Egyre közelebb az európai digitális személyiadat-tárca

2023. 07. 01., 11:25

A biztonságos és kényelmes segítségével minden uniós polgár, lakos és vállalkozás megbízható hozzáférést kaphat majd mind a köz-, mind a magánszféra által kínált online szolgáltatásokhoz Európa-szerte.

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa ideiglenes politikai megállapodást ért el az európai digitális személyazonosság jogi keretére irányuló javaslat főbb elemeiről. E jogi keret központi innovatív eleme a személyes digitális tárca bevezetése, egy biztonságos és kényelmes mobilalkalmazás formájában. Ennek segítségével minden uniós polgár, lakos és vállalkozás megbízható hozzáférést kap mind a köz-, mind a magánszféra által kínált online szolgáltatásokhoz Európa-szerte.

Az európai digitális személyiadat-tárca lehetővé teszi az európaiak számára, hogy a mobilalkalmazások által nyújtott teljes kényelemben ellenőrizhessék személyes adataikat, és ezzel forradalmasítja a digitális azonosítást – olvasható az Európai Bizottság közleményében. Online szolgáltatásokat lehet majd igénybe venni, és a személyes adatok feletti teljes körű ellenőrzés mellett lehet majd megadni a személyazonosító hitelesítő adatokat.

„Az európai digitális személyiadat-tárca használata a személyes digitális dokumentumok kezelésének kényelmes és biztonságos módja lesz, és nap mint nap hozzáférést biztosít mind a köz-, mind a magánszféra által kínált online szolgáltatásokhoz. Mindannyian ellenőrzést gyakorolhatunk személyes adataink felett, és könnyen megoszthatjuk azokat egy alkalmazáson keresztül. Európa a biztonság, a magánélet védelme és a kényelem révén halad előre a digitális évtized útján” – mondta Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök.

Az uniós digitális személyiadat-tárca forradalmasítja az európai polgárok és vállalkozások online szolgáltatásokkal való kapcsolatát azáltal, hogy zökkenőmentesen integrálja a kényelmet, a biztonságot és a magánélet védelmét. Segítségével a polgárok ellenőrzést gyakorolhatnak adataik felett, és megerősíti technológiai szuverenitásunkat is. Ez az innovatív megoldás azáltal, hogy átlátható és biztonságos keretet biztosít, egyben garancia arra is, hogy személyes adataink nem kerülnek rossz kezekbe a digitális világban való barangolás során” – mondta Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos.

A Bizottság a Digitális Európa program keretében már 46 millió eurót fektet be négy nagyszabású kísérleti projektbe, amelyekkel széles körben tesztelik az uniós digitális személyiadat-tárca mindennapi használatát olyan területeken, mint a mobil vezetői engedély, az e-egészségügy, a fizetés, valamint az oktatás és a szakmai képesítések. A kísérleti projektek 2023. április 1-jén indultak el, és segítenek kiszélesíteni a tárca műszaki lehetőségeit.

Annak érdekében, hogy a tagállamok a rendeletben meghatározott határidőre készen álljanak az európai digitális személyiadat-tárca bevezetésére, a Bizottsággal együttműködésben egy olyan technikai eszköztárat dolgoznak ki, amelynek segítségével létre lehet hozni az európai digitális személyiadat-tárca applikációját. Az eszköztár első változatát 2023 februárjában tették közzé a GitHub-on, és folyamatosan frissítik. Az eszköztárban található követelmények és előírások az európai digitális személyazonossági keretre vonatkozó jogalkotási folyamat lezárását követően kötelező érvényűek lesznek.

Az európai digitális személyiadat-tárcáról további részleteket itt talál.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS