Egyre közelebb az európai digitális személyiadat-tárca

2023. 07. 01., 11:25

A biztonságos és kényelmes segítségével minden uniós polgár, lakos és vállalkozás megbízható hozzáférést kaphat majd mind a köz-, mind a magánszféra által kínált online szolgáltatásokhoz Európa-szerte.

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa ideiglenes politikai megállapodást ért el az európai digitális személyazonosság jogi keretére irányuló javaslat főbb elemeiről. E jogi keret központi innovatív eleme a személyes digitális tárca bevezetése, egy biztonságos és kényelmes mobilalkalmazás formájában. Ennek segítségével minden uniós polgár, lakos és vállalkozás megbízható hozzáférést kap mind a köz-, mind a magánszféra által kínált online szolgáltatásokhoz Európa-szerte.

Az európai digitális személyiadat-tárca lehetővé teszi az európaiak számára, hogy a mobilalkalmazások által nyújtott teljes kényelemben ellenőrizhessék személyes adataikat, és ezzel forradalmasítja a digitális azonosítást – olvasható az Európai Bizottság közleményében. Online szolgáltatásokat lehet majd igénybe venni, és a személyes adatok feletti teljes körű ellenőrzés mellett lehet majd megadni a személyazonosító hitelesítő adatokat.

„Az európai digitális személyiadat-tárca használata a személyes digitális dokumentumok kezelésének kényelmes és biztonságos módja lesz, és nap mint nap hozzáférést biztosít mind a köz-, mind a magánszféra által kínált online szolgáltatásokhoz. Mindannyian ellenőrzést gyakorolhatunk személyes adataink felett, és könnyen megoszthatjuk azokat egy alkalmazáson keresztül. Európa a biztonság, a magánélet védelme és a kényelem révén halad előre a digitális évtized útján” – mondta Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök.

Az uniós digitális személyiadat-tárca forradalmasítja az európai polgárok és vállalkozások online szolgáltatásokkal való kapcsolatát azáltal, hogy zökkenőmentesen integrálja a kényelmet, a biztonságot és a magánélet védelmét. Segítségével a polgárok ellenőrzést gyakorolhatnak adataik felett, és megerősíti technológiai szuverenitásunkat is. Ez az innovatív megoldás azáltal, hogy átlátható és biztonságos keretet biztosít, egyben garancia arra is, hogy személyes adataink nem kerülnek rossz kezekbe a digitális világban való barangolás során” – mondta Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos.

A Bizottság a Digitális Európa program keretében már 46 millió eurót fektet be négy nagyszabású kísérleti projektbe, amelyekkel széles körben tesztelik az uniós digitális személyiadat-tárca mindennapi használatát olyan területeken, mint a mobil vezetői engedély, az e-egészségügy, a fizetés, valamint az oktatás és a szakmai képesítések. A kísérleti projektek 2023. április 1-jén indultak el, és segítenek kiszélesíteni a tárca műszaki lehetőségeit.

Annak érdekében, hogy a tagállamok a rendeletben meghatározott határidőre készen álljanak az európai digitális személyiadat-tárca bevezetésére, a Bizottsággal együttműködésben egy olyan technikai eszköztárat dolgoznak ki, amelynek segítségével létre lehet hozni az európai digitális személyiadat-tárca applikációját. Az eszköztár első változatát 2023 februárjában tették közzé a GitHub-on, és folyamatosan frissítik. Az eszköztárban található követelmények és előírások az európai digitális személyazonossági keretre vonatkozó jogalkotási folyamat lezárását követően kötelező érvényűek lesznek.

Az európai digitális személyiadat-tárcáról további részleteket itt talál.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-24 12:10:00
A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD szegedi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat február 23-i autóátadó ünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS