Egészségügyi helyzet az EU-ban: egyre nagyobb hangsúlyt kap a megelőzés és az alapellátás

2019. 11. 29., 15:04

Az Európai Bizottság közzétette elemzéseit 30 ország egészségügyi rendszerének helyzetéről.

Vytenis Andriukaitis, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos így nyilatkozott: „Számos, egész Európára kiterjedő felmérés és fórum mutatott rá arra, hogy az európai polgárok a legfőbb prioritások közé sorolják az egészségügy kérdését. Nagy örömömre szolgál, hogy az egészségfejlesztés és a megelőzés végre kellő figyelmet kap. Ezért büszkeséggel tölt el, hogy részt vehettem az Egészségügyi helyzet az Európai Unióban elnevezésű, a 28 uniós tagállamra, valamint Norvégiára és Izlandra kiterjedő kezdeményezés elindításában, melynek két értékelési ciklusát már le is zártuk a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel és az Egészségügyi Rendszerek és Politikák Európai Megfigyelőközpontjával közösen. Biztos vagyok benne, hogy a kezdeményezés keretében összegyűjtött, megalapozott, országspecifikus és egyben az egész EU-ra kiterjedő információk jó alapot szolgáltatnak mind a nemzeti szakpolitikák kialakításához, mind az uniós szintű együttműködéshez. Remélem, hogy utódom is folytatni fogja ezt a munkát, és egyre több tagállam fog csatlakozni az elemzések eredményein alapuló eszmecseréhez és tudásmegosztáshoz.”

Főbb megállapítások

A jelentés rávilágít az egészségügyi rendszerekben jelenleg zajló átalakulás jellemző tendenciáira:

  • a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanság egész Európában komoly közegészségügyi fenyegetést jelent, amelyet egészségügyi ismeretterjesztéssel, a félretájékoztatás elleni fellépéssel és az egészségügyi dolgozók aktív bevonásával lehet leküzdeni;
  • az egészségfejlesztés és a betegségmegelőzés digitalizációjából nem mindenki kerül ki nyertesen. A mobiltelefonos és digitális egészségügyi alkalmazások éppen azok számára kevéssé hozzáférhetőek, akik a legtöbbet profitálhatnának e szolgáltatásokból;
  • az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés terén még mindig jelentős hiányosságok tapasztalhatók az EU-ban. A hozzáférési lehetőségek és akadályok vizsgálata során egyaránt figyelembe kell venni a betegek klinikai szükségleteit és társadalmi-gazdasági helyzetét is;
  • az egészségügyi munkaerő készségszerkezetére irányuló innovációk nagyban javíthatják az egészségügyi rendszerek ellenálló képességét. Európa-szerte ígéretes példákat találunk az egészségügyi dolgozók feladatainak újraelosztására, különösen az ápolók és gyógyszerészek szerepének növelése révén;
  • a gyógyszerek életciklusa számos lehetőséget biztosít a tagállami együttműködésre a biztonságos, hatásos és megfizethető terápiák biztosítása terén, a gyógyszerkiadások észszerűsítését és a megfontolt gyógyszerfelírást is beleértve.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS