Egészséges életmód mindenkinek: elindult az uniós kampány

2021. 09. 24., 19:18

Az Európai Bizottság elindította a HealthyLifestyle4All elnevezésű kampányát, amely korosztályoktól és társadalmi csoportoktól függetlenül a lehető legszélesebb körben hivatott az egészséges életmódot népszerűsíteni.

A sportot és az aktív életmódot, valamint az egészség-, élelmiszer- és egyéb szakpolitikákat összekapcsoló, két éven át futó kampány a civil társadalom, a nem kormányzati szervezetek, a tagállami, helyi és regionális hatóságok, valamint a nemzetközi szervezetek részvételével zajlik. A kampányban részt vevők célja, hogy különböző tevékenységeik révén az európaiakat aktívabb és egészségtudatosabb életmódra bírják.

A tevékenységek a HealthyLifestyle4All kampány három célkitűzéséhez járulnak hozzá, melyek a következők:

  • az egészséges életmóddal kapcsolatos tudatosság növelése minden korosztály körében;
  • sporthoz, a testmozgáshoz és az egészséges étrendhez való könnyebb hozzáférés támogatása, különös tekintettel a hátrányos helyzetű csoportok elérésére és befogadására, valamint a megkülönböztetésmentességre;
  • a globális megközelítés előmozdítása valamennyi szakpolitikában és ágazatban, összekapcsolva a táplálkozást, az egészséget, a jóllétet és a sportot.

A kampányban közreműködő szervezetek vállalásokat tehetnek konkrét fellépésekre vagy tevékenységekre, és ezeket bevezethetik a vállalások online nyilvántartásába. Számos uniós ország és számos szervezet, például a Nemzetközi és az Európai Olimpiai Bizottság, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), a Nemzetközi Iskolasport Szövetség, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA), az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már benyújtotta a kampányt támogató vállalásait, melyekhez várhatóan további szervezetek is csatlakoznak.

A kampány koordinátoraként a Bizottság a következő két évben számos intézkedést hajt végre, többek között az alábbiakat:

  • az Erasmus+, a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogram és „az EU az egészségért” program keretében az egészséges életmódot támogató projektek finanszírozásának növelése: 2021 és 2027 között 470 millió EUR áll rendelkezésre az Erasmus+ keretében megvalósított sporttevékenységekre, továbbá 290 millió EUR a Horizont Európa, 4,4 millió EUR pedig „az EU az egészségért” program révén;
  • #BeActive díj új, korosztályokon átívelő kategóriájának létrehozása, a sport életkortól független jelentőségének elismerése érdekében;
  • az uniós rákmegelőzési mobilalkalmazás elindítása azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az egészséges életmód rákmegelőzésben betöltött szerepére, az európai rákellenes terv célkitűzéseivel összhangban;
  • egy olyan élelmiszer-összetevőket ismertető adatbázis létrehozása és gondozása, amely az egészségesebb élelmiszerek fogyasztásának népszerűsítése érdekében az Unióban kapható feldolgozott élelmiszerek tápértékére vonatkozóan tartalmaz információkat, és hozzájárul a magas cukor-, zsír- és sótartalmú, kevésbé egészséges élelmiszerek fogyasztásának mérsékléséhez. A csomagolás elülső oldalán kötelezően feltüntetendő, uniós szinten harmonizált tápértékjelölés bevezetése, csakúgy mint az élelmiszer-ellátási láncon belüli felelős üzleti és marketing-magatartásra vonatkozó, 2021 júliusában hatályba lépett uniós kódexszintén hozzájárulnak majd e célkitűzés megvalósításához;
  • a testmozgás és a mentális egészség jelentőségének tudatosítása, valamint az egészséges és fenntartható étrend kérdésének napirendre vétele. A Bizottság felül fogja vizsgálni az uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogramot, és az oktatásra vonatkozó ajánlásába beemeli az egészséges életmód koncepcióját;
  • az egészséges életmódra vonatkozó, tényeken alapuló szakpolitikai döntéshozatal támogatása az egészségfejlesztést és a betegségmegelőzést célzó tudásközpont és a Rákkutatási Tudásközpont közreműködésével.

A kampány elindítása egybeesik a 2021. évi Európai Sporthéttel, amelyre szeptember 23. és 30. között kerül sor Európa-szerte, három elismert európai sportoló – Beatrice Vio, Jorge Pina és Szergej Bubka – védnöksége mellett. Az érdeklődők több ezer online és offline rendezvény közül választhatnak, melyek során ízelítőt kapnak abból, hogy a testmozgás örömöt okoz, ellenállóbá tesz és áthidalja a generációs különbségeket. Az Európai Sporthetet 2015 óta rendezik meg, azóta a sport és a testmozgás népszerűsítésének legnagyszabásúbb európai kampányaként vált ismertté. A 2020. évi Európai Sporthét Európa-szerte szervezett több mint 32 ezer rendezvénye 15,6 millió aktív résztvevővel rekordszámú érdeklődőt vonzott.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-04 17:39:00
A nukleáris létesítmények és radioaktívhulladék-tárolók, illetve a nukleáris és más radioaktív anyagok fizikai védelmének egyik fontos elemével, a támadást elhárító erők reagálási funkciójával kapcsolatos workshopot szervezett közösen az Országos Atomenergia Hivatal és az Amerikai Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A nukleáris létesítmények és radioaktívhulladék-tárolók, illetve a nukleáris és más radioaktív anyagok fizikai védelmének egyik fontos elemével, a támadást elhárító erők reagálási funkciójával kapcsolatos workshopot szervezett közösen az Országos Atomenergia Hivatal és az Amerikai Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma.