Digitális oktatás és képzés: új ajánlásokat fogadott el az Európai Tanács

2023. 11. 23., 15:10

Az Európai Unió Tanácsa ajánlásokat fogadott el a sikeres digitális oktatást és képzést lehetővé tevő fő tényezőkről, valamint a digitális készségek és kompetenciák oktatás és képzés keretében történő elsajátítása biztosításának javításáról.

2030-ra az emberek 80 százalékának rendelkeznie kell alapvető digitális készségekkel

A Covid19-világjárvány rávilágított arra, hogy javítani kell az oktatási és képzési rendszerek digitális felkészültségét a reziliencia, a hozzáférhetőség, a magas minőség és az inkluzivitás tekintetében. Mi több, a digitális évtized szakpolitikai program keretében az EU kötelezettségvállalási célértékként tűzte ki, hogy 2030-ra a 16–74 évesek 80 százaléka rendelkezzen legalább alapszintű digitális készségekkel. Ennek fényében és a készségek európai évének (2023) összefüggésében minden korábbinál fontosabb az oktatás és képzés igényeire összpontosítani a digitális transzformáció tekintetében, intézkedéseket foganatosítva minden szinten (iskola előtti nevelés, alapfok, középfok és szakképzés, felsőoktatás, felnőttképzés), az egész életen át tartó tanulás szemszögéből és a lakosság valamennyi csoportja (pl. fiatalok, felnőttek és szakemberek) számára – olvasható a Tanács közleményében.

Digitális készségek és kompetenciák

A digitális készségekről és kompetenciákról a mai napon elfogadott ajánlásban a Tanács ajánlja, hogy a tagállamok állapodjanak meg a digitális oktatásra, valamint készségekre és kompetenciákrairányuló nemzeti – és adott esetben regionális – stratégiákról, illetve stratégiai megközelítésekről, és felkéri őket, hogy:
– határozzák meg vagy vizsgálják felül az ilyen készségek és kompetenciák elsajátításának biztosítására irányuló nemzeti célkitűzéseket
– hozzanak a „kiemelt vagy nehezen elérhető csoportokat” célzó intézkedéseket
– erősítsék a digitális készségeket és kompetenciákat az alap- és középfokú oktatásban
– mozdítsák elő a digitális készségek különböző tantárgyak keretében, transzverzálisan történő oktatását
– fejlesszék minden hallgató digitális készségeit és kompetenciáit a felsőoktatásban, tanulási lehetőségeket kínálva minden szinten és tudományterületen
– biztosítsanak lehetőséget a felnőttek számára a digitális készségek elsajátítására és kezeljék az IKT-szakemberhiányt

Sikeres digitális oktatás és képzés

Ezzel egyidejűleg a sikeres digitális oktatást és képzést lehetővé tevő fő tényezőkről szóló ajánlásban a Tanács arra összpontosít, hogy az oktatási és képzési rendszereket miként lehet alkalmassá tenni a digitális korra. Iránymutatást nyújt arra vonatkozóan, hogy hogyan kell felkészíteni az embereket a technológia kreatív, biztonságos és felelős használatára, mégpedig a technológia működésének megértésére alapozva. Egyéb intézkedések mellett felkéri a tagállamokat arra, hogy:
– építsék be a digitális technológiákat a tanításba és növeljék a tanárok szerepvállalását azok használata terén,
– támogassák a digitális oktatási eszközök fejlesztését, beleértve a mesterséges intelligencia hatására irányuló kutatásokat is,
– hozzanak kiberbiztonsági intézkedéseket az oktatás és képzés területén, beleértve a tudatosságnövelést is,
– ruházzanak be a hálózati összekapcsoltságba, a digitális infrastruktúrába és a digitális hozzáférhetőségbe az oktatás és a képzés területén.

Az ajánlásokat közzé fogják tenni az Európai Unió Hivatalos Lapjában. Az Európai Bizottság nyomon fogja követni a végrehajtásukat a tagállamokban, majd öt éven belül jelentést fog készíteni, amelyet megküld a Tanácsnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS