Covid19: már közel 50 milliárd euróval támogatta az EU a partnerországokat

Covid19: már közel 50 milliárd euróval támogatta az EU a partnerországokat
2022. 09. 13., 17:24

A Covid19-világjárvány 2020 eleji kitörése óta az EU, az uniós tagállamok és az európai pénzügyi intézmények az „Európa együtt” égisze alatt 47,7 milliárd euró összegben folyósítottak segélyeket a partnerországoknak a világjárvány és következményei kezeléséhez.

Jutta Urpilainen, a nemzetközi partnerségekért felelős biztos így fogalmazott: „Büszke vagyok arra, hogy Európa – bár maga is megszenvedte a Covid19-válságot – összefogott az „Európa együtt” kezdeményezés égisze alatt, és tevőlegesen is szolidaritást vállalt a világjárvány és annak következményei által sújtott partnerországokkal. Megbízható és stabil partnerként az „Európa együtt” kezdeményezés keretében továbbra is támogatni fogjuk őket az új, sokrétű és globális válságok kezelésében, például az Ukrajna elleni orosz agresszió méltatlanul elszenvedett következményeinek elhárításában.”

Az „Európa együtt” kezdeményezés Covid19-járványra adott válaszlépései több 140 országnak nyújtanak támogatást. Az „Európa együtt” csomag keretében mostanáig mozgósított 53,7 milliárd euróból 2021. december 31-ig 47,7 milliárd eurót fizettek ki:

– 3 milliárd eurót a humanitárius szükségletekkel kapcsolatos szükséghelyzeti reagálásra;

– 10,6 milliárd eurót az egészségügyi és vízellátási rendszerek, valamint a szennyvízelvezető és -tisztító hálózatok megerősítésére;

– 34,1 milliárd eurót pedig a világjárvány társadalmi és gazdasági következményeinek enyhítésére (a munkahelyek megszűnését és az oktatást is beleértve).

Az „Európa együtt” 2021 végéig a felajánlott 53,7 milliárd euró 88,8%-át folyósította. 2021 áprilisára a kifizetések összege elérte a 34 milliárd eurót, 2021 végére pedig a 47,7 milliárd eurót (+13,7 milliárd euró).

2021. december 31-én a következő volt a kifizetések állása a kötelezettségvállalásokhoz viszonyítva:

– szomszédság: 13,6 milliárd euró a 15,6 milliárdból;

– szubszaharai Afrika: 8,3 milliárd euró a 9 milliárdból;

– Nyugat-Balkán és Törökország: 6,8 milliárd euró a 7,6 milliárdból;

– Ázsia és a csendes-óceáni térség: 4 milliárd euró a 4,3 milliárdból;

– Latin-Amerika és a Karib-térség; 2,5 milliárd euró a 3,2 milliárdból;

– Afrika, Karib-térség és csendes-óceáni térség, regionális támogatás: 539 millió euró a 743 millióból;

– tengerentúli területek és Grönland: 579 millió euró a 631 millióból;

– globális programok: 8,6 milliárd euró a 9,7 milliárdból.

Az „Európa együtt” kezdeményezést 2020. április 8-án indult azzal a céllal, hogy támogatást nyújtson az uniós partnerországoknak a Covid19-világjárvány és annak következményei elleni küzdelemben. Az eredetileg felajánlott pénzügyi támogatás összege megközelítőleg 20 milliárd euró volt, amely az EU, az uniós tagállamok, valamint a pénzügyi intézmények – mindenekelőtt az Európai Beruházási Bank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank – forrásaiból állt.

A pénzügyi kötelezettségvállalások ezt követően 2021 januárjára megkétszereződtek, vagyis 40,5 milliárd euróra nőttek, majd 2021 áprilisára elérték a 46 milliárd eurót, 2021 végére pedig az 53,7 milliárd eurót.

Ez a kollektív globális támogatás a következőkre összpontosul:

1. szükséghelyzet-reagálás az azonnali humanitárius szükségletekre;

2. az egészségügyi, vízellátási, higiéniai és élelmezési rendszerek megerősítése, valamint

3. a világjárvány társadalmi és gazdasági következményeinek enyhítése.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-16 15:40:26
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-16 12:40:00
2024 tavaszán és nyár elején ismét változások történtek a kötelező jótállás szabályaiban. Módosultak a jótállási idők és a kötelező jótállás egyéb szabályai is. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS