Covid19: már közel 50 milliárd euróval támogatta az EU a partnerországokat

Covid19: már közel 50 milliárd euróval támogatta az EU a partnerországokat
2022. 09. 13., 17:24

A Covid19-világjárvány 2020 eleji kitörése óta az EU, az uniós tagállamok és az európai pénzügyi intézmények az „Európa együtt” égisze alatt 47,7 milliárd euró összegben folyósítottak segélyeket a partnerországoknak a világjárvány és következményei kezeléséhez.

Jutta Urpilainen, a nemzetközi partnerségekért felelős biztos így fogalmazott: „Büszke vagyok arra, hogy Európa – bár maga is megszenvedte a Covid19-válságot – összefogott az „Európa együtt” kezdeményezés égisze alatt, és tevőlegesen is szolidaritást vállalt a világjárvány és annak következményei által sújtott partnerországokkal. Megbízható és stabil partnerként az „Európa együtt” kezdeményezés keretében továbbra is támogatni fogjuk őket az új, sokrétű és globális válságok kezelésében, például az Ukrajna elleni orosz agresszió méltatlanul elszenvedett következményeinek elhárításában.”

Az „Európa együtt” kezdeményezés Covid19-járványra adott válaszlépései több 140 országnak nyújtanak támogatást. Az „Európa együtt” csomag keretében mostanáig mozgósított 53,7 milliárd euróból 2021. december 31-ig 47,7 milliárd eurót fizettek ki:

– 3 milliárd eurót a humanitárius szükségletekkel kapcsolatos szükséghelyzeti reagálásra;

– 10,6 milliárd eurót az egészségügyi és vízellátási rendszerek, valamint a szennyvízelvezető és -tisztító hálózatok megerősítésére;

– 34,1 milliárd eurót pedig a világjárvány társadalmi és gazdasági következményeinek enyhítésére (a munkahelyek megszűnését és az oktatást is beleértve).

Az „Európa együtt” 2021 végéig a felajánlott 53,7 milliárd euró 88,8%-át folyósította. 2021 áprilisára a kifizetések összege elérte a 34 milliárd eurót, 2021 végére pedig a 47,7 milliárd eurót (+13,7 milliárd euró).

2021. december 31-én a következő volt a kifizetések állása a kötelezettségvállalásokhoz viszonyítva:

– szomszédság: 13,6 milliárd euró a 15,6 milliárdból;

– szubszaharai Afrika: 8,3 milliárd euró a 9 milliárdból;

– Nyugat-Balkán és Törökország: 6,8 milliárd euró a 7,6 milliárdból;

– Ázsia és a csendes-óceáni térség: 4 milliárd euró a 4,3 milliárdból;

– Latin-Amerika és a Karib-térség; 2,5 milliárd euró a 3,2 milliárdból;

– Afrika, Karib-térség és csendes-óceáni térség, regionális támogatás: 539 millió euró a 743 millióból;

– tengerentúli területek és Grönland: 579 millió euró a 631 millióból;

– globális programok: 8,6 milliárd euró a 9,7 milliárdból.

Az „Európa együtt” kezdeményezést 2020. április 8-án indult azzal a céllal, hogy támogatást nyújtson az uniós partnerországoknak a Covid19-világjárvány és annak következményei elleni küzdelemben. Az eredetileg felajánlott pénzügyi támogatás összege megközelítőleg 20 milliárd euró volt, amely az EU, az uniós tagállamok, valamint a pénzügyi intézmények – mindenekelőtt az Európai Beruházási Bank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank – forrásaiból állt.

A pénzügyi kötelezettségvállalások ezt követően 2021 januárjára megkétszereződtek, vagyis 40,5 milliárd euróra nőttek, majd 2021 áprilisára elérték a 46 milliárd eurót, 2021 végére pedig az 53,7 milliárd eurót.

Ez a kollektív globális támogatás a következőkre összpontosul:

1. szükséghelyzet-reagálás az azonnali humanitárius szükségletekre;

2. az egészségügyi, vízellátási, higiéniai és élelmezési rendszerek megerősítése, valamint

3. a világjárvány társadalmi és gazdasági következményeinek enyhítése.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-29 14:35:00
Több hatóság egyszerre tartott revíziót a nagybani piac kereskedőinél. A NAV alapos ellenőrzését a rendőrség és a NÉBIH is segítette. A nagyszabású akcióban az árusokat, a termékek eredetét és a forgalmat is kontrollálták.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS