Covid19: már közel 50 milliárd euróval támogatta az EU a partnerországokat

Covid19: már közel 50 milliárd euróval támogatta az EU a partnerországokat
2022. 09. 13., 17:24

A Covid19-világjárvány 2020 eleji kitörése óta az EU, az uniós tagállamok és az európai pénzügyi intézmények az „Európa együtt” égisze alatt 47,7 milliárd euró összegben folyósítottak segélyeket a partnerországoknak a világjárvány és következményei kezeléséhez.

Jutta Urpilainen, a nemzetközi partnerségekért felelős biztos így fogalmazott: „Büszke vagyok arra, hogy Európa – bár maga is megszenvedte a Covid19-válságot – összefogott az „Európa együtt” kezdeményezés égisze alatt, és tevőlegesen is szolidaritást vállalt a világjárvány és annak következményei által sújtott partnerországokkal. Megbízható és stabil partnerként az „Európa együtt” kezdeményezés keretében továbbra is támogatni fogjuk őket az új, sokrétű és globális válságok kezelésében, például az Ukrajna elleni orosz agresszió méltatlanul elszenvedett következményeinek elhárításában.”

Az „Európa együtt” kezdeményezés Covid19-járványra adott válaszlépései több 140 országnak nyújtanak támogatást. Az „Európa együtt” csomag keretében mostanáig mozgósított 53,7 milliárd euróból 2021. december 31-ig 47,7 milliárd eurót fizettek ki:

– 3 milliárd eurót a humanitárius szükségletekkel kapcsolatos szükséghelyzeti reagálásra;

– 10,6 milliárd eurót az egészségügyi és vízellátási rendszerek, valamint a szennyvízelvezető és -tisztító hálózatok megerősítésére;

– 34,1 milliárd eurót pedig a világjárvány társadalmi és gazdasági következményeinek enyhítésére (a munkahelyek megszűnését és az oktatást is beleértve).

Az „Európa együtt” 2021 végéig a felajánlott 53,7 milliárd euró 88,8%-át folyósította. 2021 áprilisára a kifizetések összege elérte a 34 milliárd eurót, 2021 végére pedig a 47,7 milliárd eurót (+13,7 milliárd euró).

2021. december 31-én a következő volt a kifizetések állása a kötelezettségvállalásokhoz viszonyítva:

– szomszédság: 13,6 milliárd euró a 15,6 milliárdból;

– szubszaharai Afrika: 8,3 milliárd euró a 9 milliárdból;

– Nyugat-Balkán és Törökország: 6,8 milliárd euró a 7,6 milliárdból;

– Ázsia és a csendes-óceáni térség: 4 milliárd euró a 4,3 milliárdból;

– Latin-Amerika és a Karib-térség; 2,5 milliárd euró a 3,2 milliárdból;

– Afrika, Karib-térség és csendes-óceáni térség, regionális támogatás: 539 millió euró a 743 millióból;

– tengerentúli területek és Grönland: 579 millió euró a 631 millióból;

– globális programok: 8,6 milliárd euró a 9,7 milliárdból.

Az „Európa együtt” kezdeményezést 2020. április 8-án indult azzal a céllal, hogy támogatást nyújtson az uniós partnerországoknak a Covid19-világjárvány és annak következményei elleni küzdelemben. Az eredetileg felajánlott pénzügyi támogatás összege megközelítőleg 20 milliárd euró volt, amely az EU, az uniós tagállamok, valamint a pénzügyi intézmények – mindenekelőtt az Európai Beruházási Bank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank – forrásaiból állt.

A pénzügyi kötelezettségvállalások ezt követően 2021 januárjára megkétszereződtek, vagyis 40,5 milliárd euróra nőttek, majd 2021 áprilisára elérték a 46 milliárd eurót, 2021 végére pedig az 53,7 milliárd eurót.

Ez a kollektív globális támogatás a következőkre összpontosul:

1. szükséghelyzet-reagálás az azonnali humanitárius szükségletekre;

2. az egészségügyi, vízellátási, higiéniai és élelmezési rendszerek megerősítése, valamint

3. a világjárvány társadalmi és gazdasági következményeinek enyhítése.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS