Brüsszel nem enged Washington nyomásának

2019. 01. 25., 11:45

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) üdvözli az Európai Bizottság által elfogadott javaslatokat az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi tárgyalásaival kapcsolatos irányelvekre vonatkozóan. A benyújtott tervezet az európai agrárium számára kedvező megállapodás lehetőségét tartalmazza.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) üdvözli az Európai Bizottság által elfogadott javaslatokat az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi tárgyalásaival kapcsolatos irányelvekre vonatkozóan. A benyújtott tervezet az európai agrárium számára kedvező megállapodás lehetőségét tartalmazza.

Az Európai Unió készen áll megkezdeni a kereskedelmi tárgyalásokat az Egyesült Államokkal, az ehhez elengedhetetlen tárgyalási irányelvekre vonatkozó javaslatokat már el is fogadta az Európai Bizottság. A tárgyalás megkezdéséhez az EU valamennyi tagországának beleegyezése szükséges, de ez várhatóan gyorsan megtörténik, hiszen a leendő tárgyalásoknak nem része a mezőgazdaság.

A most elfogadott tárgyalási irányelvek két potenciális megállapodásra terjednek ki. Ez egyrészt egy kereskedelmi megállapodás, amely szigorúan az ipari áruk vámjainak felszámolására irányul, a mezőgazdasági termékek kivételével. Egy második megállapodás a megfelelőség-értékelésről szól, amely elősegítené a nem vámjellegű akadályok megszüntetése célkitűzésének kezelését, megkönnyítve a vállalatok számára annak bizonyítását, hogy termékeik megfelelnek a műszaki követelményeknek az Atlanti-óceán mindkét oldalán.

A NAK üdvözli az Európai Bizottság által elfogadott javaslatokat az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi tárgyalásaival kapcsolatos irányelvekre vonatkozóan. A szabadkereskedelmi egyezmény előkészítési szakaszában a köztestület többször is kifejtette – a V4 országok agrárkamaráival egyetértésben - az aggályait az esetleges liberalizáció okozta élelmiszer-biztonsági kockázatokkal kapcsolatban és szorgalmazta, hogy az Európai Unió zárja ki a mezőgazdasági és az 

élelmiszeripari ágazatot a tárgyalásokból. Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos által most benyújtott tervezet – a várakozásoknak megfelelően – az európai agrárium számára kedvező megállapodás lehetőségét tartalmazza, hiszen az Egyesült Államok követelései ellenére, az EU elkötelezte magát amellett, hogy nem hajlandó tárgyalni a mezőgazdasági termékekről.

Donald Trump amerikai elnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság vezetője tavaly júliusban állapodott meg a kereskedelmi tárgyalások megkezdéséről, miután májusban az amerikai elnök úgy döntött, védővámokat vezet be az EU-ból, valamint Kanadából és Mexikóból érkező acél-és alumíniumtermékekre. Az EU akkor erre ellenvámokkal válaszolt.

Az EU már végrehajtotta a júliusi közös nyilatkozat számos aspektusát. Nevezetesen, az amerikai szójabab uniós importja 112 százalékkal nőtt 2018. júliusától decemberéig, az előző év azonos időszakához képest. Az Egyesült Államok jelenleg Európa fő szójabab-szállítója, és hamarosan tovább tudja majd bővíteni piacát, miután az Európai Bizottság döntést hozott az amerikai szójabab bioüzemanyagokra történő felhasználás engedélyezési folyamatának megindításáról. Az EU számos olyan területet is azonosított, ahol az Egyesült Államokkal folytatott önkéntes együttműködés szabályozási kérdésekben gyors és jelentős eredményeket hozhatna.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 10., 11:53
Elindult a megújult Széchenyi Kártya MAX program, a konkrét hitelkérelmek benyújtására is megnyílt a lehetőség. A hiteleket a köztartozásmentes, legalább egy teljes lezárt éves működési múlttal rendelkező kis- és középvállalkozások igényelhetik – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.
2022-08-11 18:21:00
Augusztus 31-gyel megszűnik az eddigi kata, a korábbinál csak egy jóval szűkebb kör választhatja az új katát. A következő hetekben ezért közel 400 ezer vállalkozónak kell eligazodni a lehetőségek között és megtalálni a számára megfelelő adózási formát. A K&H és a Vállalkozás Okosan szakértői mutatják, mik a következő lépések.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS