Brüsszel nem enged Washington nyomásának

2019. 01. 25., 11:45

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) üdvözli az Európai Bizottság által elfogadott javaslatokat az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi tárgyalásaival kapcsolatos irányelvekre vonatkozóan. A benyújtott tervezet az európai agrárium számára kedvező megállapodás lehetőségét tartalmazza.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) üdvözli az Európai Bizottság által elfogadott javaslatokat az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi tárgyalásaival kapcsolatos irányelvekre vonatkozóan. A benyújtott tervezet az európai agrárium számára kedvező megállapodás lehetőségét tartalmazza.

Az Európai Unió készen áll megkezdeni a kereskedelmi tárgyalásokat az Egyesült Államokkal, az ehhez elengedhetetlen tárgyalási irányelvekre vonatkozó javaslatokat már el is fogadta az Európai Bizottság. A tárgyalás megkezdéséhez az EU valamennyi tagországának beleegyezése szükséges, de ez várhatóan gyorsan megtörténik, hiszen a leendő tárgyalásoknak nem része a mezőgazdaság.

A most elfogadott tárgyalási irányelvek két potenciális megállapodásra terjednek ki. Ez egyrészt egy kereskedelmi megállapodás, amely szigorúan az ipari áruk vámjainak felszámolására irányul, a mezőgazdasági termékek kivételével. Egy második megállapodás a megfelelőség-értékelésről szól, amely elősegítené a nem vámjellegű akadályok megszüntetése célkitűzésének kezelését, megkönnyítve a vállalatok számára annak bizonyítását, hogy termékeik megfelelnek a műszaki követelményeknek az Atlanti-óceán mindkét oldalán.

A NAK üdvözli az Európai Bizottság által elfogadott javaslatokat az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi tárgyalásaival kapcsolatos irányelvekre vonatkozóan. A szabadkereskedelmi egyezmény előkészítési szakaszában a köztestület többször is kifejtette – a V4 országok agrárkamaráival egyetértésben - az aggályait az esetleges liberalizáció okozta élelmiszer-biztonsági kockázatokkal kapcsolatban és szorgalmazta, hogy az Európai Unió zárja ki a mezőgazdasági és az 

élelmiszeripari ágazatot a tárgyalásokból. Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos által most benyújtott tervezet – a várakozásoknak megfelelően – az európai agrárium számára kedvező megállapodás lehetőségét tartalmazza, hiszen az Egyesült Államok követelései ellenére, az EU elkötelezte magát amellett, hogy nem hajlandó tárgyalni a mezőgazdasági termékekről.

Donald Trump amerikai elnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság vezetője tavaly júliusban állapodott meg a kereskedelmi tárgyalások megkezdéséről, miután májusban az amerikai elnök úgy döntött, védővámokat vezet be az EU-ból, valamint Kanadából és Mexikóból érkező acél-és alumíniumtermékekre. Az EU akkor erre ellenvámokkal válaszolt.

Az EU már végrehajtotta a júliusi közös nyilatkozat számos aspektusát. Nevezetesen, az amerikai szójabab uniós importja 112 százalékkal nőtt 2018. júliusától decemberéig, az előző év azonos időszakához képest. Az Egyesült Államok jelenleg Európa fő szójabab-szállítója, és hamarosan tovább tudja majd bővíteni piacát, miután az Európai Bizottság döntést hozott az amerikai szójabab bioüzemanyagokra történő felhasználás engedélyezési folyamatának megindításáról. Az EU számos olyan területet is azonosított, ahol az Egyesült Államokkal folytatott önkéntes együttműködés szabályozási kérdésekben gyors és jelentős eredményeket hozhatna.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS