Bor-, zöldség- és gyümölcságazat: rendkívüli intézkedéseket fogadott el az Európai Bizottság

2021. 10. 06., 20:30

A borágazatot támogató intézkedések közé tartozik a kockázatkezelési eszközök – például a betakarítási biztosítás és a kölcsönös kockázatkezelési alapok – fokozott támogatása, valamint a már hatályban lévő rugalmassági intézkedések 2022. október 15-ig történő meghosszabbítása. A zöldség- és gyümölcságazatban a termelői szervezeteknek nyújtott támogatás – amelyet rendszerint a termelési érték alapján számítanak ki – nem lesz alacsonyabb a tavalyi szint 85 százalékánál.

Janusz Wojciechowski, a mezőgazdaságért felelős biztos így fogalmazott: „Az idei szélsőséges időjárási viszonyok – a tavaszi fagyoktól kezdve az áradásokon át a hőhullámokig – rendkívüli kihívást jelentettek a bor-, valamint a zöldség- és gyümölcságazat számára. Ezek a gondok a koronavírus-válság miatt már eleve problémás 2020-as évet követték. A 2020-ban már előterjesztett és 2021-ben meghosszabbított intézkedéseken túl a mostani várva várt támogatási intézkedések is jelentősen fognak javítani a termelők helyzetén unió-szerte.”

A borágazatra vonatkozó rendkívüli intézkedések közé tartoznak a következők:

  • Az uniós országok továbbra is bármikor módosíthatják nemzeti támogatási programjaikat, noha erre általában évente csak kétszer van lehetőség (minden év március 1-jéig, illetve június 30-ig).
  • A promóciós és tájékoztatási tevékenységek, a szőlőültetvények szerkezetátalakítása és átállítása, a zöldszüret és a beruházások esetében 2022. október 15-ig meghosszabbították az uniós költségvetésből származó megnövelt hozzájárulás nyújtásának lehetőségét.
  • Az uniós költségvetésnek a betakarítási biztosításhoz való hozzájárulását 2022. október 15-ig 70-ről 80 százalékra növelték.
  • A kölcsönös kockázatkezelési alapok létrehozásának költségeit fedező uniós támogatást megduplázták: a végrehajtás első, második és harmadik évében érvényes 10, 8 és 4 százalékról 20, 16, illetve 8 százalékra.
  • A borászati program intézkedéseihez biztosított rugalmassági időszakot 2022. október 15-ig meghosszabbították.

A zöldség- és gyümölcságazatban a termelői szervezeteknek nyújtott uniós támogatást – amelyet rendszerint az adott évi termelési érték alapján számítanak ki – úgy kompenzálják, hogy az legalább a tavalyi szint 85 százaléka legyen, még akkor is, ha az idei érték alacsonyabb. Ezt a kompenzációt akkor nyújtják, ha a termelés csökkenése a termelői szervezet befolyásán kívül eső természeti katasztrófákhoz, éghajlati eseményekhez, növénybetegségekhez vagy kártevőfertőzésekhez kapcsolódik, és a termelés szintje az előző évhez képest legalább 35 százalékkal alacsonyabb. Ezen túlmenően, ha a termelők bizonyítják, hogy megelőző intézkedéseket hoztak a termelés csökkenését eredményező tényező ellen, a támogatás tekintetében alkalmazott termelési érték meg fog egyezni a tavalyi értékkel.

Előzmények

A koronavírus-világjárvány által okozott példátlan kihívások miatt 2020 májusában elfogadásra került az első intézkedéscsomag. Ezeket az intézkedéseket kiegészítette a 2020 júliusában elfogadott, borágazatra vonatkozó második csomag.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS