A borágazatot támogató intézkedések közé tartozik a kockázatkezelési eszközök – például a betakarítási biztosítás és a kölcsönös kockázatkezelési alapok – fokozott támogatása, valamint a már hatályban lévő rugalmassági intézkedések 2022. október 15-ig történő meghosszabbítása. A zöldség- és gyümölcságazatban a termelői szervezeteknek nyújtott támogatás – amelyet rendszerint a termelési érték alapján számítanak ki – nem lesz alacsonyabb a tavalyi szint 85 százalékánál.
Janusz Wojciechowski, a mezőgazdaságért felelős biztos így fogalmazott: „Az idei szélsőséges időjárási viszonyok – a tavaszi fagyoktól kezdve az áradásokon át a hőhullámokig – rendkívüli kihívást jelentettek a bor-, valamint a zöldség- és gyümölcságazat számára. Ezek a gondok a koronavírus-válság miatt már eleve problémás 2020-as évet követték. A 2020-ban már előterjesztett és 2021-ben meghosszabbított intézkedéseken túl a mostani várva várt támogatási intézkedések is jelentősen fognak javítani a termelők helyzetén unió-szerte.”
A borágazatra vonatkozó rendkívüli intézkedések közé tartoznak a következők:
A zöldség- és gyümölcságazatban a termelői szervezeteknek nyújtott uniós támogatást – amelyet rendszerint az adott évi termelési érték alapján számítanak ki – úgy kompenzálják, hogy az legalább a tavalyi szint 85 százaléka legyen, még akkor is, ha az idei érték alacsonyabb. Ezt a kompenzációt akkor nyújtják, ha a termelés csökkenése a termelői szervezet befolyásán kívül eső természeti katasztrófákhoz, éghajlati eseményekhez, növénybetegségekhez vagy kártevőfertőzésekhez kapcsolódik, és a termelés szintje az előző évhez képest legalább 35 százalékkal alacsonyabb. Ezen túlmenően, ha a termelők bizonyítják, hogy megelőző intézkedéseket hoztak a termelés csökkenését eredményező tényező ellen, a támogatás tekintetében alkalmazott termelési érték meg fog egyezni a tavalyi értékkel.
Előzmények
A koronavírus-világjárvány által okozott példátlan kihívások miatt 2020 májusában elfogadásra került az első intézkedéscsomag. Ezeket az intézkedéseket kiegészítette a 2020 júliusában elfogadott, borágazatra vonatkozó második csomag.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.