Bor-, zöldség- és gyümölcságazat: rendkívüli intézkedéseket fogadott el az Európai Bizottság

2021. 10. 06., 20:30

A borágazatot támogató intézkedések közé tartozik a kockázatkezelési eszközök – például a betakarítási biztosítás és a kölcsönös kockázatkezelési alapok – fokozott támogatása, valamint a már hatályban lévő rugalmassági intézkedések 2022. október 15-ig történő meghosszabbítása. A zöldség- és gyümölcságazatban a termelői szervezeteknek nyújtott támogatás – amelyet rendszerint a termelési érték alapján számítanak ki – nem lesz alacsonyabb a tavalyi szint 85 százalékánál.

Janusz Wojciechowski, a mezőgazdaságért felelős biztos így fogalmazott: „Az idei szélsőséges időjárási viszonyok – a tavaszi fagyoktól kezdve az áradásokon át a hőhullámokig – rendkívüli kihívást jelentettek a bor-, valamint a zöldség- és gyümölcságazat számára. Ezek a gondok a koronavírus-válság miatt már eleve problémás 2020-as évet követték. A 2020-ban már előterjesztett és 2021-ben meghosszabbított intézkedéseken túl a mostani várva várt támogatási intézkedések is jelentősen fognak javítani a termelők helyzetén unió-szerte.”

A borágazatra vonatkozó rendkívüli intézkedések közé tartoznak a következők:

  • Az uniós országok továbbra is bármikor módosíthatják nemzeti támogatási programjaikat, noha erre általában évente csak kétszer van lehetőség (minden év március 1-jéig, illetve június 30-ig).
  • A promóciós és tájékoztatási tevékenységek, a szőlőültetvények szerkezetátalakítása és átállítása, a zöldszüret és a beruházások esetében 2022. október 15-ig meghosszabbították az uniós költségvetésből származó megnövelt hozzájárulás nyújtásának lehetőségét.
  • Az uniós költségvetésnek a betakarítási biztosításhoz való hozzájárulását 2022. október 15-ig 70-ről 80 százalékra növelték.
  • A kölcsönös kockázatkezelési alapok létrehozásának költségeit fedező uniós támogatást megduplázták: a végrehajtás első, második és harmadik évében érvényes 10, 8 és 4 százalékról 20, 16, illetve 8 százalékra.
  • A borászati program intézkedéseihez biztosított rugalmassági időszakot 2022. október 15-ig meghosszabbították.

A zöldség- és gyümölcságazatban a termelői szervezeteknek nyújtott uniós támogatást – amelyet rendszerint az adott évi termelési érték alapján számítanak ki – úgy kompenzálják, hogy az legalább a tavalyi szint 85 százaléka legyen, még akkor is, ha az idei érték alacsonyabb. Ezt a kompenzációt akkor nyújtják, ha a termelés csökkenése a termelői szervezet befolyásán kívül eső természeti katasztrófákhoz, éghajlati eseményekhez, növénybetegségekhez vagy kártevőfertőzésekhez kapcsolódik, és a termelés szintje az előző évhez képest legalább 35 százalékkal alacsonyabb. Ezen túlmenően, ha a termelők bizonyítják, hogy megelőző intézkedéseket hoztak a termelés csökkenését eredményező tényező ellen, a támogatás tekintetében alkalmazott termelési érték meg fog egyezni a tavalyi értékkel.

Előzmények

A koronavírus-világjárvány által okozott példátlan kihívások miatt 2020 májusában elfogadásra került az első intézkedéscsomag. Ezeket az intézkedéseket kiegészítette a 2020 júliusában elfogadott, borágazatra vonatkozó második csomag.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS