Az Európai Bizottság növeli a hazaszállításra indított repülőjáratokra és a rescEU-készletre szánt költségvetést

2020. 03. 30., 12:15

Az Európai Bizottság javaslatot tett arra, hogy az uniós költségvetésből 75 millió eurót bocsássanak rendelkezésre annak érdekében, hogy segítséget nyújtsanak az uniós tagállamoknak az uniós polgárok hazaszállításához, valamint hogy növeljék a rescEU-készletre szánt költségvetést.

Johannes Hahn, az uniós költségvetésért felelős biztos így nyilatkozott: „Az intézkedés újabb példa arra, hogy az uniós költségvetés hogyan tud hozzáadott értéket teremteni, amikor és ahol arra a leginkább szükség van. Egyben az európai szolidaritás és együttműködés legjobb példáját is mutatja.”

Janez Lenarčič válságkezelési biztos hozzátette: „Polgáraink biztonságos visszatérése prioritást élvez, és minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy e nehéz időkben a lehető leghamarabb újra családjuk körében lehessenek. Szeretnék köszönetet mondani a tagállamoknak a folyamat során tett erőfeszítéseikért. Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központunk továbbra is a hét minden napján, napi 24 órában együttműködik a tagállamokkal, hogy eleget tegyen kéréseiknek.”

Hazaszállításra indított repülőjáratok

Az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül szervezett és az EU által társfinanszírozott, hazaszállításra indított repülőjáratoknak köszönhetően a járvány kitörése óta már 2 312 embert szállítottak haza Európába Kínából, Japánból, az Egyesült Államokból, Marokkóból, Tunéziából, Grúziából, a Fülöp-szigetekről és a Zöld-foki-szigetekről. A következő napokban több mint 80 további, hazaszállításra indított repülőjáratot terveznek.

Az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében az EU hozzájárul az egynél több tagállam állampolgárait hazaszállító repülőgépek költségeihez a szolidaritás elve alapján.

RescEU-készlet

Az Európai Bizottság javaslata értelmében a vadonatúj, egészségügyi felszerelésből (lélegeztetőgépek, védőmaszkok és alapvető orvosi eszközök) álló rescEU-készlet teljes költségvetése 80 millió euróra emelkedik.

Költségvetés-módosítási tervezetet

A Bizottság e műveletek finanszírozásának biztosítására költségvetés-módosítási tervezetet terjeszt elő, amely az éves uniós kiadások egy részének a legújabb prioritásokkal összhangban történő átszervezésére irányul.

A költségvetés-módosítási tervezet a következőket is előirányozza:

  • 350 millió euró összegű migrációkezelési támogatás Görögországnak, azon a 350 millió euró összegű sürgősségi segélyen felül, amelyet Ursula von der Leyen bizottsági elnök görögországi látogatása alkalmával tett kötelezettségvállalásával összhangban már átcsoportosítottak.
  • 3,6 millió euró az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ számára a fertőző betegségekből származó, az emberi egészséget fenyegető veszélyek azonosítására, értékelésére és kommunikálására irányuló kapacitás, és különösen a koronavírus-válságra tekintettel a szakértői kapacitás növelése érdekében.
  • 100 millió euró Albánia számára a 2019. november 26-i pusztító erejű földrengés okozta károk helyreállítására. Ez az összeg része a 115 millió euró összegű bizottsági vállalásnak és az 1,15 milliárd euró összegű teljes vállalásnak.
  • 3,3 millió euró összegű további finanszírozás az Európai Ügyészség (EPPO) számára a 2020. évi költségvetésének növeléséhez. Az összeg segítségével az EPPO például gyorsabban tud képzett személyzetet felvenni, valamint informatikai eszközöket vásárolni, hogy megkezdhesse az első ügyek feldolgozását. Az EPPO számára már ebben az évben igénybe vett ügyviteli támogatással együtt az EPPO teljes finanszírozása 2020-ban 48 százalékkal emelkedik.

A Bizottság felkéri az Európai Parlamentet és a Tanácsot, hogy a lehető leghamarabb hagyja jóvá a költségvetési módosításokat annak biztosítása érdekében, hogy a pénzösszegeket ott lehessen felhasználni, ahol azokra a legsürgősebben szükség van.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS