Az Európai Bizottság növeli a hazaszállításra indított repülőjáratokra és a rescEU-készletre szánt költségvetést

2020. 03. 30., 12:15

Az Európai Bizottság javaslatot tett arra, hogy az uniós költségvetésből 75 millió eurót bocsássanak rendelkezésre annak érdekében, hogy segítséget nyújtsanak az uniós tagállamoknak az uniós polgárok hazaszállításához, valamint hogy növeljék a rescEU-készletre szánt költségvetést.

Johannes Hahn, az uniós költségvetésért felelős biztos így nyilatkozott: „Az intézkedés újabb példa arra, hogy az uniós költségvetés hogyan tud hozzáadott értéket teremteni, amikor és ahol arra a leginkább szükség van. Egyben az európai szolidaritás és együttműködés legjobb példáját is mutatja.”

Janez Lenarčič válságkezelési biztos hozzátette: „Polgáraink biztonságos visszatérése prioritást élvez, és minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy e nehéz időkben a lehető leghamarabb újra családjuk körében lehessenek. Szeretnék köszönetet mondani a tagállamoknak a folyamat során tett erőfeszítéseikért. Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központunk továbbra is a hét minden napján, napi 24 órában együttműködik a tagállamokkal, hogy eleget tegyen kéréseiknek.”

Hazaszállításra indított repülőjáratok

Az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül szervezett és az EU által társfinanszírozott, hazaszállításra indított repülőjáratoknak köszönhetően a járvány kitörése óta már 2 312 embert szállítottak haza Európába Kínából, Japánból, az Egyesült Államokból, Marokkóból, Tunéziából, Grúziából, a Fülöp-szigetekről és a Zöld-foki-szigetekről. A következő napokban több mint 80 további, hazaszállításra indított repülőjáratot terveznek.

Az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében az EU hozzájárul az egynél több tagállam állampolgárait hazaszállító repülőgépek költségeihez a szolidaritás elve alapján.

RescEU-készlet

Az Európai Bizottság javaslata értelmében a vadonatúj, egészségügyi felszerelésből (lélegeztetőgépek, védőmaszkok és alapvető orvosi eszközök) álló rescEU-készlet teljes költségvetése 80 millió euróra emelkedik.

Költségvetés-módosítási tervezetet

A Bizottság e műveletek finanszírozásának biztosítására költségvetés-módosítási tervezetet terjeszt elő, amely az éves uniós kiadások egy részének a legújabb prioritásokkal összhangban történő átszervezésére irányul.

A költségvetés-módosítási tervezet a következőket is előirányozza:

  • 350 millió euró összegű migrációkezelési támogatás Görögországnak, azon a 350 millió euró összegű sürgősségi segélyen felül, amelyet Ursula von der Leyen bizottsági elnök görögországi látogatása alkalmával tett kötelezettségvállalásával összhangban már átcsoportosítottak.
  • 3,6 millió euró az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ számára a fertőző betegségekből származó, az emberi egészséget fenyegető veszélyek azonosítására, értékelésére és kommunikálására irányuló kapacitás, és különösen a koronavírus-válságra tekintettel a szakértői kapacitás növelése érdekében.
  • 100 millió euró Albánia számára a 2019. november 26-i pusztító erejű földrengés okozta károk helyreállítására. Ez az összeg része a 115 millió euró összegű bizottsági vállalásnak és az 1,15 milliárd euró összegű teljes vállalásnak.
  • 3,3 millió euró összegű további finanszírozás az Európai Ügyészség (EPPO) számára a 2020. évi költségvetésének növeléséhez. Az összeg segítségével az EPPO például gyorsabban tud képzett személyzetet felvenni, valamint informatikai eszközöket vásárolni, hogy megkezdhesse az első ügyek feldolgozását. Az EPPO számára már ebben az évben igénybe vett ügyviteli támogatással együtt az EPPO teljes finanszírozása 2020-ban 48 százalékkal emelkedik.

A Bizottság felkéri az Európai Parlamentet és a Tanácsot, hogy a lehető leghamarabb hagyja jóvá a költségvetési módosításokat annak biztosítása érdekében, hogy a pénzösszegeket ott lehessen felhasználni, ahol azokra a legsürgősebben szükség van.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Élelmiszerbiztonsági szempontból a nyár mindig kritikus időszak, főleg, ha olyan extrém hőhullám köszönt ránk, mint most.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS