Az Európai Bizottság növeli a hazaszállításra indított repülőjáratokra és a rescEU-készletre szánt költségvetést

2020. 03. 30., 12:15

Az Európai Bizottság javaslatot tett arra, hogy az uniós költségvetésből 75 millió eurót bocsássanak rendelkezésre annak érdekében, hogy segítséget nyújtsanak az uniós tagállamoknak az uniós polgárok hazaszállításához, valamint hogy növeljék a rescEU-készletre szánt költségvetést.

Johannes Hahn, az uniós költségvetésért felelős biztos így nyilatkozott: „Az intézkedés újabb példa arra, hogy az uniós költségvetés hogyan tud hozzáadott értéket teremteni, amikor és ahol arra a leginkább szükség van. Egyben az európai szolidaritás és együttműködés legjobb példáját is mutatja.”

Janez Lenarčič válságkezelési biztos hozzátette: „Polgáraink biztonságos visszatérése prioritást élvez, és minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy e nehéz időkben a lehető leghamarabb újra családjuk körében lehessenek. Szeretnék köszönetet mondani a tagállamoknak a folyamat során tett erőfeszítéseikért. Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központunk továbbra is a hét minden napján, napi 24 órában együttműködik a tagállamokkal, hogy eleget tegyen kéréseiknek.”

Hazaszállításra indított repülőjáratok

Az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül szervezett és az EU által társfinanszírozott, hazaszállításra indított repülőjáratoknak köszönhetően a járvány kitörése óta már 2 312 embert szállítottak haza Európába Kínából, Japánból, az Egyesült Államokból, Marokkóból, Tunéziából, Grúziából, a Fülöp-szigetekről és a Zöld-foki-szigetekről. A következő napokban több mint 80 további, hazaszállításra indított repülőjáratot terveznek.

Az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében az EU hozzájárul az egynél több tagállam állampolgárait hazaszállító repülőgépek költségeihez a szolidaritás elve alapján.

RescEU-készlet

Az Európai Bizottság javaslata értelmében a vadonatúj, egészségügyi felszerelésből (lélegeztetőgépek, védőmaszkok és alapvető orvosi eszközök) álló rescEU-készlet teljes költségvetése 80 millió euróra emelkedik.

Költségvetés-módosítási tervezetet

A Bizottság e műveletek finanszírozásának biztosítására költségvetés-módosítási tervezetet terjeszt elő, amely az éves uniós kiadások egy részének a legújabb prioritásokkal összhangban történő átszervezésére irányul.

A költségvetés-módosítási tervezet a következőket is előirányozza:

  • 350 millió euró összegű migrációkezelési támogatás Görögországnak, azon a 350 millió euró összegű sürgősségi segélyen felül, amelyet Ursula von der Leyen bizottsági elnök görögországi látogatása alkalmával tett kötelezettségvállalásával összhangban már átcsoportosítottak.
  • 3,6 millió euró az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ számára a fertőző betegségekből származó, az emberi egészséget fenyegető veszélyek azonosítására, értékelésére és kommunikálására irányuló kapacitás, és különösen a koronavírus-válságra tekintettel a szakértői kapacitás növelése érdekében.
  • 100 millió euró Albánia számára a 2019. november 26-i pusztító erejű földrengés okozta károk helyreállítására. Ez az összeg része a 115 millió euró összegű bizottsági vállalásnak és az 1,15 milliárd euró összegű teljes vállalásnak.
  • 3,3 millió euró összegű további finanszírozás az Európai Ügyészség (EPPO) számára a 2020. évi költségvetésének növeléséhez. Az összeg segítségével az EPPO például gyorsabban tud képzett személyzetet felvenni, valamint informatikai eszközöket vásárolni, hogy megkezdhesse az első ügyek feldolgozását. Az EPPO számára már ebben az évben igénybe vett ügyviteli támogatással együtt az EPPO teljes finanszírozása 2020-ban 48 százalékkal emelkedik.

A Bizottság felkéri az Európai Parlamentet és a Tanácsot, hogy a lehető leghamarabb hagyja jóvá a költségvetési módosításokat annak biztosítása érdekében, hogy a pénzösszegeket ott lehessen felhasználni, ahol azokra a legsürgősebben szükség van.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS