Az EU megállapodott az Oroszországgal szembeni szankciók kilencedik csomagjáról

2022. 12. 16., 18:19

A Tanács elfogadta az Ukrajna elleni agresszió miatt Oroszországgal szemben hozott szankciókat tartalmazó kilencedik csomagot.

Ez a szankciócsomag választ jelent az Ukrajna elleni orosz katonai eszkalációra és illegális háborúra, különösen mivel Oroszország szándékosan a polgári lakosságot és a polgári infrastruktúrákat veszi célba, és arra törekszik, hogy a tél elején megbénítsa az országot – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

A csomag kiegészíti a tengeren szállított orosz nyersolajra vonatkozó teljes uniós importtilalmat, valamint a G7-partnerekkel egyeztetett globális olajárplafont, amelyek december 5-től alkalmazandók. A csomag konkrét elemei a következők:

További jegyzékbe vételek

Az EU újabb közel 200 személyt és szervezetet vett fel a vagyoni eszközeik befagyasztásának hatálya alá tartozók jegyzékébe. A listán szerepelnek egyebek mellett az orosz fegyveres erők, valamint egyes tisztviselők és védelmi ipari vállalatok, az Állami Duma és a Szövetségi Tanács tagjai, miniszterek, a megszállt ukrajnai területeken működő meghatalmazott orosz hatóságok és politikai pártok. A jegyzékbe vettek között találhatók a civilek elleni brutális és szándékos orosz rakétatámadások, az ukrán gyermekek Oroszországba történő elrablása és az ukrán mezőgazdasági termékek ellopásának felelősei is.

További uniós exporttilalmak

Az EU új kiviteli korlátozásokat vezetett be olyan érzékeny kettős felhasználású és fejlett technológiákra, amelyek hozzájárulnak Oroszország katonai képességeihez és technológiai megerősítéséhez, többek között olyan drónmotorokra, álcázást szolgáló termékekre, további vegyi/biológiai berendezésekre, tömegoszlató szerekre és újabb elektronikus alkatrészekre, amilyeneket az ukrajnai harcmezőkön talált orosz katonai rendszerek is tartalmaznak.

Ezenfelül a legszigorúbb exportkorlátozásokat kiterjeszti további 168, az orosz katonai-ipari komplexumhoz szorosan kapcsolódó orosz szervezetre annak érdekében, hogy ne tudjanak hozzáférni az érzékeny kettős felhasználású és fejlett technológiai termékekhez. Így a jegyzékben most már összesen 410 szankcionált szervezet szerepel. Ez a döntés partnereinkkel szoros együttműködésben született, és kiterjed a különböző ágazatokban, például a repüléstechnikában dolgozó végfelhasználókra.

Az új exporttilalmak hatálya alá tartoznak további ipari termékek és technológiák, például játék-/hobbidrónok, komplex generátorok, laptopok és számítástechnikai alkatrészek, nyomtatott áramkörök, rádiónavigációs rendszerek, rádiós távirányító készülékek, repülőgépmotorok és motoralkatrészek, valamint kamerák és lencsék.

Kibővül azon üzleti szolgáltatások köre, amelyek már nem nyújthatók Oroszország számára, mivel a csomag tilalmat vezet be a piackutatási és közvélemény-kutatási szolgáltatásokra, a műszaki vizsgálati és elemzési szolgáltatásokra, valamint a reklámozási szolgáltatásokra.

Az orosz bankokat érintő újabb tranzakciós tilalmak

Az EU újabb három orosz bankot vett jegyzékbe, így többek között teljes tranzakciós tilalom alkalmazandó az Orosz Regionális Fejlesztési Bankra Putyin pénzautomatáinak további megbénítása érdekében.

További tilalmak az orosz médiaorgánumokra vonatkozóan

Négy további orosz csatorna került a szankciók hatálya alá az EU-ban.

Oroszország drónokhoz való hozzáférésének megszüntetése

Mostantól korlátozások vonatkoznak a drónmotorok Oroszországba irányuló közvetlen kivitelére és bármely harmadik országba – például Iránba – irányuló exportjára, amennyiben fennáll a gyanú, hogy azokat Oroszországban fogják felhasználni.

Újabb gazdasági intézkedések az orosz energia- és bányászati ágazattal szemben

Az oroszországi energiaágazatban már érvényben lévő beruházási tilalom mellett az intézkedések az orosz bányászati ágazatba irányuló új uniós beruházásokat is betiltják, bizonyos nyersanyagok kivételével.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS