Az EU megállapodott az Oroszországgal szembeni szankciók kilencedik csomagjáról

2022. 12. 16., 18:19

A Tanács elfogadta az Ukrajna elleni agresszió miatt Oroszországgal szemben hozott szankciókat tartalmazó kilencedik csomagot.

Ez a szankciócsomag választ jelent az Ukrajna elleni orosz katonai eszkalációra és illegális háborúra, különösen mivel Oroszország szándékosan a polgári lakosságot és a polgári infrastruktúrákat veszi célba, és arra törekszik, hogy a tél elején megbénítsa az országot – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

A csomag kiegészíti a tengeren szállított orosz nyersolajra vonatkozó teljes uniós importtilalmat, valamint a G7-partnerekkel egyeztetett globális olajárplafont, amelyek december 5-től alkalmazandók. A csomag konkrét elemei a következők:

További jegyzékbe vételek

Az EU újabb közel 200 személyt és szervezetet vett fel a vagyoni eszközeik befagyasztásának hatálya alá tartozók jegyzékébe. A listán szerepelnek egyebek mellett az orosz fegyveres erők, valamint egyes tisztviselők és védelmi ipari vállalatok, az Állami Duma és a Szövetségi Tanács tagjai, miniszterek, a megszállt ukrajnai területeken működő meghatalmazott orosz hatóságok és politikai pártok. A jegyzékbe vettek között találhatók a civilek elleni brutális és szándékos orosz rakétatámadások, az ukrán gyermekek Oroszországba történő elrablása és az ukrán mezőgazdasági termékek ellopásának felelősei is.

További uniós exporttilalmak

Az EU új kiviteli korlátozásokat vezetett be olyan érzékeny kettős felhasználású és fejlett technológiákra, amelyek hozzájárulnak Oroszország katonai képességeihez és technológiai megerősítéséhez, többek között olyan drónmotorokra, álcázást szolgáló termékekre, további vegyi/biológiai berendezésekre, tömegoszlató szerekre és újabb elektronikus alkatrészekre, amilyeneket az ukrajnai harcmezőkön talált orosz katonai rendszerek is tartalmaznak.

Ezenfelül a legszigorúbb exportkorlátozásokat kiterjeszti további 168, az orosz katonai-ipari komplexumhoz szorosan kapcsolódó orosz szervezetre annak érdekében, hogy ne tudjanak hozzáférni az érzékeny kettős felhasználású és fejlett technológiai termékekhez. Így a jegyzékben most már összesen 410 szankcionált szervezet szerepel. Ez a döntés partnereinkkel szoros együttműködésben született, és kiterjed a különböző ágazatokban, például a repüléstechnikában dolgozó végfelhasználókra.

Az új exporttilalmak hatálya alá tartoznak további ipari termékek és technológiák, például játék-/hobbidrónok, komplex generátorok, laptopok és számítástechnikai alkatrészek, nyomtatott áramkörök, rádiónavigációs rendszerek, rádiós távirányító készülékek, repülőgépmotorok és motoralkatrészek, valamint kamerák és lencsék.

Kibővül azon üzleti szolgáltatások köre, amelyek már nem nyújthatók Oroszország számára, mivel a csomag tilalmat vezet be a piackutatási és közvélemény-kutatási szolgáltatásokra, a műszaki vizsgálati és elemzési szolgáltatásokra, valamint a reklámozási szolgáltatásokra.

Az orosz bankokat érintő újabb tranzakciós tilalmak

Az EU újabb három orosz bankot vett jegyzékbe, így többek között teljes tranzakciós tilalom alkalmazandó az Orosz Regionális Fejlesztési Bankra Putyin pénzautomatáinak további megbénítása érdekében.

További tilalmak az orosz médiaorgánumokra vonatkozóan

Négy további orosz csatorna került a szankciók hatálya alá az EU-ban.

Oroszország drónokhoz való hozzáférésének megszüntetése

Mostantól korlátozások vonatkoznak a drónmotorok Oroszországba irányuló közvetlen kivitelére és bármely harmadik országba – például Iránba – irányuló exportjára, amennyiben fennáll a gyanú, hogy azokat Oroszországban fogják felhasználni.

Újabb gazdasági intézkedések az orosz energia- és bányászati ágazattal szemben

Az oroszországi energiaágazatban már érvényben lévő beruházási tilalom mellett az intézkedések az orosz bányászati ágazatba irányuló új uniós beruházásokat is betiltják, bizonyos nyersanyagok kivételével.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS