„A digitális eszközök kulcsfontosságúak lesznek polgáraink védelme szempontjából”

2020. 04. 17., 18:00

Az uniós tagállamok az Európai Bizottság támogatásával uniós eszköztárat fejlesztettek ki a fertőzöttekkel érintkezett személyek felkutatására és figyelmeztetésre szolgáló mobilalkalmazások használatára vonatkozóan.

Ez annak a közös, összehangolt megközelítésnek a része, amelynek célja a kijárási korlátozások fokozatos feloldásának támogatása a múlt heti bizottsági ajánlásban foglaltaknak megfelelően.

A koronavírus-világjárvány kitörése óta a tagállamok a Bizottság támogatásával folyamatosan értékelik a válság kezelésére szolgáló digitális megoldásokat az eredményesség, a biztonság, a magánélet védelme és az adatvédelem szempontjából. A fertőzöttekkel való érintkezés nyomon követésére szolgáló alkalmazások – amennyiben teljes mértékben megfelelnek az uniós szabályoknak és jól össze vannak hangolva – kulcsszerepet játszhatnak a válságkezelés valamennyi szakaszában, különösen akkor, amikor elérkezik az idő a társadalmi elhatárolódási intézkedések fokozatos megszüntetésére. Kiegészíthetik az érintkezések manuális nyomon követését, és segíthetnek megszakítani a vírus fertőzési láncát. Az eszköztárat az ilyen mobil alkalmazásokra vonatkozó adatvédelmi iránymutatás kíséri.

Az eszköztárat üdvözölve Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos így nyilatkozott: „A koronavírus terjedésének megfékezésére szolgáló, a fertőzöttekkel való érintkezést nyomon követő alkalmazások hasznosak lehetnek, különösen a tagállamok exitstratégiáinak részeként. A szigorú adatvédelmi biztosítékok azonban előfeltételei ezeknek az alkalmazásoknak, és következésképpen azok hasznosságának. Bár innovatívnak kell lennünk, és a lehető legjobban ki kell használnunk a technológiát a világjárvány elleni küzdelemben, értékeink és adatvédelmi követelményeink nem csorbulhatnak.”

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos így fogalmazott: „A digitális eszközök kulcsfontosságúak lesznek polgáraink védelme szempontjából, amint fokozatosan feloldjuk a kijárási korlátozásokat. A mobilalkalmazások figyelmeztethetnek bennünket a fertőzés kockázataira, és támogathatják az egészségügyi hatóságokat a fertőzöttekkel való érintkezés nyomon követésében, ami elengedhetetlen a fertőzési láncok megszakításához. Gondosan, kreatívan és rugalmasan kell kezelnünk a társadalmaink újbóli megnyitására irányuló megközelítéseinket. Folytatnunk kell a görbe ellaposítását, és azt továbbra is alacsony szinten kell tartanunk. Biztonságos és az előírásoknak megfelelő digitális technológiák nélkül a megközelítésünk nem lehet hatékony.”  

A magánélet védelmét tiszteletben tartó és önkéntes kontaktkövető alkalmazásokra vonatkozó közös megközelítés

A bejelentés az első olyan közös uniós eszköztár létrehozásáról szól, amelyet az elektronikus egészségügyi hálózat rendkívül gyorsan, az Európai Bizottság támogatásával és azzal együttműködésben fejlesztett ki. Gyakorlati útmutatást nyújt a tagállamok számára a fertőzöttekkel való érintkezés nyomon követésére szolgáló és figyelmeztető alkalmazások bevezetéséhez. Az eszköztár meghatározza az ilyen alkalmazásokra vonatkozó alapvető követelményeket:

  • teljes mértékben meg kell felelniük az adatvédelemre és a magánélet védelmére vonatkozó uniós szabályoknak, amint azt az Európai Adatvédelmi Testülettel folytatott konzultációt követően ma előterjesztett iránymutatás is tartalmazza;
  • az alkalmazásokat a népegészségügyi hatóságokkal szoros együttműködésben kell bevezetni, és azokat e hatóságoknak jóvá kell hagyniuk;
  • az alkalmazások telepítésének önkéntes alapon kell történnie, és amint már nincs szükség rájuk, azokat el kell távolítani;
  • törekedni kell a magánélet védelmét erősítő legújabb technológiai megoldások kihasználására. Az alkalmazások valószínűleg rövid hatótávolságú Bluetooth technológiát használnak, ezért nem teszik lehetővé az emberek tartózkodási helyének nyomon követését;
  • anonimizált adatokon kell alapulniuk, de képesnek kell lenniük arra, hogy figyelmeztessék azokat, akik bizonyos ideig fertőzött személy közelében tartózkodtak – a fertőzöttek személyazonosságának felfedése nélkül –, hogy jelentkezzenek tesztelésre vagy vonuljanak önkéntes karanténba;
  • az egész Unióban interoperábilisnak kell lenniük, hogy a polgárok akkor is védelemben részesüljenek, ha átlépik a határokat;
  • elfogadott járványügyi iránymutatásokon kell alapulniuk, és tükrözniük kell a kiberbiztonsággal és a hozzáférhetőséggel kapcsolatos bevált gyakorlatokat;
  • biztonságosnak és hatékonynak kell lenniük. 

Miközben könnyebb, gyorsabb és hatékonyabb nyomon követést tesznek lehetővé, mint a fertőzött betegekkel készített interjúkon alapuló hagyományos rendszerek, a manuális nyomon követés továbbra is kiterjed azokra a polgárokra, akik jobban ki lehetnek téve a fertőzésnek, de kevésbé valószínű, hogy rendelkeznek okostelefonnal. Ilyenek például az idős vagy a fogyatékkal élő személyek.

Az eszköztár jövőbeli fejlesztései során közös megközelítést lehet kidolgozni más funkciókra, különösen a tájékoztatásra és a tünetkövetésre vonatkozóan.

A további lépések

Az eszköztár a fertőzöttekkel érintkezett személyek felkutatására és figyelmeztetésére szolgáló mobilalkalmazások válságkezelésre történő felhasználásának legújabb bevált gyakorlatait tükrözi. Egy folyamat része, amelyben a tagállamok együttműködnek annak érdekében, hogy az elkövetkező hetekben és hónapokban kidolgozzák és finomítsák ennek és más gyakorlati eszközöknek a használatát. Ezt az első változatot a tagállamok tapasztalatainak fényében kell továbbfejleszteni.

2020. április 30-ig a népegészségügyi hatóságok értékelik az alkalmazások eredményességét nemzeti és határokon átnyúló szinten. A tagállamoknak 2020. május 31-ig jelentést kell tenniük intézkedéseikről, és az intézkedéseket szakértői értékelés céljából hozzáférhetővé kell tenniük a többi tagállam és a Bizottság számára. A Bizottság ki fogja értékelni az elért eredményeket, és 2020 júniusától kezdve a válság teljes ideje alatt időszakos jelentéseket fog közzétenni, amelyekben fellépésekre vagy a láthatólag már nem szükséges intézkedések fokozatos felszámolására fog javaslatot tenni.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-24 12:10:00
A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD szegedi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat február 23-i autóátadó ünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS