„A digitális eszközök kulcsfontosságúak lesznek polgáraink védelme szempontjából”

2020. 04. 17., 18:00

Az uniós tagállamok az Európai Bizottság támogatásával uniós eszköztárat fejlesztettek ki a fertőzöttekkel érintkezett személyek felkutatására és figyelmeztetésre szolgáló mobilalkalmazások használatára vonatkozóan.

Ez annak a közös, összehangolt megközelítésnek a része, amelynek célja a kijárási korlátozások fokozatos feloldásának támogatása a múlt heti bizottsági ajánlásban foglaltaknak megfelelően.

A koronavírus-világjárvány kitörése óta a tagállamok a Bizottság támogatásával folyamatosan értékelik a válság kezelésére szolgáló digitális megoldásokat az eredményesség, a biztonság, a magánélet védelme és az adatvédelem szempontjából. A fertőzöttekkel való érintkezés nyomon követésére szolgáló alkalmazások – amennyiben teljes mértékben megfelelnek az uniós szabályoknak és jól össze vannak hangolva – kulcsszerepet játszhatnak a válságkezelés valamennyi szakaszában, különösen akkor, amikor elérkezik az idő a társadalmi elhatárolódási intézkedések fokozatos megszüntetésére. Kiegészíthetik az érintkezések manuális nyomon követését, és segíthetnek megszakítani a vírus fertőzési láncát. Az eszköztárat az ilyen mobil alkalmazásokra vonatkozó adatvédelmi iránymutatás kíséri.

Az eszköztárat üdvözölve Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos így nyilatkozott: „A koronavírus terjedésének megfékezésére szolgáló, a fertőzöttekkel való érintkezést nyomon követő alkalmazások hasznosak lehetnek, különösen a tagállamok exitstratégiáinak részeként. A szigorú adatvédelmi biztosítékok azonban előfeltételei ezeknek az alkalmazásoknak, és következésképpen azok hasznosságának. Bár innovatívnak kell lennünk, és a lehető legjobban ki kell használnunk a technológiát a világjárvány elleni küzdelemben, értékeink és adatvédelmi követelményeink nem csorbulhatnak.”

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos így fogalmazott: „A digitális eszközök kulcsfontosságúak lesznek polgáraink védelme szempontjából, amint fokozatosan feloldjuk a kijárási korlátozásokat. A mobilalkalmazások figyelmeztethetnek bennünket a fertőzés kockázataira, és támogathatják az egészségügyi hatóságokat a fertőzöttekkel való érintkezés nyomon követésében, ami elengedhetetlen a fertőzési láncok megszakításához. Gondosan, kreatívan és rugalmasan kell kezelnünk a társadalmaink újbóli megnyitására irányuló megközelítéseinket. Folytatnunk kell a görbe ellaposítását, és azt továbbra is alacsony szinten kell tartanunk. Biztonságos és az előírásoknak megfelelő digitális technológiák nélkül a megközelítésünk nem lehet hatékony.”  

A magánélet védelmét tiszteletben tartó és önkéntes kontaktkövető alkalmazásokra vonatkozó közös megközelítés

A bejelentés az első olyan közös uniós eszköztár létrehozásáról szól, amelyet az elektronikus egészségügyi hálózat rendkívül gyorsan, az Európai Bizottság támogatásával és azzal együttműködésben fejlesztett ki. Gyakorlati útmutatást nyújt a tagállamok számára a fertőzöttekkel való érintkezés nyomon követésére szolgáló és figyelmeztető alkalmazások bevezetéséhez. Az eszköztár meghatározza az ilyen alkalmazásokra vonatkozó alapvető követelményeket:

  • teljes mértékben meg kell felelniük az adatvédelemre és a magánélet védelmére vonatkozó uniós szabályoknak, amint azt az Európai Adatvédelmi Testülettel folytatott konzultációt követően ma előterjesztett iránymutatás is tartalmazza;
  • az alkalmazásokat a népegészségügyi hatóságokkal szoros együttműködésben kell bevezetni, és azokat e hatóságoknak jóvá kell hagyniuk;
  • az alkalmazások telepítésének önkéntes alapon kell történnie, és amint már nincs szükség rájuk, azokat el kell távolítani;
  • törekedni kell a magánélet védelmét erősítő legújabb technológiai megoldások kihasználására. Az alkalmazások valószínűleg rövid hatótávolságú Bluetooth technológiát használnak, ezért nem teszik lehetővé az emberek tartózkodási helyének nyomon követését;
  • anonimizált adatokon kell alapulniuk, de képesnek kell lenniük arra, hogy figyelmeztessék azokat, akik bizonyos ideig fertőzött személy közelében tartózkodtak – a fertőzöttek személyazonosságának felfedése nélkül –, hogy jelentkezzenek tesztelésre vagy vonuljanak önkéntes karanténba;
  • az egész Unióban interoperábilisnak kell lenniük, hogy a polgárok akkor is védelemben részesüljenek, ha átlépik a határokat;
  • elfogadott járványügyi iránymutatásokon kell alapulniuk, és tükrözniük kell a kiberbiztonsággal és a hozzáférhetőséggel kapcsolatos bevált gyakorlatokat;
  • biztonságosnak és hatékonynak kell lenniük. 

Miközben könnyebb, gyorsabb és hatékonyabb nyomon követést tesznek lehetővé, mint a fertőzött betegekkel készített interjúkon alapuló hagyományos rendszerek, a manuális nyomon követés továbbra is kiterjed azokra a polgárokra, akik jobban ki lehetnek téve a fertőzésnek, de kevésbé valószínű, hogy rendelkeznek okostelefonnal. Ilyenek például az idős vagy a fogyatékkal élő személyek.

Az eszköztár jövőbeli fejlesztései során közös megközelítést lehet kidolgozni más funkciókra, különösen a tájékoztatásra és a tünetkövetésre vonatkozóan.

A további lépések

Az eszköztár a fertőzöttekkel érintkezett személyek felkutatására és figyelmeztetésére szolgáló mobilalkalmazások válságkezelésre történő felhasználásának legújabb bevált gyakorlatait tükrözi. Egy folyamat része, amelyben a tagállamok együttműködnek annak érdekében, hogy az elkövetkező hetekben és hónapokban kidolgozzák és finomítsák ennek és más gyakorlati eszközöknek a használatát. Ezt az első változatot a tagállamok tapasztalatainak fényében kell továbbfejleszteni.

2020. április 30-ig a népegészségügyi hatóságok értékelik az alkalmazások eredményességét nemzeti és határokon átnyúló szinten. A tagállamoknak 2020. május 31-ig jelentést kell tenniük intézkedéseikről, és az intézkedéseket szakértői értékelés céljából hozzáférhetővé kell tenniük a többi tagállam és a Bizottság számára. A Bizottság ki fogja értékelni az elért eredményeket, és 2020 júniusától kezdve a válság teljes ideje alatt időszakos jelentéseket fog közzétenni, amelyekben fellépésekre vagy a láthatólag már nem szükséges intézkedések fokozatos felszámolására fog javaslatot tenni.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 10., 11:53
Elindult a megújult Széchenyi Kártya MAX program, a konkrét hitelkérelmek benyújtására is megnyílt a lehetőség. A hiteleket a köztartozásmentes, legalább egy teljes lezárt éves működési múlttal rendelkező kis- és középvállalkozások igényelhetik – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.
2022-08-13 17:13:00
Borúsabban látják a nyugdíjaskori helyzetüket a magyarok – derül ki a K&H negyedévente rendszeresen megjelenő biztos jövő reprezentatív felméréséből, amely az idei második negyedévben többek között azt vizsgálta, hogy milyen nyugdíjkorhatárra számítanak a jövő nyugdíjasai.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS