„A digitális eszközök kulcsfontosságúak lesznek polgáraink védelme szempontjából”

2020. 04. 17., 18:00

Az uniós tagállamok az Európai Bizottság támogatásával uniós eszköztárat fejlesztettek ki a fertőzöttekkel érintkezett személyek felkutatására és figyelmeztetésre szolgáló mobilalkalmazások használatára vonatkozóan.

Ez annak a közös, összehangolt megközelítésnek a része, amelynek célja a kijárási korlátozások fokozatos feloldásának támogatása a múlt heti bizottsági ajánlásban foglaltaknak megfelelően.

A koronavírus-világjárvány kitörése óta a tagállamok a Bizottság támogatásával folyamatosan értékelik a válság kezelésére szolgáló digitális megoldásokat az eredményesség, a biztonság, a magánélet védelme és az adatvédelem szempontjából. A fertőzöttekkel való érintkezés nyomon követésére szolgáló alkalmazások – amennyiben teljes mértékben megfelelnek az uniós szabályoknak és jól össze vannak hangolva – kulcsszerepet játszhatnak a válságkezelés valamennyi szakaszában, különösen akkor, amikor elérkezik az idő a társadalmi elhatárolódási intézkedések fokozatos megszüntetésére. Kiegészíthetik az érintkezések manuális nyomon követését, és segíthetnek megszakítani a vírus fertőzési láncát. Az eszköztárat az ilyen mobil alkalmazásokra vonatkozó adatvédelmi iránymutatás kíséri.

Az eszköztárat üdvözölve Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos így nyilatkozott: „A koronavírus terjedésének megfékezésére szolgáló, a fertőzöttekkel való érintkezést nyomon követő alkalmazások hasznosak lehetnek, különösen a tagállamok exitstratégiáinak részeként. A szigorú adatvédelmi biztosítékok azonban előfeltételei ezeknek az alkalmazásoknak, és következésképpen azok hasznosságának. Bár innovatívnak kell lennünk, és a lehető legjobban ki kell használnunk a technológiát a világjárvány elleni küzdelemben, értékeink és adatvédelmi követelményeink nem csorbulhatnak.”

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos így fogalmazott: „A digitális eszközök kulcsfontosságúak lesznek polgáraink védelme szempontjából, amint fokozatosan feloldjuk a kijárási korlátozásokat. A mobilalkalmazások figyelmeztethetnek bennünket a fertőzés kockázataira, és támogathatják az egészségügyi hatóságokat a fertőzöttekkel való érintkezés nyomon követésében, ami elengedhetetlen a fertőzési láncok megszakításához. Gondosan, kreatívan és rugalmasan kell kezelnünk a társadalmaink újbóli megnyitására irányuló megközelítéseinket. Folytatnunk kell a görbe ellaposítását, és azt továbbra is alacsony szinten kell tartanunk. Biztonságos és az előírásoknak megfelelő digitális technológiák nélkül a megközelítésünk nem lehet hatékony.”  

A magánélet védelmét tiszteletben tartó és önkéntes kontaktkövető alkalmazásokra vonatkozó közös megközelítés

A bejelentés az első olyan közös uniós eszköztár létrehozásáról szól, amelyet az elektronikus egészségügyi hálózat rendkívül gyorsan, az Európai Bizottság támogatásával és azzal együttműködésben fejlesztett ki. Gyakorlati útmutatást nyújt a tagállamok számára a fertőzöttekkel való érintkezés nyomon követésére szolgáló és figyelmeztető alkalmazások bevezetéséhez. Az eszköztár meghatározza az ilyen alkalmazásokra vonatkozó alapvető követelményeket:

  • teljes mértékben meg kell felelniük az adatvédelemre és a magánélet védelmére vonatkozó uniós szabályoknak, amint azt az Európai Adatvédelmi Testülettel folytatott konzultációt követően ma előterjesztett iránymutatás is tartalmazza;
  • az alkalmazásokat a népegészségügyi hatóságokkal szoros együttműködésben kell bevezetni, és azokat e hatóságoknak jóvá kell hagyniuk;
  • az alkalmazások telepítésének önkéntes alapon kell történnie, és amint már nincs szükség rájuk, azokat el kell távolítani;
  • törekedni kell a magánélet védelmét erősítő legújabb technológiai megoldások kihasználására. Az alkalmazások valószínűleg rövid hatótávolságú Bluetooth technológiát használnak, ezért nem teszik lehetővé az emberek tartózkodási helyének nyomon követését;
  • anonimizált adatokon kell alapulniuk, de képesnek kell lenniük arra, hogy figyelmeztessék azokat, akik bizonyos ideig fertőzött személy közelében tartózkodtak – a fertőzöttek személyazonosságának felfedése nélkül –, hogy jelentkezzenek tesztelésre vagy vonuljanak önkéntes karanténba;
  • az egész Unióban interoperábilisnak kell lenniük, hogy a polgárok akkor is védelemben részesüljenek, ha átlépik a határokat;
  • elfogadott járványügyi iránymutatásokon kell alapulniuk, és tükrözniük kell a kiberbiztonsággal és a hozzáférhetőséggel kapcsolatos bevált gyakorlatokat;
  • biztonságosnak és hatékonynak kell lenniük. 

Miközben könnyebb, gyorsabb és hatékonyabb nyomon követést tesznek lehetővé, mint a fertőzött betegekkel készített interjúkon alapuló hagyományos rendszerek, a manuális nyomon követés továbbra is kiterjed azokra a polgárokra, akik jobban ki lehetnek téve a fertőzésnek, de kevésbé valószínű, hogy rendelkeznek okostelefonnal. Ilyenek például az idős vagy a fogyatékkal élő személyek.

Az eszköztár jövőbeli fejlesztései során közös megközelítést lehet kidolgozni más funkciókra, különösen a tájékoztatásra és a tünetkövetésre vonatkozóan.

A további lépések

Az eszköztár a fertőzöttekkel érintkezett személyek felkutatására és figyelmeztetésére szolgáló mobilalkalmazások válságkezelésre történő felhasználásának legújabb bevált gyakorlatait tükrözi. Egy folyamat része, amelyben a tagállamok együttműködnek annak érdekében, hogy az elkövetkező hetekben és hónapokban kidolgozzák és finomítsák ennek és más gyakorlati eszközöknek a használatát. Ezt az első változatot a tagállamok tapasztalatainak fényében kell továbbfejleszteni.

2020. április 30-ig a népegészségügyi hatóságok értékelik az alkalmazások eredményességét nemzeti és határokon átnyúló szinten. A tagállamoknak 2020. május 31-ig jelentést kell tenniük intézkedéseikről, és az intézkedéseket szakértői értékelés céljából hozzáférhetővé kell tenniük a többi tagállam és a Bizottság számára. A Bizottság ki fogja értékelni az elért eredményeket, és 2020 júniusától kezdve a válság teljes ideje alatt időszakos jelentéseket fog közzétenni, amelyekben fellépésekre vagy a láthatólag már nem szükséges intézkedések fokozatos felszámolására fog javaslatot tenni.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS