715 millió euróval támogatja az EU a Globális Alapot

2022. 09. 22., 12:13

A Globális Alap az AIDS, a tuberkulózis és a malária elleni küzdelmet célzó nemzetközi partnerség, amely már 50 millió ember életét mentette meg az elmúlt 20 évben.

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy 715 millió eurós új rekordösszeget fordít az uniós költségvetésből a Globális Alap 2023 és 2025 közötti működésének támogatására. A bejelentésre az Alap hetedik forrásfeltöltési konferenciáján került sor, amelynek Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke volt a házigazdája New Yorkban.

A Team Europe kezdeményezés, amely az uniós tagállamok felajánlásaival együtt összesen több mint 4 milliárd eurós hozzájárulást nyújt a 2023 és 2025 közötti időszakra, megerősíti a Globális Alap iránti szilárd elkötelezettségét. A Globális Alap az AIDS, a tuberkulózis és a malária elleni küzdelmet célzó nemzetközi partnerség, amely már 50 millió ember életét mentette meg az elmúlt 20 évben. Az új hozzájárulás kiegészíti azt a 150 millió eurót, amelyet idén bocsátottak rendelkezésre az uniós költségvetésből a Globális Alap Covid19-reagálási mechanizmusa részére, hogy támogassák az országokat az egyéni védőeszközök, a diagnosztikai tesztek és a terápiás készítmények költségeinek fedezésében.

A 2023 és 2025 közötti időszakra vonatkozó új uniós felajánlás bejelentésekor Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „Miután vállvetve küzdöttünk a Covid19-világjárvány ellen, itt az ideje, hogy ismét felvegyük a küzdelmet más halálos betegségekkel is. Az AIDS, a tuberkulózis és a malária elleni küzdelmet célzó globális alap milliók életének megóvását segíti elő. Ezért 715 millió euróra növeljük a Globális Alap számára nyújtott uniós támogatást. Ez emberek további milliói számára jelent majd mentőövet, és hozzá fog járulni ahhoz, hogy a jobb egészség mindenki számára elérhető legyen”.

Jutta Urpilainen, a nemzetközi partnerségekért felelős biztos hozzátette: „Az EU határozottan támogatja a Globális Alapot annak 2002-es létrehozása óta, és a mostani példátlan mértékű, 30 százalékos emeléssel az elkövetkező években jelentősen fokozzuk hozzájárulásunkat. Segítséget nyújtunk a világ országainak ahhoz, hogy újra felvegyék a küzdelmet három halálos betegséggel, és megerősítsék egészségügyi rendszereiket, hogy azok megfelelőbben tudjanak reagálni a jövőbeli világjárványokra és más betegségekre. A Global Gateway részeként ősszel hamarosan elinduló globális uniós egészségügyi stratégiánk újfent tanúbizonyságot tesz majd a jobb egészség mindenki számára való elérhetővé tétele iránti uniós elkötelezettségről.”

Egészségesebb, méltányosabb világ megteremtése

A Globális Alap célja, hogy a 2023 és 2025 közötti időszakban legalább 18 milliárd dollárt mozgósítson 20 millió ember életének megmentése, több mint 450 millió fertőzés megelőzése, a HIV, a tuberkulózis és a malária okozta halálozási arányszám 64%-os csökkentése, valamint egy egészségesebb, méltányosabb világ megteremtése érdekében.

Az említett 18 milliárdból 6 milliárd dollárt az egészségügyi rendszerek és a közösségi hálózatok megerősítésére fordítanának. Így az Alap sokkal jelentősebb szerephez jutna az országok arra irányuló erőfeszítéseinek támogatásában, hogy emberközpontúbb és integráltabb egészségügyi rendszereket építsenek ki, amelyek jobban képesek megelőzni, feltárni és kezelni a fertőző betegségek jelentette fenyegetéseket.

A Globális Alap

Amikor 20 évvel ezelőtt létrehozták a Globális Alapot, a HIV, a tuberkulózis és a malária leküzdhetetlennek tűnt. Azonban a tudomány segítségével, megfelelő erőforrások mozgósításával és hatékony globális együttműködés mellett még a leghalálosabb betegségek is visszaszoríthatók. A Globális Alap partnersége mindössze 20 év alatt 50 millió ember életét mentette meg, és több mint felével csökkentette a halálesetek számát.

Az AIDS, a tuberkulózis és a malária felszámolására irányuló célkitűzésén túl a Globális Alap vezető szerepet játszik a Covid19 elleni küzdelemben is. Az Alap az oltóanyagokoktól eltekintve minden más téren az alacsony és közepes jövedelmű országok első számú pénzügyi támogatójává vált. Az Alap Covid19-reagálási mechanizmusán keresztül támogatja az országokat az egyéni védőeszközök, a diagnosztikai tesztek és a terápiás készítmények költségeinek fedezésében. Az EU bejelentette, hogy 150 millió euróval támogatja a mechanizmust.

Az „Európa együtt” kezdeményezés keretében fellépő EU és annak tagállamai a Globális Alap fő támogatói közé tartoznak. A 2020 és 2022 közötti Globális Alap hatodik forrásfeltöltésekor az Európai Bizottság 550 millió eurós felajánlást tett. A 715 millió eurós új felajánlással együtt az Európai Bizottság 2001 és 2025 között összesen 3,5 milliárd eurós támogatást nyújt a Globális Alap számára. 2001 és 2022 között az EU és 27 tagállama 21,2 milliárd dollárral járult hozzá a Globális Alap működéséhez

Az említett vállalás csak az egyik eleme az Európai Bizottság határozott elkötelezettségének a globális egészségügy előmozdítása iránt, amely abban is megnyilvánul, hogy kétoldalú és regionális támogatást nyújt a partnerországok egészségügyi rendszereinek és más globális egészségügyi kezdeményezéseknek, többek között például az Egészségügyi Világszervezetnek, a GAVI Oltóanyag-szövetségnek és a világjárvány-megelőzési, -felkészültségi és -reagálási pénzügyi közvetítő alapnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 12., 17:10
Európai Vállalkozásfejlesztési Díjjal (European Enterprise Promotion Awards) ismerték el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vállalkozástámogató alkalmazását. A VOSZPortnak digitális átállás kategóriában ítélték oda a díjat.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS