400 külföldi befektetést elemzett és 40 000 áruexport-kérelmet vizsgált felül az Európai Bizottság

2022. 09. 05., 17:18

A külföldi befektetések átvilágítása és az exportellenőrzés döntő szerepet játszik az európai biztonság és közrend megőrzésében – hangsúlyozzák az Európai Bizottság által elfogadott jelentések.

2021-ben a Bizottság több mint 400, az Unióba irányuló közvetlen külföldi befektetést elemzett annak érdekében, hogy ezek a befektetések ne veszélyeztessék az uniós tagállamok biztonságát vagy közrendjét. Kettő kivételével immár valamennyi uniós tagállam rendelkezik átvilágítási mechanizmussal, vagy folyamatban van annak létrehozása. Eközben az uniós exportellenőrzési rendszer keretében a tagállamok ugyanabban az évben mintegy 40 000, nem uniós országokba irányuló, potenciálisan katonai célú áruexportra vonatkozó kérelmet vizsgáltak felül 38,4 milliárd euró értékben, és valamivel több mint 550 esetben megtiltották a szóban forgó exportot – derül ki az Európai Bizottság közleményéből.

Valdis Dombrovskis, a Bizottság ügyvezető alelnöke és a kereskedelempolitikáért felelős tagja így nyilatkozott: „A növekvő biztonsági kihívások – különösen Oroszország Ukrajna ellen indokolatlanul és provokáció nélkül indított agresszív háborúja – idején alapvető fontosságú, hogy a kereskedelem és a befektetések ellenőrzésére szolgáló stratégiai eszközeink hatékonyan működjenek. Az EU nemzetközi partnereinkkel együttműködve exportellenőrzéseket vezetett be, hogy szankcionálja Oroszországot az Ukrajna elleni pusztító háborúja miatt. Az EU továbbra is nyitott a külföldi befektetések előtt, de ez a nyitottság nem feltétel nélküli. Egyensúlyra van szükség, és folyamatosan erősítenünk kell képességünket ezen egyensúly biztosítására.”

A közvetlen külföldi befektetések átvilágítása

A mostani a második éves jelentés a közvetlen külföldi befektetések átvilágításáról, egyben pedig az első olyan jelentés, amely egy teljes naptári évet fog át, mivel a közvetlen külföldi befektetések átvilágításáról szóló uniós rendelet teljes körű alkalmazása 2020 októberében kezdődött meg. Az együttműködési mechanizmus létrehozása óta a Bizottság több mint 740, közvetlen külföldi befektetéssel összefüggő ügyletet vizsgált meg.

A második éves jelentésből kiderül, hogy 2021-ben bővült a mechanizmus alkalmazása. A jelentés főbb megállapításai a következők:

– A közvetlen külföldi befektetések túlnyomó többsége biztonsági/közrendi szempontból nem jelent problémát, és azokat gyorsan jóváhagyják (mind tagállami szinten, mind a rendelet alapján).

– A Bizottság nagyon gyorsan elvégezte a tagállamok által bejelentett, közvetlen külföldi befektetéssel összefüggő ügyletek értékelését: az értékelések 86 százaléka mindössze 15 naptári nap alatt lezárult.

– Az uniós mechanizmus nem korlátozza az EU közvetlen külföldi tőkebefektetések iránti nyitottságát. A Bizottság az ügyeletek kevesebb mint 3 százaléka nyomán fogalmazott meg véleményt, amelyek továbbra is a biztonságra és a közrendre helyezik a hangsúlyt.

– A jelentés sokkal pontosabb képet nyújt az EU-n belüli befektetési mintákról. Rávilágít, hogy 2021-ben a bejelentett végső befektető származási helye szerint az USA, az Egyesült Királyság, Kína, a Kajmán-szigetek és Kanada tartozott az első öt ország közé. Az orosz közvetlen külföldi befektetések az esetek kevesebb mint 1,5 százalékát, a Belaruszból származók pedig 0,2 százalékát tették ki.

– A közvetlen külföldi befektetések az ágazatok széles körét fedik le, de a legtöbb bejelentett eset a – számos különböző ágazatot, köztük a védelmet, az űripart, az energetikát, az egészségügyet és a félvezető-berendezések gyártását magában foglaló – feldolgozóipart (44 százalék), valamint az információs és kommunikációs technológiákat (32 százalék) érintette.

Exportellenőrzések

A mostani az exportellenőrzésekről szóló második jelentés, amely a 2021. szeptember 9-én hatályba lépett, korszerűsített exportellenőrzési rendelet alapján készült. A jelentés a 2020-as évre terjed ki.

A jelentés a kettős felhasználású termékek, azaz a polgári és katonai célokra egyaránt felhasználható termékek exportját fedi le. A dokumentum szerint az ilyen termékek teljes engedélyezett exportja 2020-ban mintegy 31 milliárd eurót tett ki.

Az új uniós szabályozás megerősítette az exportellenőrzéseket: új „humánbiztonsági” dimenziót vezetett be, egyszerűsítette az eljárásokat, valamint felgyorsította és átláthatóbbá tette az exportellenőrzési rendszert. A kibertér-felügyeletről és a kialakulóban lévő technológiákról szóló rendelet keretében szakértői munka folyik, amely elsősorban arra összpontosít, hogy a tagállamok hogyan hajtják végre és miként alkalmazzák az ellenőrzéseket. Az új szabályok azt is lehetővé teszik, hogy az EU szorosabban együttműködjön a partnerországokkal a globális biztonság fokozása és az egyenlő versenyfeltételek előmozdítása érdekében.

További információk:
A közvetlen külföldi befektetések átvilágításáról szóló jelentés
A közvetlen külföldi befektetések átvilágítására vonatkozó weboldal
A közvetlen külföldi befektetések átvilágításáról szóló rendelet (kkb-átvilágítási rendelet)
Az exportellenőrzésekről szóló jelentés
Az exportellenőrzésekre vonatkozó weboldal
Exportellenőrzési rendelet

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-29 14:35:00
Több hatóság egyszerre tartott revíziót a nagybani piac kereskedőinél. A NAV alapos ellenőrzését a rendőrség és a NÉBIH is segítette. A nagyszabású akcióban az árusokat, a termékek eredetét és a forgalmat is kontrollálták.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS