151 új „reformprojekt” támogatását jelentette be az Európai Bizottság

2023. 03. 22., 12:39

Az Európai Bizottság a Technikai Támogatási Eszköz (TSI) keretében 151 új projektet hagyott jóvá, hogy 2023-ban valamennyi tagállamot támogassa a mintegy 326 korszerű reform előkészítésében, megtervezésében és végrehajtásában.

Az Európai Bizottság a Technikai Támogatási Eszköz (TSI) keretében 151 új projektet hagyott jóvá, hogy 2023-ban valamennyi tagállamot támogassa a mintegy 326 korszerű reform előkészítésében, megtervezésében és végrehajtásában.

A támogatott projektek a tagállamok által megfogalmazott reformigényre reagálnak, ugyanakkor szorosan igazodnak az Európai Uniónak a modern és hatékony közigazgatásra, a fenntartható növekedési stratégiákra és a reziliens gazdaságokra vonatkozó prioritásaihoz – olvasható a bizottság közleményében.

Több reformprojekt a helyreállítási és rezilienciaépítési tervek és a REPowerEU terv kihívásaihoz is kapcsolódik.

„Örömmel jelentem be a Technikai Támogatási Eszköz keretében megvalósuló új reformprojekteket, amelyekből valamennyi tagállam részesülhet. Ez az eszköz elengedhetetlennek bizonyult a tagállamok számára ahhoz, hogy a bizonytalan időkben boldogulni tudjanak. A nemzeti, regionális és helyi közigazgatási szervek EU-szerte egyre nagyobb mértékben profitálnak a TSI-ből. A támogatási kérelmek nagy száma egyértelműen jelzi a kulcsfontosságú reformok iránti növekvő igényt, az azok megvalósítására irányuló eltökéltséget, valamint a TSI által nyújtott szakértelem és támogatás értékességét. 2023-ban a TSI fontos szerepet fog játszani a versenyképes nulla nettó kibocsátású gazdaság megteremtéséhez való hozzájárulásban, a készségek és a közigazgatási kapacitás fejlesztésében, valamint a regionális és helyi közösségek életének felpezsdítésében” – mondta Elisa Ferreira, a kohézióért és a reformokért felelős biztos.

Példák reformprogramokra

Példák projektekre

Eddig 27 tagállamban több mint 1000 reformprojekt részesült támogatásban – olvasható a Technikai Támogatási Eszköznek szentelt weboldalon. A támogatott reformtevékenységek többek között:

  • közigazgatási szervek operatív képességének és hatékonyságának a javítása,
  • az államháztartási gazdálkodás korszerűsítése,
  • az adóigazgatás reformja,
  • a digitális gazdaság kiépítése,
  • éghajlatvédelmi és energiagazdálkodási célok elérése,
  • a közvetlen külföldi befektetések vonzóbbá tétele,
  • az oktatási rendszer reformja,
  • a finanszírozási lehetőségek javítása a tőkepiaci unióra vonatkozó kezdeményezés keretében,
  • a nemteljesítő hitelekkel kapcsolatos eljárások hatékonyságának javítása.

A reformok egyharmada az energiaügy, a közigazgatás, az államháztartás, a migránsok integrációja és az egészségügy területét érintő kiemelt projektekhez kapcsolódik. Az integrált ellátással kapcsolatos kiemelt kezdeményezés például azokat a tagállamokat célozza meg, amelyek az egészségügyi rendszerek interoperabilitásának és digitalizációjának javítására irányuló reformokat terveznek és kívánnak végrehajtani.

Fokozott együttműködés a tagállamok közigazgatási szervei között

A 2023-as új projektek esetében a TSI továbbra is nagy hangsúlyt fektet a tagállami közigazgatási szervek operatív kapacitásának és hatékonyságának javítására. Ezzel összefüggésben egy új kezdeményezés indul – a közigazgatási együttműködési csereprogram (PACE) –, amelynek célja az egymástól való tanulás és a bevált módszerek előmozdítása a különböző tagállamok köztisztviselői körében a közigazgatási kapacitás, valamint a szakpolitikai döntéshozatali és végrehajtási készségek megerősítése érdekében.

Az idei év során a TSI a tagállamok közötti együttműködést több országot átfogó projektek révén is erősíteni fogja, amelyekre minden eddiginél nagyobb számban kerül sor: a tervben 33 több országra kiterjedő reformprojekt és 10 több régiót érintő projekt szerepel. Az Európai Bizottság az egymástól való tanulás előmozdítása és közös megközelítések kidolgozása révén támogatni fogja a tagállamokat a közös kihívások kezelésében, ugyanakkor testre szabott támogatást nyújt az egyes tagállamoknak vagy régióknak.

Továbbra is előtérben a legfontosabb közös prioritásokhoz kapcsolódó reformok

A 2023-as TSI-projektek továbbra is támogatni fogják a tagállamokat a zöld és digitális átállás megvalósítását célzó reformok megtervezésében és végrehajtásában. A 2023-as TSI-projektek 32 százaléka a zöld megállapodás célkitűzéseinek végrehajtására, 40 százaléka pedig a digitális átállásra és innovációra irányul.

Az Ukrajnával való szolidaritás megerősítése és eszköztárunk hatékonyabb felhasználása érdekében a TSI támogatni fogja a tagállamokat az Oroszországgal szembeni szankciók végrehajtásában. Például a vagyoni eszközök befagyasztásának javítása érdekében az eszköz elő fogja segíteni a vállalatok tényleges tulajdonosának vagy az irányítást gyakorló személynek az azonosítását. A TSI a szankciók kijátszásának megelőzése érdekében a kriptoügyletek nyomon követését, valamint a nemzeti hatóságok szankciók végrehajtására vonatkozó hatásköreinek feltérképezését is segíti.

Ezen túlmenően a TSI a készségek európai évében több tagállamot is támogatni fog nemzeti készségstratégiájuk kialakításában a szakemberhiány és a strukturális munkaerőhiány leküzdése érdekében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-23 15:10:00
A Credipass és a Duna House szakértői górcső alá vették a fővárosi ingatlan- és albérlet árakat és kiszámolták, hogy mikor éri meg saját ingatlant vásárolni a jelenlegi támogatási rendszerben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS