151 új „reformprojekt” támogatását jelentette be az Európai Bizottság

2023. 03. 22., 12:39

Az Európai Bizottság a Technikai Támogatási Eszköz (TSI) keretében 151 új projektet hagyott jóvá, hogy 2023-ban valamennyi tagállamot támogassa a mintegy 326 korszerű reform előkészítésében, megtervezésében és végrehajtásában.

Az Európai Bizottság a Technikai Támogatási Eszköz (TSI) keretében 151 új projektet hagyott jóvá, hogy 2023-ban valamennyi tagállamot támogassa a mintegy 326 korszerű reform előkészítésében, megtervezésében és végrehajtásában.

A támogatott projektek a tagállamok által megfogalmazott reformigényre reagálnak, ugyanakkor szorosan igazodnak az Európai Uniónak a modern és hatékony közigazgatásra, a fenntartható növekedési stratégiákra és a reziliens gazdaságokra vonatkozó prioritásaihoz – olvasható a bizottság közleményében.

Több reformprojekt a helyreállítási és rezilienciaépítési tervek és a REPowerEU terv kihívásaihoz is kapcsolódik.

„Örömmel jelentem be a Technikai Támogatási Eszköz keretében megvalósuló új reformprojekteket, amelyekből valamennyi tagállam részesülhet. Ez az eszköz elengedhetetlennek bizonyult a tagállamok számára ahhoz, hogy a bizonytalan időkben boldogulni tudjanak. A nemzeti, regionális és helyi közigazgatási szervek EU-szerte egyre nagyobb mértékben profitálnak a TSI-ből. A támogatási kérelmek nagy száma egyértelműen jelzi a kulcsfontosságú reformok iránti növekvő igényt, az azok megvalósítására irányuló eltökéltséget, valamint a TSI által nyújtott szakértelem és támogatás értékességét. 2023-ban a TSI fontos szerepet fog játszani a versenyképes nulla nettó kibocsátású gazdaság megteremtéséhez való hozzájárulásban, a készségek és a közigazgatási kapacitás fejlesztésében, valamint a regionális és helyi közösségek életének felpezsdítésében” – mondta Elisa Ferreira, a kohézióért és a reformokért felelős biztos.

Példák reformprogramokra

Példák projektekre

Eddig 27 tagállamban több mint 1000 reformprojekt részesült támogatásban – olvasható a Technikai Támogatási Eszköznek szentelt weboldalon. A támogatott reformtevékenységek többek között:

  • közigazgatási szervek operatív képességének és hatékonyságának a javítása,
  • az államháztartási gazdálkodás korszerűsítése,
  • az adóigazgatás reformja,
  • a digitális gazdaság kiépítése,
  • éghajlatvédelmi és energiagazdálkodási célok elérése,
  • a közvetlen külföldi befektetések vonzóbbá tétele,
  • az oktatási rendszer reformja,
  • a finanszírozási lehetőségek javítása a tőkepiaci unióra vonatkozó kezdeményezés keretében,
  • a nemteljesítő hitelekkel kapcsolatos eljárások hatékonyságának javítása.

A reformok egyharmada az energiaügy, a közigazgatás, az államháztartás, a migránsok integrációja és az egészségügy területét érintő kiemelt projektekhez kapcsolódik. Az integrált ellátással kapcsolatos kiemelt kezdeményezés például azokat a tagállamokat célozza meg, amelyek az egészségügyi rendszerek interoperabilitásának és digitalizációjának javítására irányuló reformokat terveznek és kívánnak végrehajtani.

Fokozott együttműködés a tagállamok közigazgatási szervei között

A 2023-as új projektek esetében a TSI továbbra is nagy hangsúlyt fektet a tagállami közigazgatási szervek operatív kapacitásának és hatékonyságának javítására. Ezzel összefüggésben egy új kezdeményezés indul – a közigazgatási együttműködési csereprogram (PACE) –, amelynek célja az egymástól való tanulás és a bevált módszerek előmozdítása a különböző tagállamok köztisztviselői körében a közigazgatási kapacitás, valamint a szakpolitikai döntéshozatali és végrehajtási készségek megerősítése érdekében.

Az idei év során a TSI a tagállamok közötti együttműködést több országot átfogó projektek révén is erősíteni fogja, amelyekre minden eddiginél nagyobb számban kerül sor: a tervben 33 több országra kiterjedő reformprojekt és 10 több régiót érintő projekt szerepel. Az Európai Bizottság az egymástól való tanulás előmozdítása és közös megközelítések kidolgozása révén támogatni fogja a tagállamokat a közös kihívások kezelésében, ugyanakkor testre szabott támogatást nyújt az egyes tagállamoknak vagy régióknak.

Továbbra is előtérben a legfontosabb közös prioritásokhoz kapcsolódó reformok

A 2023-as TSI-projektek továbbra is támogatni fogják a tagállamokat a zöld és digitális átállás megvalósítását célzó reformok megtervezésében és végrehajtásában. A 2023-as TSI-projektek 32 százaléka a zöld megállapodás célkitűzéseinek végrehajtására, 40 százaléka pedig a digitális átállásra és innovációra irányul.

Az Ukrajnával való szolidaritás megerősítése és eszköztárunk hatékonyabb felhasználása érdekében a TSI támogatni fogja a tagállamokat az Oroszországgal szembeni szankciók végrehajtásában. Például a vagyoni eszközök befagyasztásának javítása érdekében az eszköz elő fogja segíteni a vállalatok tényleges tulajdonosának vagy az irányítást gyakorló személynek az azonosítását. A TSI a szankciók kijátszásának megelőzése érdekében a kriptoügyletek nyomon követését, valamint a nemzeti hatóságok szankciók végrehajtására vonatkozó hatásköreinek feltérképezését is segíti.

Ezen túlmenően a TSI a készségek európai évében több tagállamot is támogatni fog nemzeti készségstratégiájuk kialakításában a szakemberhiány és a strukturális munkaerőhiány leküzdése érdekében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-01 19:41:00
Megalakult a GINOP Plusz Monitoring Bizottság, ami a soron következő fontos lépés a 2021–2027 közötti uniós költségvetési időszak gazdaságfejlesztési operatív programjának végrehajtásában – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.
2023-06-01 18:41:00
Az Atkins és a COVVI, egy leedsi székhelyű kézprotézis-fejlesztő olyan robotikai megoldást fejleszt, ami közel ugyanolyan kézügyességgel bír, mint az ember. A cél az, hogy erősen sugárzó környezetekben vegyék hasznát, távvezérlésű manipuláló eszközként.
2023-06-01 17:41:50
A családi cégek több mint fele súlyosabban éli meg a jelenlegi gazdasági helyzetet, mint a koronavírusjárványt. A teljes nagyvállalati szektorban még borúsabb a hangulat, itt a cégek majdnem kétharmada vélekedik így – derült ki a K&H családi vállalatok kutatásából.
2023-06-01 14:41:18
Az építőipari beruházásokra vonatkozó közbeszerzések közel 50 százalékát energetikai felújításokra írják ki, amelynek célja az épületek rezsijének csökkentése. A közel 9500 hazai közoktatási intézmény szinte mindegyikében szükség lenne ilyen irányú fejlesztésre – derül ki a BUILD IT Mérnökiroda összefoglalójából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS