„Importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus”: hamarosan elkezdődik az átmeneti szakasz

 „Importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus”: hamarosan elkezdődik az átmeneti szakasz
2023. 08. 21., 17:22

Az Európai Bizottság elfogadta az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (Carbon Border Adjustment Mechanism, CBAM) végrehajtására vonatkozó szabályokat az átmeneti szakaszra vonatkozóan, amely 2023. október 1-jén kezdődik és 2025 végéig tart.

A végrehajtási rendelet részletezi a CBAM hatálya alá tartozó áruk uniós importőreire vonatkozó átmeneti jelentéstételi kötelezettségeket, valamint a CBAM hatálya alá tartozó áruk előállítási folyamata során felszabaduló beágyazott kibocsátások kiszámítására szolgáló átmeneti módszertant.

A CBAM átmeneti szakaszában a kereskedőknek csak be kell számolniuk a mechanizmus hatálya alá tartozó behozatalukba beágyazott kibocsátásokról, pénzügyi kiigazítást nem kell fizetniük. Ez megfelelő időt biztosít a vállalkozások számára ahhoz, hogy nyugodtan felkészüljenek, ugyanakkor lehetővé teszi a végleges módszertan 2026-ig történő finomhangolását – olvasható a Bizottság közleményében.

Annak érdekében, hogy segítséget nyújtson mind az importőröknek, mind a harmadik országbeli gyártóknak, a Bizottság iránymutatást tett közzé az uniós importőrök és a nem uniós létesítmények számára az új szabályok gyakorlati végrehajtásáról. Ezzel párhuzamosan folyamatban van olyan célzott informatikai eszközök kifejlesztése, amelyek segítik az importőröket e számítások elvégzésében és jelentésében, valamint olyan képzési anyagok, webináriumok és oktatóanyagok kidolgozása, amelyek az átmeneti mechanizmus kezdetétől támogatják a vállalkozásokat. Noha az importőröket arra kérik, hogy 2023. október 1-jétől gyűjtsék a negyedik negyedévi adatokat, első jelentésüket csak 2024. január 31-ig kell benyújtani.

A végrehajtási rendelet Bizottság általi elfogadását megelőzően nyilvános konzultációra került sor, majd a rendeletet az uniós tagállamok képviselőiből álló CBAM-bizottság jóváhagyta. Az EU ambiciózus „Irány az 55%!” intézkedéscsomagjának egyik központi pillére, a CBAM az EU mérföldkőnek számító eszköze a kibocsátásáthelyezés elleni küzdelemben. Kibocsátásáthelyezés akkor következik be, amikor az EU-ban székhellyel rendelkező vállalatok a kevésbé szigorú normák kihasználása érdekében külföldre helyezik át a nagy szén-dioxid-kibocsátású termelést, vagy ha az uniós termékeket szén-dioxid-intenzívebb import váltja fel, ami viszont aláássa az uniós éghajlat-politikai fellépést.

NAV-összefoglaló a teendőkről

2023. október 1-től az importőrnek vagy a közvetett vámjogi képviselőnek jelentenie kell egyes termékek – cement, villamos energia, trágyázószerek, vas és acéltermékek, hidrogén – szabad forgalomba bocsátását vagy az ezen árukból aktív feldolgozási eljárással létrejött, feldolgozott termékek behozatalát. A jelentést az Európai Bizottság számára negyedévente kell elkészíteni.  

Minden, valamely tagállamban letelepedett importőrnek, aki ilyen árukat akar az EU területére behozni, engedélyezett CBAM-nyilatkozattevői státuszt kell kérnie, mivel az átmeneti időszak után, 2026. január 1-től már kizárólag így lehet a szabad forgalomba bocsátás vámeljárás jogosultja.

Nem kell azonban alkalmazni a CBAM-rendeletet az alábbi árukra:

  • ha a következő harmadik országokból, illetve területekről származnak: EFTA-országok – Izland, Liechtenstein, Norvég Királyság, Svájc –, Büsingen, Ceuta, Helgoland, Livigno, Melilla,
  • a 150 eurót meg nem haladó értékű küldeményekre és az ugyanilyen értékű, utasok személyi poggyászának részét képező árukra,
  • a katonai tevékenységhez szükséges árucikkekre.

A rendelettel szabályozott árukörre a nem preferenciális származásra vonatkozó szabályok irányadók.

A felsorolt árukat importáló gazdálkodók a részletes szabályokat a CBAM-rendeletben találják, amely magyar nyelven is letölthető az EU hivatalos oldaláról.

NAV

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS