Varga Mihály: a magyar gazdaság teljesítménye a biztosítási szektor fejlődését is segíti

2019. 11. 21., 15:15

Az erős és korszerű biztosítási ágazat fontos szerepet játszik a gazdaság növekedésében, a pénzügyi stabilitás megőrzésében és a családok anyagi biztonságában – jelentette ki Varga Mihály a Magyar Biztosítók Szövetségének nemzetközi konferenciáján.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a magyar gazdaság megfelelő alapot kínál a biztosítási szektor fejlődéséhez, amelynek díjbevétele tavaly meghaladta az ezermilliárd forintot és idén további 10 százalékkal nőtt, első félévi adózott eredménye pedig elérte a 40 milliárd forintot.

A biztosítási szektor teljesítményéhez a folyamatosan növekvő foglalkoztatás, az emelkedő keresetek és fogyasztás, valamint az erősödő pénzügyi tudatosság is hozzájárult – ismertette Varga Mihály. Mint mondta: ezzel párhuzamosan gyors ütemben gyarapodtak a megtakarítások is, a III. negyedévi pénzügyi számlák szerint a háztartások finanszírozási képessége elérte a GDP 5 százalékát, míg a megtakarításaik közel 3000 milliárd forinttal emelkedtek, mindez szintén az ágazat kilátásait erősíti.

A pénzügyminiszter felhívta a figyelmet, hogy a magyar gazdaság szereplőinek érdeke a lakosság pénzügyi ismereteinek bővítése és az öngondoskodás ösztönzése, mert ez hozzájárul a gazdaság növekedéséhez, valamint a pénzügyi intézményrendszer fejlődéséhez is. Ezért fogadta el a kormány a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztéséről szóló hétéves stratégiát, amelynek köszönhetően a családok megtakarításai érdemben javultak. A miniszter fontosnak nevezte a pénzügyi tudatosság köznevelésbe történő beépítését, és emlékeztetett a témában indított rendezvénysorozatra, amelynek keretében idén 1200-nál is több iskola 200 ezer tanulója vett részt pénzügyi ismeretterjesztő programokon.

Varga Mihály az ágazat szabályozását érintő intézkedésekről szólva kifejtette, hogy az új biztosítási értékesítésről szóló irányelv szigorította a tájékoztatási követelményeket, erősítette a fogyasztóvédelmi rendelkezéseket, részletesebben szabályozta a szerződések minimális tartalmi elemeit, mindezzel növelte a fogyasztók bizalmát és biztonságát. A pénzügyminiszter emlékeztetett: bár az Európai Bizottság megkezdte az irányelv felülvizsgálatát, ezzel kapcsolatban a kormány álláspontja világos, a vizsgálat nem vezethet a szabályozás bonyolultabbá válásához és jól működő elemeinek módosításához. (Pénzügyminisztérium)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-28 09:40:00
A beruházások volumene 2023 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 2,2 százalékkal mérséklődött – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS