Varga Mihály: a magyar gazdaság teljesítménye a biztosítási szektor fejlődését is segíti

2019. 11. 21., 15:15

Az erős és korszerű biztosítási ágazat fontos szerepet játszik a gazdaság növekedésében, a pénzügyi stabilitás megőrzésében és a családok anyagi biztonságában – jelentette ki Varga Mihály a Magyar Biztosítók Szövetségének nemzetközi konferenciáján.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a magyar gazdaság megfelelő alapot kínál a biztosítási szektor fejlődéséhez, amelynek díjbevétele tavaly meghaladta az ezermilliárd forintot és idén további 10 százalékkal nőtt, első félévi adózott eredménye pedig elérte a 40 milliárd forintot.

A biztosítási szektor teljesítményéhez a folyamatosan növekvő foglalkoztatás, az emelkedő keresetek és fogyasztás, valamint az erősödő pénzügyi tudatosság is hozzájárult – ismertette Varga Mihály. Mint mondta: ezzel párhuzamosan gyors ütemben gyarapodtak a megtakarítások is, a III. negyedévi pénzügyi számlák szerint a háztartások finanszírozási képessége elérte a GDP 5 százalékát, míg a megtakarításaik közel 3000 milliárd forinttal emelkedtek, mindez szintén az ágazat kilátásait erősíti.

A pénzügyminiszter felhívta a figyelmet, hogy a magyar gazdaság szereplőinek érdeke a lakosság pénzügyi ismereteinek bővítése és az öngondoskodás ösztönzése, mert ez hozzájárul a gazdaság növekedéséhez, valamint a pénzügyi intézményrendszer fejlődéséhez is. Ezért fogadta el a kormány a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztéséről szóló hétéves stratégiát, amelynek köszönhetően a családok megtakarításai érdemben javultak. A miniszter fontosnak nevezte a pénzügyi tudatosság köznevelésbe történő beépítését, és emlékeztetett a témában indított rendezvénysorozatra, amelynek keretében idén 1200-nál is több iskola 200 ezer tanulója vett részt pénzügyi ismeretterjesztő programokon.

Varga Mihály az ágazat szabályozását érintő intézkedésekről szólva kifejtette, hogy az új biztosítási értékesítésről szóló irányelv szigorította a tájékoztatási követelményeket, erősítette a fogyasztóvédelmi rendelkezéseket, részletesebben szabályozta a szerződések minimális tartalmi elemeit, mindezzel növelte a fogyasztók bizalmát és biztonságát. A pénzügyminiszter emlékeztetett: bár az Európai Bizottság megkezdte az irányelv felülvizsgálatát, ezzel kapcsolatban a kormány álláspontja világos, a vizsgálat nem vezethet a szabályozás bonyolultabbá válásához és jól működő elemeinek módosításához. (Pénzügyminisztérium)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-21 22:10:07
A „Befektetés Sanghajban, osszuk meg a jövőt!” eseményt, amelynek a házigazdája a Sanghaji Kereskedelmi Bizottság volt, a Magyar Tudományos Akadémián rendezték meg június 18-án. Az eseményen jelentős számban képviseltették magukat magyar vállalkozások.
2024-06-21 21:10:27
Az elmúlt napokra jellemző kánikula miatt továbbra is fennáll az erdőtüzek kockázata, ezért a hatóságok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád mellett június 22-től Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is tűzgyújtási tilalmat rendelnek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS