Netrisk: 500 ezren is válthatnak lakásbiztosítást

2024. 02. 13., 18:10

Új korszak kezdődik a magyarországi lakásbiztosítási piacon. Márciusban ugyanis mindenki lecserélheti a meglévő lakásbiztosítását, ennek eredményeként javulhat a helyzet az alulbiztosítottság szempontjából – közölte a Netrisk. A cégnél januárban megkötött lakásbiztosítások átlagdíja alig haladta meg a 35 ezer forintot.

Bőven meghaladja a 100 ezer milliárd forintos nagyságrendet a magyarok tulajdonában lévő lakóingatlan-állomány értéke. A védelmet pedig a lakásbiztosítások jelentik, amelyek piacán új korszak indul márciustól – közölte a Netrisk.

„Eddig egy-egy lakásbiztosítást az évfordulókor lehetett lecserélni, azaz újat kötni helyette. Egy új szabályozás szerint azonban márciusban ezt minden egyéb kötelezettség nélkül megteheti bárki. Ez pedig új lehetőséget nyújt arra, hogy mindenki a lakóingatlan értékének összhangban lévő, az esetleges károkra megfelelő kártérítést nyújt biztosítást kössön” - mondta Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója.  A márciusi lakásbiztosítás kampány lehetőséget ad arra is, hogy javuljon a helyzet az alulbiztosítottság terén.

Százbilliós vagyon

A lakásbiztosításokat eleve érdemes rendszeresen megnézni, különösen egy-egy komolyabb korszerűsítés, felújítás után vagy új, nagy értékű berendezések, például egy hőszivattyús fűtési rendszer telepítése után. Az alulbiztosítottság ugyanis az egyik legnagyobb kockázatot jelenti a vagyon-, ezen belül a lakásbiztosításoknál is.

Azért is tanácsos elővenni az évekkel ezelőtt kötött lakásbiztosítást, mert elképzelhető, hogy az ingatlan mostani újjáépítési értéknél alacsonyabb értékre szól. Ha a biztosított ingatlan valódi, úgynevezett újjáépítési értéke meghaladja a biztosításban szereplő maximális összeget, akkor baj esetén ez jelentős, akár több millió forintos veszteséget is okozhat. Az újjáépítési érték ingatlan esetében azt jelenti, hogy mennyibe kerülne újjáépíteni azt, ingóság esetében pedig újravásárolni a kár során megsérült vagy megsemmisült vagyontárgyakat.

A szakember a jegybank hivatalos adatait idézve elmondta: „A háztartások lakóingatlan-állományának értéke 2011-ben alig több mint 41 ezer milliárd forint volt, 2016-ban pedig megközelítette az 50 ezer milliárdot, 2021-ben pedig már túllépte a 100 ezer milliárdot, azaz a 100 billió forintot, azóta pedig – a lakáspiacot tavalyi megtorpanása ellenére – tovább gyarapodhatott ez az összeg.” Ennek az óriási vagyonnak a védelmére szolgálnak a lakásbiztosítások.

Mások a négyzetméterárak

Az alulbiztosítottságra példa, hogy a Netrisk adatai szerint az élő lakásbiztosítási szerződések alapján a lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 600 ezer forint, márpedig ennél nagyon sok településen, városban, vármegyeszékhelyen és budapesti kerülteben is magasabbak az árak.

„Januári adataink szerint országosan a lakásbiztosítással rendelkező lakóingatlanok 85 százalékánál adódott 600 ezer forint alatti négyzetméterár. Budapesten pedig a lakások 97 százalékát pedig 1 millió forint alatti négyzetméterár jellemezte. Miközben a fővárosban számos városrészben már e szint felett vannak a kínálati árak” – tette hozzá Besnyő Márton.

Így alakultak a díjak

A lakásbiztosítások díja ugyan emelkedett, de bőven az infláció alatti mértékben az elmúlt egy évben. „A Netrisk felületén megkötött új lakásbiztosítások átlagdíja januárban 35 ezer forint volt, szemben a tavaly januári 33 ezer forinttal. Ez alig több mint 5 százalékos emelkedést takar. Miközben 2023-ban az éves átlagos infláció megközelítette a 18 százalékot. 2022 januárjában egyébként közel 32 ezer forintra, 2021 januárjában 27 ezer forintra, míg 2020 első hónapjában közel 25 ezer forint volt ez az összeg” – fogalmazott a szakember.

A márciusi lehetőséget mindenkinek érdemes kihasználnia. A Netrisk várakozásai szerint 500 ezren is válthatnak majd, 50 százalékuk pedig új biztostóval lép kapcsolatba. A lakásbiztosítási díjakra is kedvező hatással lehet a márciusi váltási lehetőség. A mostani kilátások szerint közel 10 százalékkal olcsóbban lehet majd lakásbiztosítást kötni, miközben a szolgáltatások tartalma jelentősen bővülhet. Ez összességében jelentős megtakarítás lehet, hiszen a biztosítási díjak számos szerződés esetén az éves átlagos infláció mértékével emelkedhetnek, ez pedig most majdnem 18 százalékos díjemelést jelentene. Így várhatóan több mint 20 ezer forintos éves megtakarítások is elérhetőek lesznek azoknak, akik nem mulasztják el újra kalkulálni és kötni a biztosításukat.

Fontos az ár-érték arány

A Netrisknél több olyan fejlesztés is történt az utóbbi időben, ami a választást segíti. Ilyen az utasbiztosításoknál már működő ratingrendszer elindítása, amely szakértői pontrendszer alapján segíti az ügyfeleket, hogy könnyebben kiválaszthassák a nekik megfelelő konstrukciót. Összességében sok régebbi biztosításnál vannak ma már kedvezőbb feltételekkel rendelkező konstrukciók, legyen szó akár az adott biztosítás díjáról vagy a kiegészítő szolgáltatásokról. A Netrisk szerint kiemelten fontos az ár mellett azt is megnézni, hogy milyen fedezeteket tartalmaz az adott konstrukció.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS