Nagyot zuhant 2022-ben a biztosítók eredménye

2023. 03. 06., 20:40

A Magyarországon működő biztosítók 2022. I–IV. negyedévi adózott eredménye 35,84 milliárd forint volt, ez 56,6 százalékkal kevesebb, mint az egy évvel korábbi – derül ki a jegybank tájékoztatójából.

2022. IV. negyedév végén az MNB által felügyelt intézmények száma 22 volt, ugyanannyi, mint egy évvel korábban.

A negyedév folyamán az életbiztosítók körében a külföldi tulajdon 75 százalékot, a kompozit biztosítók körében 100 százalékot, a nem életbiztosítók körében pedig 56 százalékot ért el.

Szerződésállomány

2022. IV. negyedév végén a biztosítóintézetek teljes szerződésállományában 1,15 százalékos növekedés tapasztalható az egy évvel korábbihoz képest, ami több mint 168 ezer új szerződést jelent, döntően a nem élet üzletági 1,65 százalékos szerződésszám emelkedés következményeként, csökkenő élet üzletági szerződésszám mellett (1,51 százalékos csökkenés). Mindezek eredményeként a szerződésszám 2022. IV. negyedév végén meghaladta a 14,81 millió darabot.

2022. IV. negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva szektor szinten megállapítható, hogy mind az élet, mind pedig a nem élet szerződések tekintetében kismértékű szerződésszám csökkenés következett be (0,6 százalék, 0,47 százalék).

Díjbevétel

A szektor 2022. IV. negyedéves halmozott díjbevétele 1428,2 milliárd forint volt, ez 7,4 százalékkal haladja meg az előző év ugyanazon időszakának értékét, az életági díjak 1,02 százalékos, továbbá a nem életági díjak 12,7 százalékos növekedésének eredőjeként.

Az élet üzletági halmozott díjbevétel 19 százaléka egyszeri díjas szerződésekből, míg 17,5 százaléka eseti befizetésekből származik. Az előző negyedévhez viszonyítva a 2022. IV. negyedéves díjbevétel 1,9 százalékos bővülést mutat az élet üzletágban tapasztalható 10,8 százalékos díjbevétel növekedés, valamint a nem élet üzletági 3,5 százalékos díjbevétel csökkenés eredőjeként. A 2022. IV. negyedévi díjbevétel 41 százaléka az élet üzletágból, míg 59 százaléka a nem élet üzletágból származott.

Eredmény

A biztosítók 2022. I–IV. negyedévi adózott eredménye 35,84 milliárd forintot ért el, ez 56,6 százalékos csökkenést mutat az előző évi értékhez képest, nem kis részben a 2022-ben bevezetett szektoriális pótadó miatt. A 2022. I–IV. negyedévet tizenhat biztosító nyereséggel, hat biztosító pedig veszteséggel zárta.

Befektetések

2022. IV. negyedév végén a biztosítók által kezelt biztosítási szerződésekhez kapcsolódó eszközök (befektetések) állománya az előző negyedévhez képest alig változott (0,01 százalékkal csökkent). A biztosítók eszközkitettségét három kategória, az államkötvény (43,4 százalék), a befektetési jegyek (kollektív befektetési vállalkozások, (38,9 százalék) és a korábbi évektől eltérően a részvények helyett a készpénz és betétek (7,6 százalék) dominálják, hasonlóan az előző negyedévi értékekhez (41,4 százalék, 38,7 százalék és 10,1 százalék).

MNB

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-01 19:41:00
Megalakult a GINOP Plusz Monitoring Bizottság, ami a soron következő fontos lépés a 2021–2027 közötti uniós költségvetési időszak gazdaságfejlesztési operatív programjának végrehajtásában – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.
2023-06-01 18:41:00
Az Atkins és a COVVI, egy leedsi székhelyű kézprotézis-fejlesztő olyan robotikai megoldást fejleszt, ami közel ugyanolyan kézügyességgel bír, mint az ember. A cél az, hogy erősen sugárzó környezetekben vegyék hasznát, távvezérlésű manipuláló eszközként.
2023-06-01 17:41:50
A családi cégek több mint fele súlyosabban éli meg a jelenlegi gazdasági helyzetet, mint a koronavírusjárványt. A teljes nagyvállalati szektorban még borúsabb a hangulat, itt a cégek majdnem kétharmada vélekedik így – derült ki a K&H családi vállalatok kutatásából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS