Nagyot zuhant 2022-ben a biztosítók eredménye

2023. 03. 06., 20:40

A Magyarországon működő biztosítók 2022. I–IV. negyedévi adózott eredménye 35,84 milliárd forint volt, ez 56,6 százalékkal kevesebb, mint az egy évvel korábbi – derül ki a jegybank tájékoztatójából.

2022. IV. negyedév végén az MNB által felügyelt intézmények száma 22 volt, ugyanannyi, mint egy évvel korábban.

A negyedév folyamán az életbiztosítók körében a külföldi tulajdon 75 százalékot, a kompozit biztosítók körében 100 százalékot, a nem életbiztosítók körében pedig 56 százalékot ért el.

Szerződésállomány

2022. IV. negyedév végén a biztosítóintézetek teljes szerződésállományában 1,15 százalékos növekedés tapasztalható az egy évvel korábbihoz képest, ami több mint 168 ezer új szerződést jelent, döntően a nem élet üzletági 1,65 százalékos szerződésszám emelkedés következményeként, csökkenő élet üzletági szerződésszám mellett (1,51 százalékos csökkenés). Mindezek eredményeként a szerződésszám 2022. IV. negyedév végén meghaladta a 14,81 millió darabot.

2022. IV. negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva szektor szinten megállapítható, hogy mind az élet, mind pedig a nem élet szerződések tekintetében kismértékű szerződésszám csökkenés következett be (0,6 százalék, 0,47 százalék).

Díjbevétel

A szektor 2022. IV. negyedéves halmozott díjbevétele 1428,2 milliárd forint volt, ez 7,4 százalékkal haladja meg az előző év ugyanazon időszakának értékét, az életági díjak 1,02 százalékos, továbbá a nem életági díjak 12,7 százalékos növekedésének eredőjeként.

Az élet üzletági halmozott díjbevétel 19 százaléka egyszeri díjas szerződésekből, míg 17,5 százaléka eseti befizetésekből származik. Az előző negyedévhez viszonyítva a 2022. IV. negyedéves díjbevétel 1,9 százalékos bővülést mutat az élet üzletágban tapasztalható 10,8 százalékos díjbevétel növekedés, valamint a nem élet üzletági 3,5 százalékos díjbevétel csökkenés eredőjeként. A 2022. IV. negyedévi díjbevétel 41 százaléka az élet üzletágból, míg 59 százaléka a nem élet üzletágból származott.

Eredmény

A biztosítók 2022. I–IV. negyedévi adózott eredménye 35,84 milliárd forintot ért el, ez 56,6 százalékos csökkenést mutat az előző évi értékhez képest, nem kis részben a 2022-ben bevezetett szektoriális pótadó miatt. A 2022. I–IV. negyedévet tizenhat biztosító nyereséggel, hat biztosító pedig veszteséggel zárta.

Befektetések

2022. IV. negyedév végén a biztosítók által kezelt biztosítási szerződésekhez kapcsolódó eszközök (befektetések) állománya az előző negyedévhez képest alig változott (0,01 százalékkal csökkent). A biztosítók eszközkitettségét három kategória, az államkötvény (43,4 százalék), a befektetési jegyek (kollektív befektetési vállalkozások, (38,9 százalék) és a korábbi évektől eltérően a részvények helyett a készpénz és betétek (7,6 százalék) dominálják, hasonlóan az előző negyedévi értékekhez (41,4 százalék, 38,7 százalék és 10,1 százalék).

MNB

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-26 20:10:49
A Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara megtartotta hagyományos Gazdasági Évnyitó rendezvényét, amelyen dr. Pogátsa Zoltán közgazdász és Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója tartott előadást, továbbá a VOSZ Veszprém Vármegyei Szervezete és a VKIK együttműködési megállapodását is aláírták.
2024-02-26 19:10:00
A 2023-as év minimális cégszámcsökkenéssel zárult az építőiparban. Az alapítások száma mélypontra, ötezer alá csökkent, míg a megszűnések száma ötezer fölé emelkedett. Az építőipari szektorban tevékenykedő egyéni vállalkozások többsége kivárt, minden hatodik vállalkozó ideiglenesen felfüggesztette tevékenységét.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS