Nagyot zuhant 2022-ben a biztosítók eredménye

2023. 03. 06., 20:40

A Magyarországon működő biztosítók 2022. I–IV. negyedévi adózott eredménye 35,84 milliárd forint volt, ez 56,6 százalékkal kevesebb, mint az egy évvel korábbi – derül ki a jegybank tájékoztatójából.

2022. IV. negyedév végén az MNB által felügyelt intézmények száma 22 volt, ugyanannyi, mint egy évvel korábban.

A negyedév folyamán az életbiztosítók körében a külföldi tulajdon 75 százalékot, a kompozit biztosítók körében 100 százalékot, a nem életbiztosítók körében pedig 56 százalékot ért el.

Szerződésállomány

2022. IV. negyedév végén a biztosítóintézetek teljes szerződésállományában 1,15 százalékos növekedés tapasztalható az egy évvel korábbihoz képest, ami több mint 168 ezer új szerződést jelent, döntően a nem élet üzletági 1,65 százalékos szerződésszám emelkedés következményeként, csökkenő élet üzletági szerződésszám mellett (1,51 százalékos csökkenés). Mindezek eredményeként a szerződésszám 2022. IV. negyedév végén meghaladta a 14,81 millió darabot.

2022. IV. negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva szektor szinten megállapítható, hogy mind az élet, mind pedig a nem élet szerződések tekintetében kismértékű szerződésszám csökkenés következett be (0,6 százalék, 0,47 százalék).

Díjbevétel

A szektor 2022. IV. negyedéves halmozott díjbevétele 1428,2 milliárd forint volt, ez 7,4 százalékkal haladja meg az előző év ugyanazon időszakának értékét, az életági díjak 1,02 százalékos, továbbá a nem életági díjak 12,7 százalékos növekedésének eredőjeként.

Az élet üzletági halmozott díjbevétel 19 százaléka egyszeri díjas szerződésekből, míg 17,5 százaléka eseti befizetésekből származik. Az előző negyedévhez viszonyítva a 2022. IV. negyedéves díjbevétel 1,9 százalékos bővülést mutat az élet üzletágban tapasztalható 10,8 százalékos díjbevétel növekedés, valamint a nem élet üzletági 3,5 százalékos díjbevétel csökkenés eredőjeként. A 2022. IV. negyedévi díjbevétel 41 százaléka az élet üzletágból, míg 59 százaléka a nem élet üzletágból származott.

Eredmény

A biztosítók 2022. I–IV. negyedévi adózott eredménye 35,84 milliárd forintot ért el, ez 56,6 százalékos csökkenést mutat az előző évi értékhez képest, nem kis részben a 2022-ben bevezetett szektoriális pótadó miatt. A 2022. I–IV. negyedévet tizenhat biztosító nyereséggel, hat biztosító pedig veszteséggel zárta.

Befektetések

2022. IV. negyedév végén a biztosítók által kezelt biztosítási szerződésekhez kapcsolódó eszközök (befektetések) állománya az előző negyedévhez képest alig változott (0,01 százalékkal csökkent). A biztosítók eszközkitettségét három kategória, az államkötvény (43,4 százalék), a befektetési jegyek (kollektív befektetési vállalkozások, (38,9 százalék) és a korábbi évektől eltérően a részvények helyett a készpénz és betétek (7,6 százalék) dominálják, hasonlóan az előző negyedévi értékekhez (41,4 százalék, 38,7 százalék és 10,1 százalék).

MNB

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-16 11:00:49
A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS