Ifjúsági balesetbiztosítás: húsz éve ugyanannyit fizetnek egy csonttörésre

2023. 06. 09., 11:23

Húsz éve nem változtattak az állami gyermek- és ifjúsági balesetbiztosítás térítési összegein. A csonttörésre kiutalt pénz ma már az eredeti harmadát éri, egy doboz fájdalomcsillapítóra sem elég, legfeljebb néhány gombóc fagyit kaphat belőle fájdalomdíjként a gyerek. Az állami biztosítás súlyosabb baleset vagy halál esetén pedig végképp jelképes összeget fizet – írja a Bank360.hu.

Miközben jóformán minden biztosítás díja az inflációval párhuzamosan emelkedik, és ezzel együtt nőnek a biztosítási összegek is, az általános gyermek- és ifjúsági balesetbiztosításnál már húsz éve nem változtak a fedezetek. A 3-18 éves gyerekekre államilag megkötött balesetbiztosításról szóló kormányrendelet 2003-ban jelent meg, azóta senki sem nyúlt hozzá érdemben, vagyis a balesetet szenvedett gyerekek az idén is 3 ezer forintot kaphatnak egy csonttörésre, ami az infláció miatt már körülbelül csak az egyharmadát éri annak, amit 2003-ban, pedig már akkor is nagyon kevés volt.

Jelenleg ennyi pénzért a patikában még egy doboz Algopyrint sem tud venni a szülő, ha a törött kezű vagy lábú gyerek fájdalomcsillapítót igényelne. Legfeljebb néhány gombóc fagyira elég ez a pénz, ha egyáltalában vesződik érte egy szülő ilyen esetben.

Jelképes segítséget jelent csak a bajban

Az általános gyermek- és ifjúsági biztosításra pályázniuk kell a biztosítóknak, jelenleg a Groupama és a CIG Pannónia nyújtja a szolgáltatást, a hozzájuk érkező bejelentések 99,5 százaléka ez a 3 ezer forintos kártérítéssel járó csonttörés. Ha komolyabb a baj, akkor is csak jelképes összegre jogosultak a gyerekek és a családok. Baleseti halálnál mindössze 200 ezer forintot fizet a biztosító. Ez az összeg arra sem elég, hogy az elhunyt gyermeket méltó búcsúztatással eltemethessék a szülők.

A legrosszabb anyagi helyzetbe azok a családok kerülnek, ahol a gyerek súlyos sérülést szenved, és megrokkan vagy rehabilitációra szorul. 1-9 százalékos rokkantság között jelképes 3 ezer forint a kártérítés, 10-29 százalék között 50 ezer forintot kapnak, 30-100 százalék között pedig 300 ezer forint biztosítási összegnek a rokkantság fokával megegyező százalékát.

Nem véletlen, hogy a média és a közösségi média tele van olyan történetekkel, amelyekben a balesetet szenvedett, súlyosan sérült gyereknek próbálnak adományt gyűjteni a családok, mert a megégett, lebénult, fogyatékossá vált gyerek kezelései, rehabilitációja, a kórházba járások, a gyógyszerek, speciális eszközök költsége felemésztik a család minden tartalékát.

A tanév lezárulta után fokozottabb veszélynek lehetnek kitéve a gyerekek. Többet sportolnak a szabadban, előkerülnek a kerékpárok, a görkorcsolyák. A korábbi években egyértelműen megnőtt az iskolai szünidőkben a gyerekbalesetek száma, most már nincs így, egész évben történnek ilyen események – közölte a Bank360.hu-val a Groupama Biztosító.

Érdemes kiegészítő biztosítást kötni

A baleseteknél a legfontosabb persze a megelőzés, de nem lehet minden szerencsétlen eseményt kivédeni. Ha a gyerek megsérül, és kezelésekre kell vinni, súlyosabb esetben át kell alakítani az egész lakást, segédeszközöket kell számára vásárolni, magántanárt kell fogadni, hogy behozza az iskolai lemaradást, annak komoly költségei lehetnek. Érdemes lehet ezekre a kockázatokra biztosítást kötni. Több hazai biztosítónál is elérhetők ilyen szolgáltatások, ezek díja és fedezetei között persze hatalmas különbségek vannak, de alapvetően havonta néhány száz, maximum ezer forintért, egy-két gombóc fagylalt áráért, már sok helyen megköthető a kiegészítő védelem.

Vannak olyan biztosítások, amelyek az egész családra megköthetők, és olyanok is, amelyek egészségbiztosítást is tartalmaznak, tehát nem csak baleset, de betegség idején is fizetik a kórházi ellátást vagy magánorvost, ezek díja évente több tízezer forint is lehet. A legegyszerűbb kiegészítőkkel is elérhető azonban, hogy egy csonttörésre több tízezer, baleseti rokkantság esetén pedig több millió forintot kapjon a gyerek és családja.

Az állami tanulóbiztosítást nyújtó Groupamánál és a CIG Pannóniánál is köthetnek a szülők kiegészítőt az alapbiztosítás mellé. Az utóbbi cég most készül elindítani egy új termékét, amelynél 990 forintos havidíjért az összes gyerekre köthet balesetbiztosítást a család. A meglévő csoportos családi balesetbiztosításokban a választott csomagtól függően havi 890 és 4300 forint között van a biztosítási díj.

Sok helyen a felnőttek biztosításába építették be

Nagyon széles a termékpalettája gyerekek számára az Aegon, többféle egészség- és balesetbiztosítást is kínál. A többféle szolgáltatást nyújtó KID csomagok havi díja 2 ezer forint alatt indul, és valahol 5 ezer fölött ér véget. Nem olcsó, de a limitek is magasak, akár 10 millió forintot is kaphat egy súlyosan megrokkant gyermek. Vannak olcsóbb gyerekbiztosítások is, az online elérhető gyermek csomagok akár havi 650 forintos díjtól, a Z generációs csomag pedig akár 1000 forintos havi díjtól megköthető.

A Generalinak is van több biztosítása, ezek közül a Szimba 0-25 éveseknek szóló tanulóbiztosítás, amelynek éves díja 3-15 ezer forint között van, és egy csonttörésnél akár 40 ezer forintot is fizet, baleseti rokkantságra pedig a legnagyobb biztosítási összegnél már 3,5 millió forint a maximális térítés.

Az Uniqa a felnőtteknek szóló balesetbiztosítás mellé kínálja a gyerek kiegészítőt havi 660-750 forintért. Az Allianznál az élet-, a baleset- és egészségbiztosítást, valamint az utasbiztosítást is meg lehet kötni gyerekekre. A limitek és a díjak is ezeknél alacsonyabbak, de az a tapasztalat, hogy a gyerekek kisebb sérüléseket szenvednek, mint a felnőttek, főleg csonttörések miatt fizet nekik az Allianz.

A K&H a felnőtteknek szóló életbiztosításba építette be a gyerekek balesetbiztosítását. Az Unionnál a megtakarítási életbiztosítások egy részébe be van építve a családi életbiztosítás, vagy pedig a felnőtteknek szóló életbiztosítás mellé vásárolható a gyerekekre szóló kiegészítő balesetbiztosítás is évente jelképes összegért (1785 vagy 3150 forint), ezek is több tízezer forintot fizetnek egy csonttörésre, és a baleseti rokkantságra szóló térítés is elérheti a milliós nagyságrendet.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS