Változatlanul bővülést jelez az MLBKT januárban is

2022. 02. 01., 13:48

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke 50,7 pont, a válaszadók az előző hónaphoz képest tizedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be; a kimagasló, 65,5 pontos decemberi után csökkent az index értéke, de továbbra is bővülést jelez – közölte kedden a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) az MTI-vel.

A 2022. januári érték elmarad a hosszú távú 52,9 pontos januári átlagtól és az elmúlt három év 53,6 pontos átlagától. A felmérésben vizsgált részindexek nagyobb része csökkent decemberhez képest.

A foglalkoztatottság index értéke 50,0 pont fölött maradt januárban, az elmúlt időszakban alapvetően 50,0 pont körül mozgott az index.

A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

A termelési mennyiség indexe csökkent decemberi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését mutatja tizenegyedik alkalommal.

Az új rendelések indexe csökkent, de 50,0 pont fölött maradt, ami továbbra is jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva.

A januári szállítási átfutási idő hosszabb lett decemberhez képest, de az ütem némileg csökkent. Az index értéke 2020-ban és 2021-ben is szinte végig 50,0 pont alatt volt. Az eddigi januári értékeket nézve az idei a legalacsonyabb 1995 óta.

A vásárolt készletek indexe csökkent, de 50,0 pont felett maradva egy havi szűkülés után kilencedik alkalommal bővült, a decemberinél gyengébb ütemben.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent decemberi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött van tizedik alkalommal két hónap szűkülés után. A bővülés üteme jelentősen mérséklődött.

A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további nagyon erős árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után tizennyolcadik hónapja magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legnagyobb januári.

A késztermékkészletek indexe januárban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, és enyhe szűkülésre utal. A korábbi januári értékeket nézve az idei átlag alattinak tekinthető.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent decemberhez képest, de 50,0 pont fölött maradt. A másik külpiaci mutató, az exportindex értéke is csökkent az előző hónaphoz képest; 50,0 pont alá kerülve jelzi az export mennyiségének szűkülését első hónapja. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS