Perlusz László: nem csak a minimálbérről született megállapodás

2021. 11. 04., 19:15

„Gyakorlatilag nem maradt nyitott kérdés, a főbb számokról megállapodtunk” – mondta Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának legújabb fordulója után.

A munkáltatói oldal képviselője a Világgazdaságnak nyilatkozva jelezte, hogy a hivatalos aláírás ugyan még várat magára, de a megállapodás lényegi elemeit rögzítették a felek, így jövőre bruttó 200 ezer forintra emelkedik a minimálbér és 260 ezer forintra a garantált bérminimum – olvasható a VOSZ honlapján.

A kormány cserébe összesen 2,5 százalékkal csökkenti a szociális hozzájárulási adót, az 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást eltörli, a kisvállalati adó (kiva) 12 százalékról 10 százalékra mérséklődik. Ezeket mindhárom fél elfogadta, és 2022. január 1-jétől életbe lépnek – emelte ki Perlusz László, hozzátéve azt is, hogy a hipa jövő évi mérséklése is a csomag része, amelyet ugyan nem a munkaadók javasoltak, de azt is figyelembe veszik.

A VOSZ főtitkára közölte, hogy a megállapodás tervezetében sok más is szerepel, például a reálbérek szintjének megtartása, valamint a következő évekre vonatkozó kormányzati vállalás az élőmunka terheinek további csökkentése.

Azok a vállalkozások, amelyek a duális képzésben részt vesznek, és ezt érvényesíthették a szakképzési hozzájárulásból, a tervek szerint ezt a kedvezményt a jövőben is igénybe vehetik. Emellett szintén rögzítik, hogy a 2016-os mintájára elkezdenek kidolgozni egy több évre szóló bérmegállapodást is. Várhatóan jövő héten véglegesíthetik a megállapodást, így november közepén lehet az ünnepélyes aláírás.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS