Nem a CSOK Plusz mozgatja az V. kerületi ingatlanpiacot

Nem a CSOK Plusz mozgatja az V. kerületi ingatlanpiacot
2024. 03. 09., 17:40

Különleges helyszín az V. kerület, ahol a magas négyzetméterárak és az exkluzív lokáció miatt is egyedi a vásárlóközönség. A belvárosi lakáspiacról Geyer Zoltán, a Jaguár Ingatlan tulajdonosa adott helyzetképet az ingatlan.com-nak.

Piac

„A hosszú visszaesés után decemberben nagyon megindult a piac, talán az év vége miatt tapasztalhattunk fellendülést. Bár folyamatosan nő az érdeklődés és a látogatók száma, alapvetően még kivárás tapasztalható az V. kerületben, vagyis nem beszélhetünk valódi prosperálásról. Júniustól többek között kínai állampolgárok is kaphatnak tartózkodási engedélyt egy jelentősebb összeg befizetése után, akik felpezsdíthetik a belváros lakáspiacát. Természetesen a magyar befektetők is jelen vannak ebben az exkluzív lokációban, de az árak meglehetősen magasak, ezért még kevésbé aktivizálták magukat” – mondta el az ingatlan.com-nak adott interjúban Geyer Zoltán, a Jaguár Ingatlan tulajdonosa.

Árak

A felújítandó lakások esetében a négyzetméterárak 1–1,2 millió forint körül mozognak – mondta el Geyer Zoltán. „Ha pedig a tulajdonos felújítja, akkor 1,8 millió forintra is emelkedhet a négyzetméterár, de ez esetben befektetői szemmel már kisebb lehet a haszon egy sikeres tranzakciónál. Sőt, a Belvároson belül is vannak kultikus helyszínek, ahol még magasabb árkategóriában kell a vevőknek gondolkodniuk. Így többek között a Kossuth tér, a Ferenciek tere vagy a Bazilika környékén, illetve a rakpartokon található – Duna-közeli panorámás – ingatlanok a három millió forintos négyzetméterárat is elérhetik. Ez már megint egy más szintet jelent. Az alku mértéke pedig nagyjából 5–10 százalék körül alakulhat.”

Befektetők

„A CSOK Plusz intézkedései fellendítették a lakásszektor egyes szegmenseit, de nyilvánvalóan a belváros egyedi lokációja miatt ez itt nem meghatározó tényező – magyarázta Geyer Zoltán. – Emellett nagyon régen foglalkoztunk már egy-egy tranzakció során hitelügyintézéssel, vagyis inkább készpénzes vevőkkel találkozunk.”

„Családalapítási szándékkal sem érkeznek érdeklődők a kerületbe, a 40-50 éves korosztály tagjai, akik esetleg itt nőttek fel, már máshol élnek, az idősebbek maradtak, akik már nem akarnak máshová költözni az életkorukból fakadóan. Valójában a befektetők mozgatják a helyi piacot, akik alapvetően azért vesznek lakásokat, hogy egyrészt közép- és hosszabb távon várják az áremelkedést, másrészt pedig kiadják a lakásokat” – tette hozzá a Jaguár Ingatlan tulajdonosa.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS