Nagy Márton az inflációról: „alapvetően nem felelős érte senki”

Nagy Márton az inflációról: „alapvetően nem felelős érte senki”
2023. 09. 22., 20:22

Az idei az infláció letörésének éve, ám a pénzromlás egy számjegyű tartományát elérve jövő évben el kell kezdeni a gazdasági növekedés helyreállítását – mondta el Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a 61. Közgazdász-vándorgyűlés zárónapján.

A miniszter az esemény záró plenáris ülésén az inflációról így nyilatkozott: „alapvetően nem felelős érte senki, a gazdaság szerkezetéből és Magyarország mozgó árfolyamú, önálló valutájából eredően a pénzromlásnak ez a mértéke elkerülhetetlen volt, amit nem lehetett kivédeni”. Jelenleg az üzemanyag-árak emelkedése tolja felfelé a pénzromlást, ezért novemberre látszik elérhetőnek az egy számjegyű érték. A kormány vizsgálja az üzemanyag-árak alakulásának okait és ha kell, beavatkozik – ígérte Nagy.

Az infláció megfékezését követően a reálbérek és fogyasztás növelése az elsődleges teendő. E téren a nyugdíjkompenzáció és a minimálbér-emelés már jelentős egyensúly-helyreállító tényező lehet – mondta a miniszter, hangsúlyozva: a fogyasztás helyreállítása kiemelt jelentőségű, hiszen a magyar költségvetés nem jövedelmi, hanem fogyasztási alapú adókra épül. (MTI)

Csok+

A koncepció készen van, a kormány hamarosan tárgyalni fogja – mondta Nagy a tervezett csok+-ről a Portfoliónak. A konstrukciót a tervek szerint 40 év alattiak vehetik igénybe első lakás vásárlására vagy családméret-növekedés miatti lakáscserére, nagyon kedvező kamatkondíciókkal. A felvehető hitel nagysága függ majd a vállalt gyerekek számától, a megvalósult gyerekvállalás után pedig csökkenni fog a hiteltartozás, de a már megszületett gyerekek után várhatóan nem lesz elérhető a csok+.

Kamatstop, Baross Gábor Hitelprogram

Ugyanebben az interjúban Nagy azt mondta: a kis- és középvállalati körben a jövő év elején lehet számítani a kamatstop kivezetésére. A Baross Gábor Hitelprogramról pedig így vélekedett: „amennyiben a hitelpiac rendben lesz, akkor nem lesz rá szükség, ha kedvezőtlenül alakulnak a folyamatok, akkor a program beruházási lábát visszahozzuk”.

Fotó: MTI/Komka Péter

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS