Meglepték az elemzőt az augusztusi adatok

2021. 10. 07., 10:15

Az augusztusi ipari termelési adatok negatív, a kiskereskedelmi adatok viszont kisebb pozitív meglepetést hoztak – írja Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője.

Ipari termelési és kiskereskedelmi forgalmi adatokat tett közzé a KSH október 6-án. Augusztusban az ipari termelés volumene mindössze 0,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint, ami lényegesen elmaradt az általunk várt 4 százaléktól. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján a havi index 2,7 százalékkal csökkent. A termelés az év első nyolc hónapjában 15,3 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában.

A KSH közleménye szerint a növekedéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult, azonban a legnagyobb súlyú járműgyártás teljesítménye jelentősen csökkent. A visszaesést elsősorban a globális félvezetőhiány miatti gyárleállások okozták. Szintén mérséklődött a kibocsátás a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában, ugyanakkor az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása emelkedett.

A visszafogott teljesítmény hátterében tehát vélhetően döntően az autóipari leállások álltak. A szokásos nyári leállások mellett most az alkatrészhiány miatt bekövetkező rendhagyó kényszerszünetek vezettek a várttól elmaradó teljesítményhez a szektorban.

Előretekintve sajtóinformációk szerint szeptemberben újabb leállások fékezhették a termelést. Az utolsó negyedévben sem számíthatunk számottevő bővülésre, mivel a külső környezet egyre kevésbé támogató. A kecskeméti Mercedes-gyár is a termelése visszafogására kényszerül a globális kínálati kapacitáskorlátok miatt. A járműipar és a hozzá kapcsolódó alágak mérsékelt teljesítményét azonban továbbra is ellensúlyozhatják az akkumulátorgyártásban és a vegyiparban kiépülő új kapacitások, melyek támogatják az ipar bővülését.

Az iparral szemben a kiskereskedelmi adatok kisebb pozitív meglepetést hoztak. Kedvező, hogy havi szinten már kissé nőtt a forgalom augusztusban – 0,5 százalékkal - a júliusi csökkenés után. Éves összehasonlításban pedig a kiskereskedelem forgalmának volumene naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal emelkedett, meghaladva a 3 százalék körüli várakozást. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 1,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 2,3 százalékos volt az éves naptárhatástól megtisztított volumenindex.

Bár az adat kisebb pozitív meglepetést hozott, a lényegi tendenciák nem változtak meg. A gazdaság nyár eleji újbóli megnyitását követően a fogyasztás szerkezete némileg megváltozott, mivel a háztartások jövedelmüket inkább szolgáltatásokra költötték, mint árucikkekre. A kiskereskedelmi forgalom így még mindig nem érte el teljesen a járvány előtti szintjét. Mindenesetre a további lassú forgalom-bővülés folytatódhat az év hátralévő részében, és a kiskereskedelmi forgalom éves átlagban körülbelül 3 százalékkal nőhet az idén.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS