Májusban 4 millió 607 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma Magyarországon

2021. 06. 29., 12:00

2021 májusában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 607 ezer fő volt, ami az előző év azonos időszakát 55 ezerrel, az előző hónap értékét 47 ezer fővel haladta meg. 2021. március–májusban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 594 ezer fő volt, 44 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában. A hazai elsődleges munkaerőpiacon nőtt, a külföldön dolgozók körében csökkent a foglalkoztatottság – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal.

2021. májusban:

A foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 607 ezer fő volt, ami az előző hónapnál 47 ezerrel, a tavaly májusinál 55 ezer fővel több.

A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 72,6% volt, ami az áprilisi értéknél 0,7 százalékponttal, az előző év májusinál 1,6 százalékponttal magasabb volt.

2021. március–májusban az egy évvel korábbihoz képest:

A foglalkoztatottak létszáma 44 ezerrel több, 4 millió 594 ezer fő volt. Míg a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 65 ezer fővel nőtt, addig a közfoglalkoztatottaké kismértékben (4 ezerrel), a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjaié pedig nagyobb mértékben (17 ezerrel) csökkent.

A 15–64 évesek közül 4 millió 497 ezren minősültek foglalkoztatottnak, a korcsoportra jellemző foglalkoztatási ráta 72,3 százalék volt. A férfiak esetében a foglalkoztatottak létszáma 20 ezerrel, 2 millió 405 ezer főre, a foglalkoztatási rátájuk 1,4 százalékponttal, 77,4 százalékra emelkedett. A nők esetében a foglalkoztatottak létszáma 13 ezer fővel, 2 millió 91 ezer főre, a foglalkoztatási ráta 1,3 százalékponttal, 67,2 százalékra nőtt.

A fiatal (15–24 éves) korcsoportban a foglalkoztatottak száma 272 ezer fő volt, a foglalkoztatási rátájuk 0,6 százalékponttal, 27,6 százalékra emelkedett. Az úgynevezett legjobb munkavállalási korú (25–54 éves) népesség körében a foglalkoztatási ráta 0,9 százalékponttal, 86,2 százalékra, míg az idősebb (55–64 éves) korosztályban 2,9 százalékponttal, 61,4 százalékra nőtt. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS