K+F-ráfordítások Magyarországon: messze van még Ausztria

2022. 12. 10., 12:10

2021-ben a kutatás-fejlesztésre fordított összeg nemzetgazdasági szinten meghaladta a 900 milliárd forintot, amely a bruttó hazai termék (GDP) 1,64 százalékát tette ki – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

A K+F-ráfordítások 76 százalékát, közel 685 milliárd forintot a vállalkozási kutatóhelyeknél, további 14 százalékát (125 milliárd forintot) a felsőoktatásban, 10 százalékát (93 milliárd forintot) pedig az államháztartási szektorba tartozó kutató-fejlesztő intézeteknél és egyéb költségvetési kutatóhelyeknél költötték el.

2021-ben közel 3700 kutató-fejlesztő hely működött Magyarországon, több mint hattizedük a vállalkozási szektorban. A kutatás-fejlesztéssel foglalkozók összlétszáma közel 91 ezer főt tett ki, 72 százalékuk kutató volt. A kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó publikációs tevékenység keretében megjelent könyvek és könyvrészletek száma meghaladta a 12 ezret, 72 százalékuk magyar nyelven jelent meg.

2021-ben az Európai Unió tagországaiban átlagosan a GDP 2,27 százalékát fordították kutatás-fejlesztésre. Az 1,64 százalék százalékos magyarországi ráta az uniós tagországok rangsorában a 13. helyre elég. A tagállamok között jelentős különbségek vannak: a legmagasabb GDP-arányos K+F-ráfordítással Svédország (3,35 százalék) és Ausztria (3,22 százalék) bírt, a legalacsonyabbal pedig továbbra is Románia (0,48 százalék). A visegrádi országok közül változatlanul Csehország mutatója (2,00 százalék) állt a legközelebb az uniós átlaghoz, míg Szlovákiáé (0,95 százalék) maradt el a legnagyobb mértékben attól.

Vállalkozási szektor

2021-ben a vállalkozási szektor K+F-ráfordításának 27 százalékát többségében belföldi, 70 százalékát többségében külföldi tulajdonú vállalkozások költötték el. A vállalkozói (döntően saját) forrásból származó pénzösszegek dominanciája mellett a belföldi tulajdonúaknál az állami, a külföldi tulajdonban lévőknél pedig a külföldi forrásoknak van még meghatározó szerepük a vállalkozások K+F-tevékenységének finanszírozásában.

A vállalkozási szektor állami forrásain belül kiemelkedőek a hazai pályázati támogatások, amelyek mindkét fenti tulajdonforma állami forrásainak egyaránt több mint kilenctizedét tették ki.

A többségében külföldi tulajdonú vállalkozások külföldi forrásai szinte teljes egészében nem rezidens vállalkozásoktól származott, míg ez az arány a többségében belföldi tulajdonúaknál 74 százalék volt, utóbbiak esetében a fennmaradó rész döntően európai uniós támogatások formájában (21 százalék) érkezett.

A K+F-tevékenységet végző vállalkozások koncentrációja az utóbbi években tapasztalt kismértékű csökkenés ellenére 2021-ben is igen magas volt (egyedül a K+F-ráfordítások tekintetében emelkedett valamelyest a koncentráció). A top 100 vállalkozás költötte el a vállalkozási szektor K+F-ráfordításának 71, a teljes nemzetgazdaságinak 53 százalékát. Ők foglalkoztatták az országos K+F állományi létszám több mint negyedét, valamint a kutatók közel harmadát, míg a vállalkozási szektorban dolgozók bő felét és a kutatók közel hattizedét.

Kiemelkedően fontos az a top 10 K+F-tevékenységet folytató vállalkozás, amelyeknél a top 100 vállalkozás K+F-ráfordításainak 60, a kutatással foglalkozók létszámának pedig 50 százaléka összpontosult.

További részletek a KSH kiadványában.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS