Ismét emelkedett a beszerzésimenedzser-index

2022. 11. 02., 09:21

Javultak a feldolgozóipari kilátások októberben. A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított havi értéke 56,4 pontra emelkedett a szeptemberi 49,6-ról – jelentette szerdán a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A recessziós tartományban lévő szeptemberi érték után az októberi index ismét bővülést jelez, a részindexek nőttek és túlnyomórészt bővülő tendenciára utalnak.

A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

Az október átlag feletti hónapnak számít, az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5, az októberi pedig 52,7. A mostani szezonálisan kiigazított indexértéknél csupán két év októberében volt magasabb a mutató.

A felmérésben vizsgált részindexek közül a szállítási átfutási idők indexét és az árindexet kivéve javultak a mutatók. A változások mértéke több esetben meghaladta a 16 százalékpontot is.

A foglalkoztatottságindex értéke 1,6 százalékponttal magasabb ebben a hónapban, már tizenharmadik alkalommal mutat bővülést. Az elmúlt időszakban is 50,0 pont körül mozgott az index, amely most októberben gyorsabb ütemben emelkedett 53,6 százalékra.

A termelési mennyiség indexe nőtt a szeptemberi értékhez képest, az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség növekedését jelzi; 1995 óta ez a harmadik legmagasabb októberi érték.

Az új rendelések indexe szintén nőtt, 50,0 pont fölött maradva továbbra is jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz képest. Ez a legmagasabb októberi érték 1995 óta.

A szállítási átfutási idő indexe nem változott. Az index értéke 2020 eleje óta folyamatosan 50,0 alatt mozog. Az eddigi októberi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb 1995 óta.

A vásárolt készletek indexe nőtt, 50,0 pont felett ismét fellendülést mutat. Az idei a legmagasabb októberi érték 1995 óta.

A beszerzési mennyiség indexe nőtt szeptemberhez képest, már tizenkilencedik alkalommal mutat bővülést, amelynek üteme sokkal gyorsabb az előző hónaphoz képest. A mostani indexérték magasabb az elmúlt három év átlagánál, emellett a legmagasabb október havi adat.

A beszerzési árak esetében az októberi index csökkent, de bőven 50,0 pont felett maradva intenzív, tartós árnövekedést jelez. Ez a huszonhetedik hónap, amelyben az árindex 50,0 pont felett maradt. A mostani részindexérték 1995 óta vizsgálva a legnagyobb októberi érték.

A késztermékkészletek indexe októberben magasabb volt az előző hónaphoz képest, ami ismét fellendülésre utal. A korábbi októberi értékeket nézve az idei átlag feletti, ez a legmagasabb októberi indexérték 1995 óta.

A külpiaci mutatók fellendülést mutatnak. Az exportindex szűkülést követően újra 50,0 pont feletti értéken áll. Az importindex esetében stabilabb a bővülés. Az indexérték emelkedett az előző, szeptemberi hónaphoz képest. Az elmúlt év változó tendenciája után az idén már hetedik hónapja tart a bővülő tendencia. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-23 17:45:00
Az egész országban várható csapadéknak köszönhetően csökken a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyeztetve 2023. szeptember 24-től az ország egész területén visszavonja a tűzgyújtási tilalmat.
2023-09-23 11:30:00
A Komáromban készült és nyár elején a Dunán, majd a Sió-csatornán a Balatonhoz szétszerelt állapotban eljuttatott hajók közül egy kompot és egy katamaránt már sikerült összeszerelni, de még hátravan a beüzemelés, a hatósági szemlék, és a személyzet betanítása – tájékoztatott Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.
2023-09-22 19:22:00
Szeptember 21-én hatályba lépett a chipekről szóló európai jogszabály, amelynek célja, hogy a félvezető-technológiák és -alkalmazások terén biztosítsa az EU ellátásbiztonságát, rezilienciáját és technológiai vezető szerepét.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS