Ismét emelkedett a beszerzésimenedzser-index

2022. 11. 02., 09:21

Javultak a feldolgozóipari kilátások októberben. A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított havi értéke 56,4 pontra emelkedett a szeptemberi 49,6-ról – jelentette szerdán a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A recessziós tartományban lévő szeptemberi érték után az októberi index ismét bővülést jelez, a részindexek nőttek és túlnyomórészt bővülő tendenciára utalnak.

A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

Az október átlag feletti hónapnak számít, az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5, az októberi pedig 52,7. A mostani szezonálisan kiigazított indexértéknél csupán két év októberében volt magasabb a mutató.

A felmérésben vizsgált részindexek közül a szállítási átfutási idők indexét és az árindexet kivéve javultak a mutatók. A változások mértéke több esetben meghaladta a 16 százalékpontot is.

A foglalkoztatottságindex értéke 1,6 százalékponttal magasabb ebben a hónapban, már tizenharmadik alkalommal mutat bővülést. Az elmúlt időszakban is 50,0 pont körül mozgott az index, amely most októberben gyorsabb ütemben emelkedett 53,6 százalékra.

A termelési mennyiség indexe nőtt a szeptemberi értékhez képest, az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség növekedését jelzi; 1995 óta ez a harmadik legmagasabb októberi érték.

Az új rendelések indexe szintén nőtt, 50,0 pont fölött maradva továbbra is jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz képest. Ez a legmagasabb októberi érték 1995 óta.

A szállítási átfutási idő indexe nem változott. Az index értéke 2020 eleje óta folyamatosan 50,0 alatt mozog. Az eddigi októberi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb 1995 óta.

A vásárolt készletek indexe nőtt, 50,0 pont felett ismét fellendülést mutat. Az idei a legmagasabb októberi érték 1995 óta.

A beszerzési mennyiség indexe nőtt szeptemberhez képest, már tizenkilencedik alkalommal mutat bővülést, amelynek üteme sokkal gyorsabb az előző hónaphoz képest. A mostani indexérték magasabb az elmúlt három év átlagánál, emellett a legmagasabb október havi adat.

A beszerzési árak esetében az októberi index csökkent, de bőven 50,0 pont felett maradva intenzív, tartós árnövekedést jelez. Ez a huszonhetedik hónap, amelyben az árindex 50,0 pont felett maradt. A mostani részindexérték 1995 óta vizsgálva a legnagyobb októberi érték.

A késztermékkészletek indexe októberben magasabb volt az előző hónaphoz képest, ami ismét fellendülésre utal. A korábbi októberi értékeket nézve az idei átlag feletti, ez a legmagasabb októberi indexérték 1995 óta.

A külpiaci mutatók fellendülést mutatnak. Az exportindex szűkülést követően újra 50,0 pont feletti értéken áll. Az importindex esetében stabilabb a bővülés. Az indexérték emelkedett az előző, szeptemberi hónaphoz képest. Az elmúlt év változó tendenciája után az idén már hetedik hónapja tart a bővülő tendencia. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 19:13:00
Ha Önnek van a feltételeknek megfelelő, eladó kutyája és részt kíván venni a NAV április hónapban tervezett kutyavásárán, akkor 2023. április 12-ig küldjön előzetes ajánlatot!

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS