Hatvan százalékkal drágulnak a földhivatali díjak

2024. 06. 29., 14:10

Alaposan megemelték az ingatlanvásárláshoz és lakáshitelekhez szükséges földhivatali ügyintézés díjait egy péntek este megjelent rendelettel. Az ilyenkor elkerülhetetlen szolgáltatások díja 60 százalékkal nő július végétől – derül ki az ingatlannet összefoglalójából.

A péntek este megjelent Magyar Közlönyben a közigazgatási és területfejlesztési miniszter rendelete, amiben módosította a földhivatali ügyintézések díjait. Ezek között olyanok is vannak, amelyeket mindenképpen igénybe kell venni, ha valaki példáulingatlant vásárol vagy lakáshitelt vesz fel, hiszen az ezzel kapcsolatos változásokat be kell jegyeztetni a tulajdoni lapra – írja a Bank360 Csoporthoz tartozó Ingatlannet.hu.

A miniszternek nagyon vastagon fogott a tolla, hiszen a leggyakrabban és ingatlanvásárlásoknál kötelezően igénybe vett szolgáltatások díja 60 százalékkal fog drágulni július végétől, amikortól az új árakat alkalmazni kell.

A tulajdoni lapon történő módosulás változásbejelentésének díja a jelenlegi 6600 forintról 10 600 forintra drágul. Ezt egy ingatlanvásárláskor mindenképpen meg kell tenni, hiszen az addigi tulajdonost törölni kell a tulajdoni lapról, az újat pedig be kell jegyezni.

Ha valaki hitelből vásárol ingatlant, vagy a már meglévő ingatlanára vesz fel hitelt, akkor a bank jelzálogot jegyeztet be a tulajdoni lapra. Ennek díja jelenleg 12 600 forint, ami a rendelet értelmében 20 ezer forintra nő. A hitel kifizetésekor töröltetni kell ezt a jelzálogot a tiszta tulajdoni laphoz, ami ugyancsak drágul, hiszen ez változásbejegyzésnek számít.

Az adásvételi szerződés megkötéséhez és alakáshitelfelvételéhez egyaránt szükség van hiteles tulajdoni lapra az érintett ingatlanról. Ennek lekérése is jócskán megdrágul a rendelet értelmében. Az elektronikus formában lekért hiteles tulajdoni lap 3000 forint helyett 4800 forintba kerül majd. Ha pedig valaki papíron kéri ezt kiállítani, akkor 6250 forint helyett már 10 ezer forintot fizethet érte.

Ezek a kiadások az ingatlanok adásvételénél jellemzően az eladót terhelik, míg a változásbejegyzésé a vevőt. Hitelfelvételnél a jelzálogbejegyzés díját megfizettethetik az igénylővel, de ezt a költséget gyakran elengedik a bankok kedvezményként - hívják fel a figyelmet a Bank360.hu szakértői.

A társasház-alapítás bejegyzésének díja társasházi tulajdoni különlaponként 6600 forint, de legfeljebb összesen 100 ezer forint jelenleg. Ez az áremelés után 10 600 és 160 ezer forintra drágul. Ugyanígy nő a díja a társasházi alapító okirat módosítása esetén – ha a módosítás a társasház tulajdoni különlapjait érinti – a módosítás ingatlan-nyilvántartási bejegyzésének társasházi különlaponként. Ezek a tarifák érvényesek az ingatlanszövetkezetekre is.

A rendelet a 60 százalékos áremelést alkalmazza a ingatlanügyi hatósági eljárásban keletkezett iratokról készített hiteles papíralapú másolatért, kivonatért, továbbá a hiteles elektronikus másolatért kért díjban is. Ezekért ugyanis A/4-es oldalanként a jelenlegi 100 forint helyett 160 kell majd fizetni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS