Értékpapír-állományok: közzétette az MNB a legfrissebb, 2024. májusi adatokat

2024. 07. 08., 09:40

Az állampapírok, az egyéb kötvények, a jelzáloglevelek, a befektetési jegyek és a részvények állományainak mutatói.

A forgalomban lévő értékpapírok állományának alakulása értékpapír fajtánként

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok állománya 814 milliárd forinttal növekedett májusban. Az összes állományon belül az állampapírnak nem minősülő kötvények hó végi állománya 38 milliárd forintot tett ki. A hosszú lejáratú forint állampapírok piacán májusban a Magyar Államkötvény és az Önkormányzati Magyar Államkötvény ki- és rábocsátások 324 milliárd forintot, a törlesztések 136 milliárd forintot tettek ki névértéken. A lakossági kötvények értékesítésének és visszaváltásának egyenlege 104 milliárd forint értékű állománynövekedést eredményezett. A rövid lejáratú forint állampapírok piacán a diszkont kincstárjegy ki- és rábocsátások 487 milliárd forintot tettek ki, a lejárat és visszavásárlás 218 milliárd forint volt. A kamatozó instrumentumok (lakossági papírok) állománya 14 milliárd forinttal növekedett a hónap során. A forintban denominált papíroknál a hozamok összességében csökkentek, az árváltozás 194 milliárd forinttal növelte az állományt. A devizában kibocsátott kormányzati értékpapírok piacán új kibocsátás és lejárat nem volt. Az árváltozás 118 milliárd forinttal növelte, a devizaárfolyamok változása 121 milliárd forinttal csökkentette az állományt májusban.

A rezidens hitelintézetek által kibocsátott jelzáloglevelek állománya 18 milliárd forinttal növekedett májusban. A tárgyhónapban a rábocsátások érteke 6 milliárd forintot tett ki. Az árváltozás 9 milliárd forinttal növelte, a devizaárfolyam változása 1 milliárd forinttal csökkentette az állományt. A forintban kibocsátott jelzáloglevelek állománya 1 817 milliárd, a devizában kibocsátott jelzáloglevelek állománya 196 milliárd forintot tett ki május végén.

Az egyéb – nem központi kormányzat által kibocsátott – kötvények állománya májusban 269 milliárd forinttal növekedett, melyből az MNB kötvények állománynövekedése 44 milliárd forintot tett ki. A hitelintézetek által kibocsátott kötvények állománya 6 987 milliárd, a hitelintézeteken és az MNB-n kívüli egyéb szektorok által kibocsátott kötvények állománya 4 200 milliárd forintot ért el a hó végén. Májusban a nem pénzügyi vállalatok, a hitelintézetek és az egyéb pénzügyi közvetítők által kibocsátott kötvények esetében a kibocsátások értéke 381 milliárd forintot tett ki, a lejáratok és visszavásárlások értéke 155 milliárd forint volt. Az árváltozás 53 milliárd forinttal növelte, a devizaárfolyamok változása 47 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

A rezidens kibocsátású befektetési jegyek piaci értékes állománya májusban 250 milliárd forinttal növekedett. A pénzpiaci alapok jegyei 564 milliárd forintot, az egyéb alapok értékpapírjai 19 674 milliárd forintot értek el az időszak végén. A tárgyhónapban az új kibocsátások értéke 41 milliárd forint, a lejáratoké 24 milliárd forint volt. Az árváltozás 106 milliárd forinttal növelte, a devizaárfolyamok változása 20 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

A rezidens vállalatok tőzsdei részvényeinek piaci értékes állománya 436 milliárd forinttal csökkent a hónap során. Az állományokat tekintve a hitelintézeti részvények 5 910 milliárd, a nem pénzügyi vállalati részvények 6 353 milliárd, az egyéb szektorok által kibocsátott részvények 77 milliárd forintot tettek ki május végén. A vezető papírok árfolyama többnyire csökkent, a részvénypiaci kapitalizáció több, mint 3 százalékkal került lejjebb az előző hónaphoz képest. Az árváltozás 429 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

A forgalomban lévő értékpapírok állományának tulajdonosi megoszlása

A külföldiek tulajdonában lévő értékpapírok tranzakcióból eredő állomány-növekedésén belül 229 milliárd forinttal nőtt az MNB által kibocsátott kötvények állománya. Szintén növekedett a kormányzati szektor által kibocsátott értékpapírok, a befektetési jegyek és a jelzáloglevelek állománya, a növekedés 151 milliárd, 5 milliárd és 1 milliárd forint volt. Ezzel szemben csökkent a tőzsdei részvények állománya, a csökkenés 35 milliárd forintot tett ki.

A hitelintézetek tulajdonában lévő értékpapírok állománya tranzakciókból eredően 195 milliárd forinttal csökkent májusban. Az egyéb kötvény, a kormányzati szektor által kibocsátott értékpapír, a befektetési jegy és a jelzáloglevél állományuk nőtt, a növekedés 216 milliárd, 101 milliárd, 16 milliárd és 7 milliárd forint volt. Az MNB kötvény állományuk 536 milliárd forinttal csökkent a hónap során.

A háztartások (beleértve a háztartásokat segítő nonprofit intézményeket is) tulajdonában lévő értékpapírok állománya a vizsgált időszakban tranzakciókból eredően 391 milliárd forinttal nőtt. Ezen belül a háztartások 244 milliárd forinttal növelték állampapír tulajdonukat; ebből a hosszú lejáratú, forintban kibocsátott állampapíroknál 141 milliárd, a rövid lejáratú, forintban kibocsátott állampapíroknál 95 milliárd forint, a devizában kibocsátott állampapíroknál 8 milliárd forint állománynövekedés valósult meg. A tárgyhónapban a háztartások szintén növelték a befektetési jegy, a tőzsdei részvény és az egyéb kötvény állományukat, a növekedés 111 milliárd, 16 milliárd és 9 milliárd forint volt. A háztartásokat segítő nonprofit intézmények tulajdonában lévő értékpapírok állománya tranzakciókból eredően növekedett a hónap során.

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok piaci értékes állományának tulajdonosi megoszlásán belül a pénzügyi vállalatok, a külföldiek és a nem pénzügyi vállalatok állománya növekedett, a növekedés 359 milliárd, 204 milliárd és 23 milliárd forintot tett ki, ezzel szemben az államháztartási szektor állománya 18 milliárd forinttal csökkent. A háztartások és a háztartásokat segítő nonprofit intézmények együttes állománya 246 milliárd forinttal növekedett a hónap során.

MNB

A rovat támogatója a KAVOSZ Zrt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-24 11:10:00
„Az Európai Tanács rendelete előmozdítja a digitális címkék használatát az uniós termésnövelő anyagokon, ugyanakkor szükség esetére megtartja a fizikai címkéket. Emellett javítja a címkék olvashatóságát, valamint egyszerűsíti a forgalmazók címkézési kötelezettségeit.”
2024-07-24 09:00:17
Az nem kérdés, hogy csak a legjobb minőségű cseh alapanyagokat, malátákat, prémium Saaz komlót és a főzde saját kútjából származó vizet használják a sör elkészítéséhez.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS