A régió és a szomszédos országok átlagáránál is magasabbak a magyarországi üzemanyagárak

2024. 07. 05., 12:40

A 27. héten a 95-ös benzin literenkénti átlagára 614 forint, a dízelé 626 forint volt, mindkét adat magasabb a régiós átlagnál és a szomszédos országok átlagáránál is – derül ki a statisztikai hivatal tájékoztatójából.

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 614 forint volt, ami 16 forinttal, 2,7 százalékkal magasabb a régiós átlagértéknél. A szomszédos országokban az átlagár 610 forint volt, a magyar ár 0,7 százalékkal, azaz 4 forinttal volt magasabb. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 626 forint volt, ami 27 forinttal, 4,5 százalékkal haladta meg a régiós 599 forintos átlagárat. A szomszédos országokban 616 forint volt a dízel átlagára, a magyar adat 1,6 százalékkal, azaz 10 forinttal volt ennél magasabb – olvasható a KSH július 5-én közzétett üzemanyagár-statisztikájában.

A 95-ös benzin magyarországi átlagára 8 forinttal emelkedett az előző heti adathoz képest. Ezzel párhuzamosan a régiós átlag is növekedett, 2 forinttal. A szomszédos országokban a benzin átlagára 4 forinttal növekedett. A gázolaj magyarországi átlagára 2 forinttal nőtt egy hét alatt. A régiós átlagár 3 forinttal, a szomszédos országokban megfigyelt ár pedig 5 forinttal növekedett.

A legfrissebb adatok alapján Magyarországhoz képest a régiós országok közül Ausztriában, Szerbiában és Szlovákiában volt magasabb a benzin átlagára. Az előző heti adatokhoz képest Szlovéniában csökkent a legnagyobb mértékben, 5 forinttal a benzin ára. Csehország, Horvátország és Lengyelország esetében a 95-ös oktánszámú benzin átlagára kevesebb mint 5 százalékkal, Románia és Szlovénia esetében 5–10 százalékkal, Bulgária esetében pedig több mint 10 százalékkal maradt el a magyartól.

A dízelolaj heti átlagára Ausztriában és Szerbiában meghaladta a magyar értéket, ugyanakkor Bulgáriában több mint 15 százalékkal kisebb volt annál. Bulgária, Lengyelország, Szerbia és Szlovénia kivételével a régió összes országában nőtt a dízel átlagára az előző héthez képest. Romániában volt tapasztalható a legnagyobb mértékű, 17 forintos növekedés.

Nagy Márton „azonnali lépéseket vár”
„A kormány álláspontja változatlan – jelentette ki Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a kialakult helyzet kapcsán a tárca közleménye szerint. – Ahogy Orbán Viktor miniszterelnök is megfogalmazta, tűrhetetlen, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagokért, mint a szomszédos országok lakosai. A tárcavezető ezért azonnali lépéseket vár az üzemanyag-kereskedőktől, hogy ezt az elfogadhatatlan és igazságtalan helyzetet megszüntessék. Ellenkező esetben a kormány kész beavatkozni.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS