Kilencmilliárd forintos uniós támogatásból „Komplex Jogviszony-Nyilvántartást” hoz létre a NAV

2024. 06. 26., 20:10

Az állampolgárok közteherfizetéssel kapcsolatos ügyeinek, társadalombiztosítási helyzetének információit tartalmazó nyilvántartás valós idejű, folyamatos, digitális, egykapus elérést fog kínálni.

„A Digitális Megújulás Operatív Program (DIMOP) átfogóan célozza Magyarország digitális felkészültségének javítását és versenyképességének növelését. A »Komplex jogviszony-nyilvántartás kialakítását biztosító fejlesztések megvalósítása a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál« (DIMOP Plusz-1.3.7-23) nevű keretében a NAV vezetésével létrejött konzorcium olyan fejlesztésbe kezd, amely a társadalom széles rétegeinek mindennapi ügyintézését segíti” – tájékoztatott az adóhivatal.

A támogatási kérelmet benyújtó konzorcium tagjai:
– Nemzeti Adó- és Vámhivatal,
– Magyar Államkincstár,
– Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő és Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Korlátolt Felelősségű Társaság.

A projekt megvalósítását szolgáló vissza nem térítendő Európai Uniós támogatás összege kilencmilliárd forint. A fejlesztés lényege az állampolgárok közteherfizetéssel kapcsolatos ügyeinek, társadalombiztosítási helyzetének információit tartalmazó, Komplex Jogviszony-Nyilvántartás (KJNY) létrehozása.

A tervezett innováció nemcsak ezt az új adatbázist alakítja ki, hanem az állampolgárok elektronikus ügyintézésének új lehetőségeit is megteremti – olvasható a NAV közleményében.
– A program célkitűzése szerint a komplex jogviszony-nyilvántartás – közhiteles adatokra támaszkodva – képes lesz webes, vagy mobilalkalmazásban futtatható automatizált folyamatok kiszolgálására is.
– A felhasználók tájékoztatást kaphatnak fizetési kötelezettségeikről, esetleges jogviszonyhoz kapcsolódó tartozásukról, egészségbiztosítási jogosultságukról, nyugdíj-jogosultságukról és státuszukról.
– A fejlesztés alapján lehetővé válik a közterhek rendezése bankkártyával, számlák közötti átvezetéssel, automatikus fizetési részlettel is.
– Tovább egyszerűsödik, teljesen automatikussá válik a jövedelemről, illetékességről, köztartozásról szóló, illetve a magánszemély főbb adó- és társadalombiztosítási adatait tartalmazó igazolások (eadókártya, e-TAJ, EU-s egészségbiztosítás) kiállítása is.

A létrehozott nyilvántartás valós idejű, folyamatos, digitális, egykapus elérést kínál majd az állampolgároknak. A fejlesztéssel a jogviszonyokhoz kapcsolódó, személyes jelenlétet nem igénylő, automatizált, élethelyzet-alapú ügyintézés jelentős korszerűsítése valósulhat meg – ígéri a NAV.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS