Ipari árak: az EU egészében 4,0 százalékos, Magyarországon 0,2 százalékos volt a májusi csökkenés

2024. 07. 03., 11:10

2024. májusban az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak az Európai unióban, az átlagos árszint így 4,0 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban – tájékoztatott az Eurostat.

Az ipari termelői árak az EU-ban
– a további feldolgozásra szánt termékek esetében (éves összevetésben) 3,0 százalékkal,
– az energia esetében 10,3 százalékkal
csökkentek, míg a
– gépek és berendezések körében 1,7 százalékos,
– a tartós fogyasztási cikkek körében 0,1 százalékos,
– a nem tartós fogyasztási cikkek körében 0,9 százalékos
növekedést számított az Eurostat.

Az unió statisztikai hivatalát tájékoztató tagállamok közül az ipari termelői árak legnagyobb éves csökkenését Szlovákiában (mínusz 20,7 százalék), Lengyelországban (mínusz 6,8 százalék), valamint Franciaországban és Lettországban (mínusz 6,7 százalék) regisztrálták. Több tagállamban már emelkedtek a termelői árak májusban, a legnagyobb mértékben Luxemburgban (+17,7százalék), Svédországban (+1,3 százalék) és Csehországban (+1,0 százalék).

Magyarországon a belföldi értékesítés árai 0,2 százalékkal csökkentek éves összevetésben 2024 ötödik hónapjában.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS