Több mint kétszer annyi vállalkozás szűnt meg 2024 elején, mint amennyi alakult

2024. 07. 04., 09:40

Magyarországon 2024. március végén az egy évvel korábbinál 1,2 százalékkal kevesebb, 1,808 millió vállalkozás szerepelt a nyilvántartásban, ezer lakosra átlagosan 189 darab vállalkozás jutott.

A regisztrált vállalkozások többségét – országosan 72, Budapesten 52, a vármegyékben pedig a 65–87 százalékát – az önálló vállalkozók adták. A vármegyék közül az önállók aránya Békésben volt a legmagasabb, Pest vármegyében pedig a legalacsonyabb – olvasható a statisztikai hivatal „Fókuszban a vármegyék – 2024. I. negyedév” című összeállításában

A nyilvántartásba vett vállalkozásokon belül az önálló vállalkozók száma 0,9, a társas vállalkozásoké 1,9 százalékkal csökkent a 2023. március végihez képest. Az önálló vállalkozók száma a vármegyék többségében kevesebb lett, a társas vállalkozásoké Pest és Nógrád vármegye kivételével csökkent, leginkább Fejér vármegyében (3,6 százalékkal).

2024. I. negyedévben 30,1 ezer újonnan alakult vállalkozást jegyeztek be országosan, 13 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában. Ezzel párhuzamosan 62,0 ezer vállalkozás szűnt meg, ami 42 százalékkal több volt – az önálló vállalkozókat érintő adminisztratív változások miatt – a 2023. I. negyedévihez képest. Az újonnan regisztrált vállalkozások száma valamennyi vármegyében és a fővárosban is csökkent, a legnagyobb mértékben Nógrád vármegyében (21 százalékkal). A megszűnt vállalkozások száma Pest, Fejér és Győr-Moson-Sopron vármegye kivételével mindenhol magasabb volt az egy évvel korábbinál.

A társas vállalkozások 9,4 százaléka, az egy évvel korábbinál 1,1 százalékponttal kisebb aránya állt csődeljárás, kényszertörlés, végelszámolás vagy felszámolási eljárás alatt 2024. március végén. A részarány Jász-Nagykun-Szolnok és Vas vármegye kivételével mindenhol csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az egyéni vállalkozók körében a tevékenységüket szüneteltetők aránya (16,6 százalék) viszont nőtt (1,9 százalékponttal).

Ezer lakosra átlagosan 189 darab vállalkozás jutott. A vállalkozási kedv Budapesten (247), Szabolcs-Szatmár-Bereg (210) és Bács-Kiskun (204) vármegyében volt a legmagasabb, Borsod-Abaúj-Zemplén (123) és Nógrád (134) vármegyében pedig a legalacsonyabb.

Budapesti vállalkozások

2024. március végén Budapesten az egy évvel korábbinál 1,4 százalékkal kevesebb, 415,7 ezer vállalkozás szerepelt a nyilvántartásban. A regisztrált vállalkozások többségét (52 százalékát) kitevő önálló vállalkozók száma alig változott (+0,1 százalék), a társas vállalkozásoké 3,0 százalékkal csökkent. A legtöbb vállalkozást a szakmai, tudományos tevékenység (19 százalék) és az ingatlanügyletek (17 százalék) területén tartották nyilván, az előbbiek száma 2,1, az utóbbiaké 6,3 százalékkal csökkent egy év alatt.

2024. I. negyedévben 8,1 ezer újonnan alakult vállalkozást jegyeztek be a fővárosban, 16 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában. Ezzel párhuzamosan 12,2 ezer vállalkozás szűnt meg, ami 36 százalékkal több volt – az önálló vállalkozókat érintő adminisztratív változások miatt – a 2023. I. negyedévihez képest. A megszűnt egyéni vállalkozók száma 35 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A fővárosban a társas vállalkozások 14,6 százaléka, az egy évvel korábbinál 1,1 százalékponttal kisebb aránya állt csődeljárás, kényszertörlés, végelszámolás vagy felszámolási eljárás alatt 2024. március végén. Az egyéni vállalkozók körében a tevékenységüket szüneteltetők aránya (19,5 százalék) – a vármegyékhez hasonlóan – a fővárosban is nőtt (1,2 százalékponttal); mindkét részarány Budapesten volt a legmagasabb.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS