Eldőlt: a minimálbér 16, a garantált bérminimum 14 százalékkal nő

2022. 12. 15., 16:58

2023. január 1-jétől 232 ezer forint lesz a minimálbér, a garantált bérminimum összege pedig 296 400 forintra nő.

A keddi patthelyzet után A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának mai ülésén megállapodás született a 2023-as minimálbér és a garantált bérminimum összegéről.

Az ülés után Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár bejelentette, hogy 2023. január 1-jétől a minimálbér összege 232 ezer, a garantált bérminimumé 296 400 forint lesz. Az államtitkár azt is közölte, hogy mind a hat érintett szervezet alá fogja írni a megállapodást.

A minimálbér a versenyszférában és a közszférában nagyjából 230 ezer embert, a garantált bérminimum pedig mintegy 730 ezer embert érint, azaz csaknem 1 millió ember béréről van szó. Czomba Sándor ugyanakkor jelezte, hogy túlmutat ezen az 1 millió emberen a minimálbér és a garantált bérminimum emelése, hiszen ez a felette lévő béreket is „megtolja”, így várhatóan az átlagbérek is nőni fognak jövőre.

Emlékeztetett a hatéves megállapodásra, amelynek értelmében 2017. és 2022. között a szociális hozzájárulási adó mértéke 28,5 százalékról 13 százalékra csökkent. Mindez beépült a bérek növekedésébe, azaz hajtómotorja volt az elmúlt években a növekedésnek.

A mostani tárgyalásokról Czomba Sándor elmondta: azt kérték a partnereiktől, hogy ebben a nehéz időszakban mindenki próbáljon „elmenni a falig”, mint ahogy a magyar kormány is tette. Örömmel nyugtázta, hogy ezt mindenki megtette: a munkavállalói és a munkaadói oldal is.

A keddi tárgyaláson a Magyar Szakszervezeti Szövetség még nem támogatta az emelés mértékét, annál többet kívánt elérni.

Arról is megegyeztek, hogy a megállapodást 2023-ban év közben felülvizsgálhatják a felek, ha az infláció mértéke eléri a 18 százalékot, és a GDP pozitív tartományban marad. Az alku része, hogy a béreket terhelő szociális hozzájárulási adó nem emelkedik jövőre. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS