Bővült a milliós budapesti kerületek köre

2023. 06. 19., 14:13

Duplájára bővült az egymillió forint feletti négyzetméterárral büszkélkedő fővárosi kerületek köre. A budapesti kerületekben átlagosan 9 százalék körüli áremelkedést hozott az idei év, 11 kerületben mutatnak az adatok 10 százalék feletti drágulást és mindössze két kerületben, Csepelen és a IV. kerületben tapasztalt mérséklődést, illetve stagnálást a négyzetméterárak tekintetében a Duna House.

Elmaradni látszik az ingatlanpiac átalakulásával sokak által várt nagyobb mértékű árcsökkenés a fővárosban, ahol a 2023-as eladások alapján 11 kerületben tapasztalt 10 százalékos, vagy azt meghaladó átlagos négyzetméterár-emelkedést a tavalyi év átlagos áraihoz képest a Duna House. A budapesti kerületekben átlagosan 9 százalékkal lettek magasabbak a négyzetméterárak, mint 2022-ben.

„Duplájára emelkedett azoknak a fővárosi kerületeknek a száma, ahol az ingatlanok átlagos négyzetméterára meghaladta az egymillió forintot. A Duna House értékesítési adatai szerint 2022-ben még csupán két budai, az I. és a XII. kerület, valamint a szűk értelemben vett pesti belváros, vagyis az V. kerület tartozott a milliós kerületek közé, azonban 2023-ban újabb három területtel bővült a kör” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

2023 első öt hónapjának eladásai alapján újként csatlakozott a milliós kerületek közé a II. kerület, ahol több mint negyedével ugrott meg az ár a tavalyihoz képest. Így idén már több mint 1,2 millió forintot kell fizetnie annak, aki a II. kerületben szeretne letelepedni vagy ingatlanba fektetni. A legmagasabb négyzetméterárral rendelkező fővárosi kerületben az eladások fele 100 millió forint feletti értéket képviselt, így a II. kerületben ingatlanvásárlásra fordított összeg átlagosan a 120 millió forintot is meghaladta a 2023-as tranzakciók alapján.

A Duna House ügyfelei körében készült, budapesti kerületek népszerűségét vizsgáló felmérés rekordere, a XIII. kerület is csatlakozott a millió feletti átlagos négyzetméterárral büszkélkedő kerületek közé, ahol a 2022-ben mért átlagos árnál 4 százalékkal többért lehet lakáshoz jutni idén. A vevők átlagosan 55,5 millió forintért, megközelítőleg 55 négyzetméteres lakásokat vásároltak.

Tavalyhoz képest mindössze 2 százalékkal lett költségesebb az otthonteremtés Újbudán, azonban a drágulás következtében itt is egymillió forint fölé szökött a négyzetméterár. A kerületet preferáló vásárlók átlagosan 63,3 millió forintot költöttek, 63 négyzetméteres lakásokra.

A 2023-as adatokat tekintve, Csepel megelőzve a XX. kerületet, a legolcsóbb kerület lett idén a fővárosban. Aki csepeli otthont szeretne vásárolni 550 ezer forint/m2 körül átlagárral kalkulálhat, az átlagos ingatlanra fordított összeg az idei adatok alapján egyébként kevéssel haladta meg a 31 millió forintot.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS