Bővült a milliós budapesti kerületek köre

2023. 06. 19., 14:13

Duplájára bővült az egymillió forint feletti négyzetméterárral büszkélkedő fővárosi kerületek köre. A budapesti kerületekben átlagosan 9 százalék körüli áremelkedést hozott az idei év, 11 kerületben mutatnak az adatok 10 százalék feletti drágulást és mindössze két kerületben, Csepelen és a IV. kerületben tapasztalt mérséklődést, illetve stagnálást a négyzetméterárak tekintetében a Duna House.

Elmaradni látszik az ingatlanpiac átalakulásával sokak által várt nagyobb mértékű árcsökkenés a fővárosban, ahol a 2023-as eladások alapján 11 kerületben tapasztalt 10 százalékos, vagy azt meghaladó átlagos négyzetméterár-emelkedést a tavalyi év átlagos áraihoz képest a Duna House. A budapesti kerületekben átlagosan 9 százalékkal lettek magasabbak a négyzetméterárak, mint 2022-ben.

„Duplájára emelkedett azoknak a fővárosi kerületeknek a száma, ahol az ingatlanok átlagos négyzetméterára meghaladta az egymillió forintot. A Duna House értékesítési adatai szerint 2022-ben még csupán két budai, az I. és a XII. kerület, valamint a szűk értelemben vett pesti belváros, vagyis az V. kerület tartozott a milliós kerületek közé, azonban 2023-ban újabb három területtel bővült a kör” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

2023 első öt hónapjának eladásai alapján újként csatlakozott a milliós kerületek közé a II. kerület, ahol több mint negyedével ugrott meg az ár a tavalyihoz képest. Így idén már több mint 1,2 millió forintot kell fizetnie annak, aki a II. kerületben szeretne letelepedni vagy ingatlanba fektetni. A legmagasabb négyzetméterárral rendelkező fővárosi kerületben az eladások fele 100 millió forint feletti értéket képviselt, így a II. kerületben ingatlanvásárlásra fordított összeg átlagosan a 120 millió forintot is meghaladta a 2023-as tranzakciók alapján.

A Duna House ügyfelei körében készült, budapesti kerületek népszerűségét vizsgáló felmérés rekordere, a XIII. kerület is csatlakozott a millió feletti átlagos négyzetméterárral büszkélkedő kerületek közé, ahol a 2022-ben mért átlagos árnál 4 százalékkal többért lehet lakáshoz jutni idén. A vevők átlagosan 55,5 millió forintért, megközelítőleg 55 négyzetméteres lakásokat vásároltak.

Tavalyhoz képest mindössze 2 százalékkal lett költségesebb az otthonteremtés Újbudán, azonban a drágulás következtében itt is egymillió forint fölé szökött a négyzetméterár. A kerületet preferáló vásárlók átlagosan 63,3 millió forintot költöttek, 63 négyzetméteres lakásokra.

A 2023-as adatokat tekintve, Csepel megelőzve a XX. kerületet, a legolcsóbb kerület lett idén a fővárosban. Aki csepeli otthont szeretne vásárolni 550 ezer forint/m2 körül átlagárral kalkulálhat, az átlagos ingatlanra fordított összeg az idei adatok alapján egyébként kevéssel haladta meg a 31 millió forintot.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS