Alacsony kínálattal és magas árakkal nyitja a szezont a bérleti piac

2023. 06. 14., 12:51

Folyamatosan erősödő kereslet mellett az árak további emelkedésére figyelmeztetnek a Duna House szakértői a bérleti piacon. A dráguló hitellehetőségek következtében az eladó szegmensből kiszorult ügyfelek érdeklődése még kitart, emellett pedig lassan közeleg a diákok rohama is, ami a jelenlegi 200 ezer forint körül mozgó fővárosi átlagos bérleti díjat még tovább emelheti.

A 2022-es év gazdasági és politikai eseményei szinte azonnal formálni kezdték a teljes hazai ingatlanpiacot. Az év elején a háború elől menedéket kereső ukrán állampolgárok érkezése fokozta az albérletek iránti keresletet, az év második felében pedig az emelkedő kamatszint miatt megdráguló lakáshitelek, az infláció és az euró árfolyam kilengései szorítottak többeket saját lakás vásárlása helyett a bérleti piacra. A bérlemények iránti érdeklődés azóta sem enyhült, az albérletek iránti kereslet folyamatosan erősödő tendenciát mutat, ugyanakkor a kínálatban egyelőre nem érezhető bővülés.

„A bérleti piac igazi szezonja azonban még csak most kezdődik, a június vége, valamint a felvételi ponthatárok kihirdetése minden évben jelentős kiugrást jelent a keresletben. A tavalyi év érdekessége, hogy kevésbé volt erős a roham, azonban az árak tekintetében ettől függetlenül is drágulást tapasztalhattak az albérletkeresők és ez várhatóan az idei évben sem lesz másként”– mondta Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Az idei szezonra különösen érvényes, hogy érdemes minél hamarabb nekilátni a lakáskeresésnek, hiszen a tulajdonosok egyre tudatosabban törekszenek arra, hogy a szerződések évfordulója a nyári időszakra, a ponthatárok kihirdetésének környékére essen. Ez a tudatosság több előnnyel is járhat számukra, hiszen akár meg is hosszabbíthatják a szerződést az aktuális bérlőkkel, vagy kihasználva a kiugró kereslet árfelhajtó erejét, akár jóval magasabb áron is szinte pillanatok alatt találhatnak új bérlőt. Általánosságban elmondható, hogy az a tulajdonos, aki elégedett a bentlakóval és szívesen látná a továbbiakban is a lakásában, könnyebben hajlik a csekélyebb áremelésre a szerződés lejárta után. Így mindenki nyer, hiszen, ha a bérlő is elégedett a lakással, sokkan jobban jár, ha a szerződését meghosszabbítja, így akár jóval olcsóbban bérelhet, mintha egy másik lakásra szerződne.

„A bérlemények árszintjét mindig az aktuális kereslet mértéke befolyásolja. A jelenlegi bérleti piacon – a dráguló hitellehetőségek következtében az eladó szegmensből kiszorult ügyfelek miatt – még mindig nagyon erős a kereslet, ami a hiteltörlesztők és -kamatok csökkenéséig várhatóan a bérleti piac további szárnyalását és erősödését vonja maga után” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

A bérleti piacon jelentősebb trendfordulóra a kamatcsökkentési periódus elindulása és az infláció visszaszorítása esetén lehet számítani, illetve, ha valamiféle külső tényező, például a rövidtávú bérbeadás szabályozásának enyhítése formálja az aktuális folyamatokat. Ebben az esetben a hosszú távú kiadásra berendezkedett tulajdonosok átvihetik lakásaikat a rövid távú piacra, ugyanakkor tovább emelkedhet az egyébként is magasnak mondható befektetői arány.

„Az idei első negyedév lassan élénkülő érdeklődéssel és emelkedő tranzakciószámmal zárult az eladó ingatlanok piacán. A korábban befektetésként vásárolt ingatlanokat tulajdonosaik jellemzően inkább megtartják és továbbra is rövid vagy hosszú távú albérletként hasznosítják, valamint a stagnáló, néhol csökkenő áraknak köszönhetően egyre többen fordítják megtakarításaikat ingatlanba, így a várakozások szerint a szezon kezdetéig bővül majd az elérhető kínálat”– tette hozzá Benedikt Károly.

Árak tekintetében a fővárosban továbbra is a pesti belvárosi kerületek tekinthetők a legdrágábbaknak, itt a jó minőségű garzonokat akár 430-450 euróért is ki lehet adni. Tehát az V., VI., VII. és a XIII. kerület vezeti a sort, akik hajlandóak az alacsonyabb ár érdekében kompromisszumot kötni, azok a külsőbb kerületekben, Csepelen, Soroksáron oldhatják meg a legolcsóbban a lakhatást. A teljes fővárosi kínálatot figyelembe véve azonban érdemes minden lakást keresőnek jó előre felkészülni, hiszen a fővárosi átlagos bérleti díj már a szezont megelőzően is 200 ezer forint körül mozog.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS