Alacsony kínálattal és magas árakkal nyitja a szezont a bérleti piac

2023. 06. 14., 12:51

Folyamatosan erősödő kereslet mellett az árak további emelkedésére figyelmeztetnek a Duna House szakértői a bérleti piacon. A dráguló hitellehetőségek következtében az eladó szegmensből kiszorult ügyfelek érdeklődése még kitart, emellett pedig lassan közeleg a diákok rohama is, ami a jelenlegi 200 ezer forint körül mozgó fővárosi átlagos bérleti díjat még tovább emelheti.

A 2022-es év gazdasági és politikai eseményei szinte azonnal formálni kezdték a teljes hazai ingatlanpiacot. Az év elején a háború elől menedéket kereső ukrán állampolgárok érkezése fokozta az albérletek iránti keresletet, az év második felében pedig az emelkedő kamatszint miatt megdráguló lakáshitelek, az infláció és az euró árfolyam kilengései szorítottak többeket saját lakás vásárlása helyett a bérleti piacra. A bérlemények iránti érdeklődés azóta sem enyhült, az albérletek iránti kereslet folyamatosan erősödő tendenciát mutat, ugyanakkor a kínálatban egyelőre nem érezhető bővülés.

„A bérleti piac igazi szezonja azonban még csak most kezdődik, a június vége, valamint a felvételi ponthatárok kihirdetése minden évben jelentős kiugrást jelent a keresletben. A tavalyi év érdekessége, hogy kevésbé volt erős a roham, azonban az árak tekintetében ettől függetlenül is drágulást tapasztalhattak az albérletkeresők és ez várhatóan az idei évben sem lesz másként”– mondta Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Az idei szezonra különösen érvényes, hogy érdemes minél hamarabb nekilátni a lakáskeresésnek, hiszen a tulajdonosok egyre tudatosabban törekszenek arra, hogy a szerződések évfordulója a nyári időszakra, a ponthatárok kihirdetésének környékére essen. Ez a tudatosság több előnnyel is járhat számukra, hiszen akár meg is hosszabbíthatják a szerződést az aktuális bérlőkkel, vagy kihasználva a kiugró kereslet árfelhajtó erejét, akár jóval magasabb áron is szinte pillanatok alatt találhatnak új bérlőt. Általánosságban elmondható, hogy az a tulajdonos, aki elégedett a bentlakóval és szívesen látná a továbbiakban is a lakásában, könnyebben hajlik a csekélyebb áremelésre a szerződés lejárta után. Így mindenki nyer, hiszen, ha a bérlő is elégedett a lakással, sokkan jobban jár, ha a szerződését meghosszabbítja, így akár jóval olcsóbban bérelhet, mintha egy másik lakásra szerződne.

„A bérlemények árszintjét mindig az aktuális kereslet mértéke befolyásolja. A jelenlegi bérleti piacon – a dráguló hitellehetőségek következtében az eladó szegmensből kiszorult ügyfelek miatt – még mindig nagyon erős a kereslet, ami a hiteltörlesztők és -kamatok csökkenéséig várhatóan a bérleti piac további szárnyalását és erősödését vonja maga után” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

A bérleti piacon jelentősebb trendfordulóra a kamatcsökkentési periódus elindulása és az infláció visszaszorítása esetén lehet számítani, illetve, ha valamiféle külső tényező, például a rövidtávú bérbeadás szabályozásának enyhítése formálja az aktuális folyamatokat. Ebben az esetben a hosszú távú kiadásra berendezkedett tulajdonosok átvihetik lakásaikat a rövid távú piacra, ugyanakkor tovább emelkedhet az egyébként is magasnak mondható befektetői arány.

„Az idei első negyedév lassan élénkülő érdeklődéssel és emelkedő tranzakciószámmal zárult az eladó ingatlanok piacán. A korábban befektetésként vásárolt ingatlanokat tulajdonosaik jellemzően inkább megtartják és továbbra is rövid vagy hosszú távú albérletként hasznosítják, valamint a stagnáló, néhol csökkenő áraknak köszönhetően egyre többen fordítják megtakarításaikat ingatlanba, így a várakozások szerint a szezon kezdetéig bővül majd az elérhető kínálat”– tette hozzá Benedikt Károly.

Árak tekintetében a fővárosban továbbra is a pesti belvárosi kerületek tekinthetők a legdrágábbaknak, itt a jó minőségű garzonokat akár 430-450 euróért is ki lehet adni. Tehát az V., VI., VII. és a XIII. kerület vezeti a sort, akik hajlandóak az alacsonyabb ár érdekében kompromisszumot kötni, azok a külsőbb kerületekben, Csepelen, Soroksáron oldhatják meg a legolcsóbban a lakhatást. A teljes fővárosi kínálatot figyelembe véve azonban érdemes minden lakást keresőnek jó előre felkészülni, hiszen a fővárosi átlagos bérleti díj már a szezont megelőzően is 200 ezer forint körül mozog.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS