A XIII. kerület is csatlakozott a „milliós klubhoz”

2024. 02. 09., 18:10

Enyhe áremelkedés után csatlakozott a millió feletti átlagos négyzetméterárral rendelkező kerületek közé a hatodik legdrágább fővárosi kerületnek számító XIII. kerület.

Változatos használt és új ingatlanpaletta várja az otthonteremtési céllal vásárlókat és befektetőket, akiknek használt ingatlanok esetében 985 ezer, új lakások tekintetében 1,27 millió forintos átlagos négyzetméterárra érdemes készülniük a Duna House szakértői szerint.

A Duna House értékesítési adatai alapján a 2023-as, alacsony fordulatszámon pörgő ingatlanpiacon negyedével kevesebb tranzakció zárult a fővárosban, mint az azt megelőző évben. Az otthonteremtési céllal vásárlók és az ingatlanbefektetők körében is népszerű XIII. kerület 2022-ben a Budapesten értékesített ingatlanok 10 százalékának adott otthont, tavaly azonban enyhén mérséklődött a kerület keresettsége, az összes fővárosi adásvétel 9 százaléka zárult ezen a területen.

A színes ingatlanpiaci kínálattal rendelkező kerületben megtalálhatóak a régi bérházak téglaépítésű lakásai, dunai panorámás lakótelepi lakások, kertvárosi környezetben található családi házak, korszerű lakóparki ingatlanok és a felsoroltak mellett számos újépítésű projekt is elérhető a területen. „A változatos ingatlankínálat láttán nem meglepő, hogy a Duna House kerületek népszerűségét vizsgáló felmérése szerint az elmúlt egy évben mindössze négy alkalommal előzhette meg másik kerület az egyébként rekordernek számító, legtöbb alkalommal, legkeresettebbnek mondott XIII. kerületet. A diadalmenet az idei évben is folytatódni látszik, ugyanis az ingatlanközvetítő közreműködésével lakást kereső érdeklődők 18,1 százaléka jelölte meg a keresés során preferált területként a kerületet 2024 januárjában” – mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Nem csak a sokszínű felhozatal, az ingatlanárak is vonzóvá teszik a kerületet a vásárlók számára. A Duna House közbenjárásával 2023-ban értékesített használt és újépítésű ingatlanok adatai alapján a XIII. kerület összességében a hatodik legdrágább kerületnek számít a fővároson belül, 1,023 millió forintot fizettek a vásárlók a kerületi ingatlanokért négyzetméterenként átlagosan a tavalyi év során. A kerület egyébként a 2022-es átlaghoz képest 3 százalékos áremelkedést produkált 2023-ban, így frissen csatlakozott a millió feletti átlaggal rendelkező kerületek közé. Amennyiben csak az új tulajdonosra talált használt ingatlanok adatai alapján számítjuk a kerületi négyzetméterárat, úgy az átlag mindössze 985 ezer forint. A kerületben egyébként használt ingatlanra 52,2 millió forintot áldoztak átlagosan a vevők, amelyek 53 négyzetméteres alapterülettel rendelkeztek.

Újépítésű ingatlanok tekintetében Budapest vezető kerülete a XIII. kerület, ugyanis itt hirdettek meg a legtöbb, 6577 darab elérhető újépítésű lakást a Duna House Barométer 2023. negyedik negyedéves adatai alapján. Aki újépítésű ingatlan vásárlása mellett dönt a XIII. kerületben, annak a használt ingatlanok esetében kalkulált átlag 30 százalékával magasabb összegre kell készülni négyzetméterenként. Ettől függetlenül nem csoda, hogy a kerület az újlakás-vásárlók egyik kedvence, hiszen az újépítésű projektek lakásait illetően megfizethetőnek mondható a kerületi átlagos négyzetméterár, ugyanis a 2023 negyedik negyedévének adatai szerint számított 1,27 millió forintos átlaggal mindössze a tizedik legdrágábbnak számít csupán a kerület.

A kerületben a legkeresettebb ingatlantípus a használt, téglaépítésű lakás, az adásvételek 73 százaléka ilyen ingatlan kapcsán született. A tavalyi év során a vásárlók átlagosan 1,05 millió forintos négyzetméteráron juthattak téglalakáshoz a kerületben, ingatlanvásárlásra 54,7 millió forintot szántak, az átlagos méret 52 négyzetméter volt. A második legnépszerűbb a házgyári lakás, az esetek 19 százalékban szerződtek ilyen típusú otthonra az ügyfelek. A panelvásárlás 41,5 millió forintos kiadást jelentett átlagosan a vevők számára, akik ezáltal 52 négyzetméteres élettérre tehettek szert. Újépítésű lakás a tranzakciók 7 százalékban szerepelt, egy újonnan épült otthon vásárlása átlagosan 78,5 millió forintba került 2023 utolsó negyedévében.

Míg a tavalyi évben csökkent a befektetők aktivitása és az otthonteremtési céllal vásárlók között is inkább azok döntöttek a 2023-as szerződéskötés mellett, akiket élethelyzetükből adódóan sürgetett az idő, az idei évben a megújult otthonteremtési támogatások és a csökkenő kamatpálya hatására szélesebb kör választhat majd ismét a kerület ingatlankínálatából. A Duna House aktuális fővárosi lakóingatlan adatbázisának jelenleg 7 százaléka rendelkezik XIII. kerületi lokációval, ahol 153 ezer forint/m2-től egészen a 3,6 millió forintot meghaladó négyzetméterárig lehet lakásokat találni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-26 20:10:49
A Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara megtartotta hagyományos Gazdasági Évnyitó rendezvényét, amelyen dr. Pogátsa Zoltán közgazdász és Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója tartott előadást, továbbá a VOSZ Veszprém Vármegyei Szervezete és a VKIK együttműködési megállapodását is aláírták.
2024-02-26 19:10:00
A 2023-as év minimális cégszámcsökkenéssel zárult az építőiparban. Az alapítások száma mélypontra, ötezer alá csökkent, míg a megszűnések száma ötezer fölé emelkedett. Az építőipari szektorban tevékenykedő egyéni vállalkozások többsége kivárt, minden hatodik vállalkozó ideiglenesen felfüggesztette tevékenységét.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS