A gazdaság kettészakadásával fenyeget az árak és a bérek versenyfutása

A gazdaság kettészakadásával fenyeget az árak és a bérek versenyfutása
2022. 05. 24., 14:46

A bérek emelkedését nehéz visszafogni, az ár–bér spirál a gazdaság széttagoltságát erősíti – figyelmeztet Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.

Versenyben az árak és a bérek, egyelőre a bérek diktálják az ütemet

A KSH friss adatai szerint 2022 első negyedévében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 508 300, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 519 600 forint volt, 21 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A kiemelkedő növekedést elsősorban a honvédelmi és a rendvédelemi hivatásos állomány hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatásának kifizetése (fegyverpénz), az egyes előmeneteli rendszerekben előre ütemezett béremelések, valamint a minimálbér- és a garantáltbérminimum-emelés magyarázzák.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 338 000 forintot ért el az első negyedévben, ez szintén 21 százalékos emelkedést jelent. A fogyasztói árak 8,2 százalékos emelkedését figyelembe véve a reálkereset 11,8 százalékkal emelkedett az első negyedévben.

Árnyalja a képet, hogy a medián keresetek valamivel kisebb mértékben emelkedtek. (A medián kereset az az összeg, amelynél ugyannyian kapnak többet, mint amennyien kevesebbet.) A bruttó kereset mediánértéke 382 000 forint volt az első negyedévben, ez pedig „csak” 14,0 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Egyre erősebb a gazdaság széttagoltsága

A bérek emelkedését nehéz lassítani, mivel számos szektorban továbbra is súlyos munkaerőhiánnyal küzdenek. A keresleti nyomás – a koronavírus-járványból való kilábalás és újraindulás, továbbá az állami ösztönzők és juttatások okán – nagyon erős, a piac egyelőre elbírja az áremeléseket – mondta el az Üzletem.hu-nak Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, aki szerint a következő hónapokban hasonló adatokat láthatunk majd, hiszen az immár 10 százalékhoz közelítő infláció az előrejelzések és a várakozások szerint csak az év második felében mérséklődik.

A folyamatok ugyanakkor a különböző szektorokat eltérően érintik, a gazdaság széttagoltsága egyre nagyobb – figyelmeztet a VOSZ főtitkára. A messze az átlag fölött emelkedő élelmiszerárak még fedezik az itteni bérek emelkedését, a lassabban dráguló ágazatokban viszont könnyen elakadhat az ár–bér spirál. Ha az orosz-ukrán háború hatásai, az energiaárak elszabadulása vagy más, előre nem látható okok miatt a harmadik, negyedik negyedévben erősebb visszaesés alakul ki, akkor a leginkább érintett területeken akár nagyobb arányú leépítésekre is sor kerülhet.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS