A gazdaság kettészakadásával fenyeget az árak és a bérek versenyfutása

A gazdaság kettészakadásával fenyeget az árak és a bérek versenyfutása
2022. 05. 24., 14:46

A bérek emelkedését nehéz visszafogni, az ár–bér spirál a gazdaság széttagoltságát erősíti – figyelmeztet Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.

Versenyben az árak és a bérek, egyelőre a bérek diktálják az ütemet

A KSH friss adatai szerint 2022 első negyedévében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 508 300, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 519 600 forint volt, 21 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A kiemelkedő növekedést elsősorban a honvédelmi és a rendvédelemi hivatásos állomány hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatásának kifizetése (fegyverpénz), az egyes előmeneteli rendszerekben előre ütemezett béremelések, valamint a minimálbér- és a garantáltbérminimum-emelés magyarázzák.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 338 000 forintot ért el az első negyedévben, ez szintén 21 százalékos emelkedést jelent. A fogyasztói árak 8,2 százalékos emelkedését figyelembe véve a reálkereset 11,8 százalékkal emelkedett az első negyedévben.

Árnyalja a képet, hogy a medián keresetek valamivel kisebb mértékben emelkedtek. (A medián kereset az az összeg, amelynél ugyannyian kapnak többet, mint amennyien kevesebbet.) A bruttó kereset mediánértéke 382 000 forint volt az első negyedévben, ez pedig „csak” 14,0 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Egyre erősebb a gazdaság széttagoltsága

A bérek emelkedését nehéz lassítani, mivel számos szektorban továbbra is súlyos munkaerőhiánnyal küzdenek. A keresleti nyomás – a koronavírus-járványból való kilábalás és újraindulás, továbbá az állami ösztönzők és juttatások okán – nagyon erős, a piac egyelőre elbírja az áremeléseket – mondta el az Üzletem.hu-nak Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, aki szerint a következő hónapokban hasonló adatokat láthatunk majd, hiszen az immár 10 százalékhoz közelítő infláció az előrejelzések és a várakozások szerint csak az év második felében mérséklődik.

A folyamatok ugyanakkor a különböző szektorokat eltérően érintik, a gazdaság széttagoltsága egyre nagyobb – figyelmeztet a VOSZ főtitkára. A messze az átlag fölött emelkedő élelmiszerárak még fedezik az itteni bérek emelkedését, a lassabban dráguló ágazatokban viszont könnyen elakadhat az ár–bér spirál. Ha az orosz-ukrán háború hatásai, az energiaárak elszabadulása vagy más, előre nem látható okok miatt a harmadik, negyedik negyedévben erősebb visszaesés alakul ki, akkor a leginkább érintett területeken akár nagyobb arányú leépítésekre is sor kerülhet.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-22 19:22:00
Szeptember 21-én hatályba lépett a chipekről szóló európai jogszabály, amelynek célja, hogy a félvezető-technológiák és -alkalmazások terén biztosítsa az EU ellátásbiztonságát, rezilienciáját és technológiai vezető szerepét.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS