A gazdaság kettészakadásával fenyeget az árak és a bérek versenyfutása

A gazdaság kettészakadásával fenyeget az árak és a bérek versenyfutása
2022. 05. 24., 14:46

A bérek emelkedését nehéz visszafogni, az ár–bér spirál a gazdaság széttagoltságát erősíti – figyelmeztet Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.

Versenyben az árak és a bérek, egyelőre a bérek diktálják az ütemet

A KSH friss adatai szerint 2022 első negyedévében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 508 300, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 519 600 forint volt, 21 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A kiemelkedő növekedést elsősorban a honvédelmi és a rendvédelemi hivatásos állomány hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatásának kifizetése (fegyverpénz), az egyes előmeneteli rendszerekben előre ütemezett béremelések, valamint a minimálbér- és a garantáltbérminimum-emelés magyarázzák.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 338 000 forintot ért el az első negyedévben, ez szintén 21 százalékos emelkedést jelent. A fogyasztói árak 8,2 százalékos emelkedését figyelembe véve a reálkereset 11,8 százalékkal emelkedett az első negyedévben.

Árnyalja a képet, hogy a medián keresetek valamivel kisebb mértékben emelkedtek. (A medián kereset az az összeg, amelynél ugyannyian kapnak többet, mint amennyien kevesebbet.) A bruttó kereset mediánértéke 382 000 forint volt az első negyedévben, ez pedig „csak” 14,0 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Egyre erősebb a gazdaság széttagoltsága

A bérek emelkedését nehéz lassítani, mivel számos szektorban továbbra is súlyos munkaerőhiánnyal küzdenek. A keresleti nyomás – a koronavírus-járványból való kilábalás és újraindulás, továbbá az állami ösztönzők és juttatások okán – nagyon erős, a piac egyelőre elbírja az áremeléseket – mondta el az Üzletem.hu-nak Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, aki szerint a következő hónapokban hasonló adatokat láthatunk majd, hiszen az immár 10 százalékhoz közelítő infláció az előrejelzések és a várakozások szerint csak az év második felében mérséklődik.

A folyamatok ugyanakkor a különböző szektorokat eltérően érintik, a gazdaság széttagoltsága egyre nagyobb – figyelmeztet a VOSZ főtitkára. A messze az átlag fölött emelkedő élelmiszerárak még fedezik az itteni bérek emelkedését, a lassabban dráguló ágazatokban viszont könnyen elakadhat az ár–bér spirál. Ha az orosz-ukrán háború hatásai, az energiaárak elszabadulása vagy más, előre nem látható okok miatt a harmadik, negyedik negyedévben erősebb visszaesés alakul ki, akkor a leginkább érintett területeken akár nagyobb arányú leépítésekre is sor kerülhet.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-04 14:40:00
A magyar vállalkozásoknak sok problémával kell manapság megküzdeniük, a legrosszabb azonban a bizonytalanság – mondta Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára az ATV Start című műsorában.
2023-02-04 14:23:33
Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.
2023-02-03 10:13:06
Élénkebbé válhat a lakásbiztosítások piaca egy új, 2023. április végén érvénybe lépő jogszabály miatt. Az ügyfelek többek között egy plusz alkalmat kapnak a lakásbiztosítási szerződésük költségek nélküli felmondására.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.