Infláció: számok a húszéves csúcs mögött

2022. 05. 18., 10:57

Nem sok minden volt olcsóbb 2022 áprilisában, mint egy évvel korábban, a legnagyobb ütemben dráguló termékcsoportok túlnyomó része alapvető élelmiszer.

2022 áprilisában az éves szintű infláció már 9,5 százalékos volt, de az árak emelkedésének ütemét sokan ennél a – több mint húsz éves csúcsot jelentő – szintnél is erőteljesebbnek érzik. Erre részleges magyarázattal szolgál, ha megvizsgáljuk az egyes termék-, illetve szolgáltatáscsoportok árainak alakulását.

A statisztikai hivatal a fő („headline”) inflációs mutatót számos termék-, illetve szolgáltatáscsoport árának vizsgálata alapján állapítja meg. (Az elképzelt, nagy „fogyasztói kosárban” mindnek megvan a maga súlya, amelyet évente felülvizsgálnak.)

A mintegy 100 tétel közül csak néhány akad, amelynek az ára csökkent 2021 áprilisához képest. Ezek egyike a „tankönyv”, ahol 27,8 százalékos árcsökkenést jelez a KSH, de ez éppúgy az állami beavatkozást jelzi, mint a „stagnáló árú csomag”, amelyben a távfűtés, az elektromos energia, a vezetékes gáz, a vízdíj vagy a csatornadíj szerepel. Az egy évvel korábbinál a tankönyveken kívül csupán a helyi tömegközlekedés (országos átlagban 3,7 százalékkal), valamint a telefon és az internet (0,4 százalékkal) került kevesebbe.

A szerény mértékben dráguló tételek között találjuk a külföldi utazást (1,7 százalék), a könyveket (2,3 százalék) és a női ruházatot (2,8 százalék) is. A férfiruházat valamivel ütemesebben, 4,7 százalékkal drágult.

Az öt százaléknál kisebb mértékben dráguló élelmiszercsoportokat gyorsan felsorolhatjuk: cukor (3,4 százalék), csokoládé, kakaó (3,6 százalék), dió, mák, mogyoró (3,8 százalék), gyümölcs- és zöldséglé (4,8 százalék).

Sokkal több, ráadásul alapvető élelmiszerrel találkozunk viszont a legnagyobb mértékben dráguló termékek között, (részben legalábbis) ez lehet a magyarázata, miért „érezzük” nagyobbnak a drágulást a teljes fogyasztói kosár lapján számított átlagos mutatónál. A legnagyobb mértékben a KSH által vizsgált valamennyi termékcsoport közül a margarin drágult, 38,0 százalékkal. A húskonzervek 30,1, a száraz hüvelyesek 30,0 százalékkal drágultak, a kenyér és a baromfihús 28,5, a sajt 28,9, a marhahús 28,4, a tojás 26,7, a sertészsíradék 25,5, a száraztészta 24,9, a tejtermékek (sajt nélkül) 22,5, a vaj és a vajkrém 20,7 százalékkal, a péksütemények pedig 20,0 százalékkal.

Az előző bekezdésben felsorolt termékek ráadásul – szinte hiánytalanul – pontosan azok, amelyeknek az ára 20 százalék feletti mértékben emelkedett (a szabályt erősítő kivételt a 25,3 százalékkal dráguló lakásjavító és -karbantartó cikkek jelentik).

De minek az ára emelkedett a legnagyobb mértékben 2022 áprilisában? A „győztes” egy szolgáltatáscsoport lett: az „autópályadíj, gépjárműkölcsönzés, parkolás” kategóriában 42,1 százalékos éves drágulást mért a statisztikai hivatal.

Forrás: KAVOSZ

 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-28 17:27:00
A borászok kiválóan alkalmazkodnak a változásokhoz, úttörői a mezőgazdasági újításoknak, és utat mutatnak az egész magyar agrárium számára – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a 41. Országos Borverseny megnyitóján.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerőpiacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS