5,5 millióért is akadt budapesti panellakás 2022-ben

2022. 12. 16., 10:18

A 2022-es év számos változást hozott az ingatlanpiacon, de szélsőségekből idén sem volt hiány. Közel 2,3 millió forint négyzetméterenként egy újépítésű lakásért, befektetésként vásárolt 10 négyzetméteres minigarzon vagy közel 780 millió forint egy budai luxusházért? Az év végéhez közeledve a Duna House szakértői összegyűjtötték a legérdekesebb fővárosi ingatlanpiaci adatokat.

A 2022-es év rapszodikusan alakult a fővárosi ingatlanpiacon. Az első negyedév szárnyalásának a bizonytalan gazdasági környezet, a megugró hitelkamatok és a rezsicsökkentés eltörlése vetett véget, a kereslet fokozatos csökkenésének köszönhetően egy lassuló, kínálati piacra váltott mind a teljes hazai, mind pedig a fővárosi ingatlanpiac.

„Az ingatlanpiaci fordulat országosan érezhető, az érdeklődők számára előtérbe kerültek az ingatlanok energetikai jellemzői, megnövekedett a kereslet a rezsivédett, házgyári lakások iránt, de újra átvették a vezetést a népszerűségi listán a befektetők által kedvelt, belvárosi kislakások is”– mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

A változatos domborzatú, 525 km2-en elterülő főváros azonban a változó körülmények ellenére is jó befektetésnek tűnik a legkülönbözőbb ízlésű vevők számára, hiszen a Budapesten ingatlant vásárlók motivációját a 2022-es év adatait vizsgálva átlagosan 45 százalékban a befektetői célú vásárlás adta, ami a kerületek közötti érdeklődési lista átalakulásán is meglátszik. A Duna House ügyfelei között készült felmérés alapján novemberben Erzsébetváros lett a legkeresettebb fővárosi kerület, a második helyre ugrott Budafok, Terézváros pedig a dobogó harmadik fokán zárta a hónapot. A korábbi, letaszíthatatlannak vélt csúcstartó, XIII. kerület ezúttal a negyedik volt a sorban.

A Duna House közvetítésével zárult tranzakciók alapján az ingatlanvásárlók a legtöbbet, átlagosan 83,6 millió forintot az V. kerületben költöttek, általában 77 négyzetméteres ingatlanokra, a sorban a második, 78,8 millió forinttal a XII. kerület, ahol az átlagos ingatlanméret 71 m2 volt, a harmadik 74,5 millió forintos átlagárral a II. kerület, itt átlagosan 74 négyzetméteres otthonokra szerződtek.

A fővárosi újépítésű ingatlanoknál már szinte kirívó, ha millió alatti négyzetméteráron hirdetik, és adják el őket, azonban a 23 budapesti kerület közül 5 kerületben már a használt ingatlanok négyzetméterára is meghaladta a milliós határt 2022-ben. A XII. kerületben átlagosan 1,1 millió forintos négyzetméteráron lehet használt lakást vagy házat vásárolni, nem sokkal kevesebbért, átlagosan 1,09 millióért négyzetméterenként volt kapható használt ingatlan az V. kerületben, de a II., az I. és a III. kerületben is meghaladta az 1 millió forintot az átlagos négyzetméterár. Az otthonteremtés a XIX. kerületben oldható meg a legalacsonyabb négyzetméteráron, megközelítőleg 600 ezer forintért kapható itt ingatlan négyzetméterenként.

Panellakásra a legmagasabb négyzetméterárat, megközelítőleg 850 ezer Ft-ot és a legmagasabb összeget, átlagosan 43,6 millió forintot a XI. kerületben költöttek a vevők, körülbelül 50 négyzetméteres házgyári lakást kaptak a pénzükért a budafoki lakótelepeken ingatlant vásárlók. A legtekintélyesebb árat, 68,5 millió forintot azonban mégis egy óbudai, panelprogramos, lakótelepi házban található, 66 négyzetméteres, erkélyes, budai hegyekre néző, örökpanorámás, 9. emeleti lakásért adtak. Ezért a háromszobás, tökéletesen és frissen felújított otthonért még az 1 millió forintot meghaladó négyzetméterárat sem sokallta a vevő. A legkimagaslóbb négyzetméteráron értékesített panellakás azonban a XIII. kerületben, a Pozsonyi úton talált gazdára 39 millió forintért. A 36 négyzetméteres, jó állapotú, Szent István park közelében található ingatlanért közel 1,1 millió forintot adtak négyzetméterenként. A legalacsonyabb négyzetméterárat, 463 ezer forintot, egy csepeli, 25,5 milliós, 55 m2-es, lakható, lift nélküli házban, a negyedik emeleten található ingatlanért fizették. A legolcsóbb panellakásra 5,5 millióval kevesebbért szerződött az új tulajdonosa, amivel lesz is további munkája bőven, hiszen a megvásárlás pillanatában a 34 négyzetméteres alapterületű, kőbányai lakás lakhatatlan volt és teljes körű felújításra szorult.

A legcsekélyebb élettérrel rendelkező, idén értékesített fővárosi lakás egy VI. kerületi, Andrássy úti, Bazilika közelében, gyönyörű, patinás épületben található ritkaság, egy 10 négyzetméteres, állógalériás minilakás, amelyért 17,5 millió forintot adtak, ami 1,75 millió forintos négyzetméterárat jelent. „A befektetők által kedvelt, belsőbb kerületek kiemelt jelentőségét mutatja, hogy egy hasonló méretű, külső területen elhelyezkedő, XIX. kerületi, 12 négyzetméteres, felújítandó, téglaépítésű minigarzonért csupán 483 ezer Ft/m2-es árat hajlandóak adni. Ez az ingatlan 5,8 millióért, egy és negyed év alatt találta meg új lakóját, ami egyébként elnyerte a legolcsóbb, idei évben értékesített fővárosi ingatlan címet is” – tette hozzá a szakértő.

A legnagyobb alapterületű, értékesített ingatlan a budai oldalon egy 1356 négyzetméteres irodaház a Bécsi út közelében, amelyért 410 millió forintot fizetett a vásárló, ezzel ez az ingatlan lett 2022 legalacsonyabb négyzetméteráron elkelt budai ingatlana is. Míg a legkisebb alapterületű, budai lakásért egy 18 m2-es, jó állapotú, téglaépítésű minigarzonért 827 ezer forintot kapott négyzetméterenként az eladó.

A pesti oldal kerületei között a leghatalmasabb alapterületű ingatlan, egy 750 négyzetméteres, lakható, XIX. kerületi monstrum, ami 98 millió forintért kelt el, vagyis kevéssel több mint 130 ezer forintért négyzetméterenként, ezzel elnyerte a legalacsonyabb négyzetméterárú idén értékesített budapesti ingatlan címet is.

A legmagasabb négyzetméterárat egy, a Budai hegyekre néző, lenyűgöző panorámával rendelkező, másfél szobás lakásért fizették, amely igazi különlegesség, hiszen a Várban található. Az 52 négyzetméteres, nagyon jó állapotú kuriózum, 120,5 millió forintért talált új tulajdonosra, vagyis több mint 2,3 millió forintot fizettek érte négyzetméterenként. A pesti oldalon egy XIII. kerületi lakás nyerte el ezt a címet. A 105 négyzetméteres, újépítésű lakás 241 millió forintért talált gazdára, közel 2,3 milliós négyzetméterárat fizettek az elvehetetlen dunai panorámával rendelkező lakásért, két nagyméretű gépkocsibeállóval és tárolóval együtt. Ezzel ez az ingatlan a Duna House közreműködésével legmagasabb áron értékesített, újépítésű, fővárosi lakás címet is elnyerte 2022-ben, míg a legalacsonyabb összegért vásárolt új lakás egy befektetésnek szánt, váci úti, 18 m2-es, kislakás volt, amelyért 22,1 millió Ft-ot, tehát 1,23 millió Ft-ot fizettek négyzetméterenként.

2022-ben olyan ügyféllel is találkoztak az ingatlanközvetítő munkatársai, aki inkább kevesebbet fizetett volna négyzetméterenként, de nagyobb alapterületű és mindenképpen újépítésű otthont képzelt el. Ebben az esetben az ügyfél kénytelen volt kompromisszumot kötni és a város külsőbb kerületeiben keresgélni. Végül 440 ezer forintos négyzetméteráron, egy XVII. kerületi, 222 négyzetméteres, újépítésű ikerházfélre tehetett szert modern, hőszivattyús fűtésrendszerrel, 98 millió forintos vételáron.

A legmagasabb összeget, közel 780 millió forintot egy jakuzzis, medencés, 340 négyzetméteres, nagyon jó állapotú, II. kerületi luxus okosotthonért fizettek, ez a tranzakció közel 2,3 millió forintot kóstált négyzetméterenként.

A fővárosi eladásra kínált otthonok között nem ritka, hogy több mint 100 évvel ezelőtt épült házban található az ingatlan. A Duna House közreműködésével 2022-ben létrejött tranzakciók közül a legkorosabb címet egy fővárosi, III. kerületben, az óbudai Fő téren található műemlék társasház, 1750-es években épült épületrészében kialakított, felújított, kivételes hangulatú lakás szerezte meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS