35 százalékkal emelkedtek az ipar árai júniusban

35 százalékkal emelkedtek az ipar árai júniusban
2022. 07. 29., 09:27

Az ipari termelői árak 2022 júniusában az egy évvel korábbihoz képest 35,0, az előző hónaphoz viszonyítva 3,1 százalékkal nőttek – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

2022 júniusában az ipari termelői árak átlagosan 35,0 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 44,6, az exportértékesítésé 30,1 százalékkal magasabbak voltak. A nagy különbség oka elsősorban az energiaipari értékesítés eltérő súlya a belföldi és az exportértékesítési irányokban. Az áremelkedés ütemét elsősorban az alapanyagok és az energia drágulása, valamint a forint gyengülése befolyásolta. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítés árai 2,6, az exporté 3,4, az ipari termelői árak pedig összességében 3,1 százalékkal nőttek.

2022 júniusában a belföldi értékesítés árai éves összevetésben átlagosan 44,6 százalékkal emelkedtek, ezen belül a 62 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 36,3, a 33 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 67,1 százalékkal voltak magasabbak az árak.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 57,5, a beruházási javakat gyártókban 16,3, a fogyasztási cikkeket gyártókban 26,3 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 30,1 százalékkal emelkedtek, ezen belül a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 25,0, a 3,8 százalékos súlyú energiaiparban – a világpiaci árak növekedése következtében – 181 százalékos volt a drágulás.

Az első félévben a belföldi értékesítés árai 40,2, az exportértékesítéséi 21,4, az ipari termelői árak pedig összességében 27,8 százalékkal emelkedtek. (KSH)

Fotó: Marco Verchccnull.de, CC-BY 2.0

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-23 18:14:26
Még mindig nincs bérmegállapodás a Magyar Postánál, ezért csütörtök reggel a Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 megyéből 19 kézbesítő petíciót adott át a vezérigazgatónak és helyettesének, amiben érdemi tárgyalást és elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek.
2023-03-23 17:14:00
A NAV a nemzetközi futárszolgálatok forgalmában egyre többször talál bizonyos típusú, a dohányzás helyettesítésére szánt nikotintartalmú termékeket. Ezeket többen is interneten, külföldről rendelik meg. Az ilyen termék, a „snüssz” dohánygyártmánynak minősül, ezért magánszemélyként internetről rendelni illegális.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS