2023-ban nehezebb lesz vevőt találni az ingatlanokra

2022. 12. 19., 09:17

Az eddig tapasztalt kínálati dominancia is visszaszorulóban van, a vevők alkupozíciója jelentősen javult; a tulajdonosoknak várhatóan sokkal nehezebb lesz vevőt találni az eladó ingatlanukra – mondta el Balogh László vezető gazdasági szakértő az első ingatlan.com konferencián.

Jól teljesített az ingatlanpiac

A 2015–2022 közötti időszakot méltán nevezhetik az ingatlanpiac bő hét esztendejének – szögezte le előadásában Balogh László. A használt és új építésű lakások éves árváltozásának üteme 15–20 százalékos szinten volt, és ezt a bővülési ritmust még a pandémia és az abból fakadó negatív gazdasági hatások sem tudták megfékezni.

Az adásvételek mellett jól teljesített a bérleti piac is, 2015-től ebben a szegmensben is megfigyelhető a folyamatos bővülés. A pandémia megjelenésével az átlagos bérleti díjak ugyan elszenvedtek egy 30–40 százalékos csökkenést, az árak azonban hamar korrigáltak, visszapattantak a megszokott szintig, majd új lendülettel tartós emelkedésnek is indultak.

A piac harmadik pillére, a befektetői oldal szintén pozitív eredményt ért el, bár a teljesítmény megítélése már korántsem egyértelmű. 2017. szeptemberétől egészen 2022. szeptemberéig fokozatosan csökkentek az ingatlankiadásból elérhető hozamszintek, ennek ellenére ez mégsem okozott visszaesést. Nőtt a befektetési ingatlanvásárlások száma, amit a vezető elemző szerint az infláció emelkedése és a megtakarítások védelme ösztönzött.

Mit hozhat a jövő?

Balogh László előadásában hangsúlyozta, hogy ősszel számos, eddig alapvetésnek gondolt tényező megváltozott, a múltbéli tapasztalatok ezért már nem alkalmasak arra, hogy belőlük a jövőre vonatkozó következtetéseket vonjunk le.

Jelenleg három sarkalatos negatív befolyás érzékelhető az ingatlanpiacon: az infláció, a geopolitikai feszültség és az energiakrízis. Mindez pedig azt eredményezi, hogy egyre inkább szétnyílik a kereslet-kínálati olló, vagyis egyre kisebb az érdeklődés az egyre több ingatlanhirdetésre. A korszerű, energiahatékony ingatlanok még ebben a helyzetben is könnyen találnak vevőt maguknak, de a piacon nem ezek az ingatlanok vannak többségben – jegyezte meg a szakember.

Az ingatlanpiacon megfigyelhető tendenciák egyenes következménye, hogy 2022. negyedik negyedévében megsokszorozódott az értékesítési idő. Az eddig tapasztalt kínálati dominancia is visszaszorulóban van, a vevők alkupozíciója jelentősen javult.

Közvetítői kilátások

Egy olyan ingatlanpiacon, ahol emelkednek a hirdetésszámok és felértékelődtek az ingatlanok energetikai tulajdonságai, nagy szükség van a szakmailag magas szintet képviselő ingatlanközvetítőre – hangsúlyozta Balogh László. A lassuló piac a korábbinál valószínűleg több üzleti lehetőséget tartogat a közvetítők számára. A tulajdonosoknak ugyanis várhatóan sokkal nehezebb lesz vevőt találni az eladó ingatlanukra.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-16 09:10:00
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS