100 milliónál is többe kerül az otthonteremtés a legnépszerűbb fővárosi kerületben

2023. 03. 20., 12:10

Élre tört a II. kerület a budapesti lakásvásárlók körében készült felmérés szerint februárban. A kerületben 990 ezer forintos átlagos négyzetméteráron lehetett használt ingatlant vásárolni tavaly, míg az idei eladások alapján 1,4 millió forintra nőtt a négyzetméterár. A vevők főként befektetési céllal vásároltak a kerületben és átlagosan 109 millió forintot költöttek ingatlanra 2022-ben a Duna House adatai szerint.

Tarolt a kerületek közötti népszerűségi versenyben a II. kerület.  A Duna House ügyfelei között végzett felmérés alapján idén februárban az első helyen végzett, maga mögé utasítva a keresettségben csúcstartó XIII. kerületet, illetve a befektetők által kedvelt Teréz- és Erzsébetvárost is.

„Sosem volt még ilyen magas arányú az érdeklődés a kerület iránt, a februári hónapban rögzített adatok szerint a fővárosi érdeklődők 18,9 százaléka részesítette előnyben a II. kerületet otthonkeresése során” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A főváros ötödik, a III. kerület után pedig a budai oldal második legnagyobb kerületének számít a II. kerület. A népesség szempontjából azonban nem minden a méret, a KSH 2021-es adatai szerint a kerület állandó lakosainak száma nem éri el a 87 ezer főt, ezzel népességét tekintve Budapest 23 kerületéből mindössze a nyolcadik a sorban.

A terület jelentős hányadát a Budai Tájvédelmi Körzet foglalja el, védett erdők, hegyek tarkítják a kerületet, ahol a földrajzi jellegzetességeknek köszönhetően mind a belváros nyüzsgését keresők, mind pedig a természetközeli, csendes, panorámás luxus iránt érdeklődők megtalálhatják a számukra ideális ingatlant. A Duna House értékesítési adatai alapján a kerületben 990 ezer forintos átlagos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni tavaly, ami a pandémia évéhez mérten közel 30 százalékos, 2021-hez képest pedig 27százalék-os növekedést jelent. A vásárlók átlagosan 109 millió forintot költöttek II. kerületi, átlagosan 110 négyzetméteres ingatlanokra. A legfrissebb, 2023-as tranzakciók alapján nem állt meg az áremelkedés a kerületben, a vevők 10százalék-kal többet költöttek lakásvásárlásra, az átlagos négyzetméterár pedig közel 1,4 millió forint volt az idén értékesített ingatlanok adatai szerint.

A vevők kiemelkedő arányban, 78 százalékban téglaépítésű lakásokra szerződtek 2022-ben, amelyekért 75,9 millió forintos átlagárat, illetve millió feletti négyzetméterárat fizettek. Az átlagos ingatlannagyság 71 négyzetméter volt. Családi házak tekintetében az átlagos ár 2022-ben már kevéssel 226 millió forint fölé emelkedett, ami 68 százalékos növekedést jelent az ingatlanra költött átlagos összegben, míg a négyzetméterárak 47 százalékban drágultak 2021-hez képest. Újépítésű otthont elenyésző arányban találni a kerületben, az idei, első negyedéves adatok alapján 2,1 millió forintos négyzetméteráron lehetett hozzájutni új ingatlanhoz, amelyért közel 250 millió forintos átlagárat fizettek a vevők.

„Bár a kerület iránt érdeklődők száma rekord nagyságú volt az idei év második hónapjában, rossz hír számukra, hogy a tulajdonosok nem szívesen válnak meg otthonaiktól ezen a területen. Az aktuális budapesti ingatlankínálatnak mindössze a 6 százalékát teszik ki a II. kerületben eladásra szánt házak és lakások a Duna House adatai szerint” – folytatta a szakértő.

A meghirdetett otthonok között olyan ritka különlegességekre bukkanhatnak a kerület iránt érdeklődők, mint például egy tájvédelmi terület mellett található, 3 milliárd forint felett kínált családi luxusrezidencia, amit kereken 3 millió forintért vásárolhat meg a vevő négyzetméterenként, de van közel 2 milliárdos összértéket képviselő villa is a palettán, amelyért 4,2 millió forintos négyzetméterárat vár az eladó.

A kerületben jelenleg elérhető, legalacsonyabb árú lakás egy 25 négyzetméteres, felújított garzon, ami központi elhelyezkedésének köszönhetően ideális befektetés, tulajdonosa közel 40 millió forintért válna meg tőle. Aki nagyobb összeget szán ingatlanpiaci befektetésre, közel 700 négyzetméter nagyságú, örökpanorámás telket is vásárolhat mindössze 211 ezer forintért négyzetméterenként.

 „A 2022-es ingatlanpiaci tranzakciókat vizsgálva a fővárosi eladások mindössze 4százalék-a zárult a kerületben, az eladók legnagyobb arányban örökségüket értékesítették, míg a tavalyi év során ingatlant vásárlók motivációját 28 százalékban a befektetési szándék, 25 százalékban a nagyobb ingatlanba költözés adta, a vevők 11,7 százaléka pedig első lakására szerződött a II. kerületben” – közölte Benedikt Károly.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-01 19:41:00
Megalakult a GINOP Plusz Monitoring Bizottság, ami a soron következő fontos lépés a 2021–2027 közötti uniós költségvetési időszak gazdaságfejlesztési operatív programjának végrehajtásában – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.
2023-06-01 18:41:00
Az Atkins és a COVVI, egy leedsi székhelyű kézprotézis-fejlesztő olyan robotikai megoldást fejleszt, ami közel ugyanolyan kézügyességgel bír, mint az ember. A cél az, hogy erősen sugárzó környezetekben vegyék hasznát, távvezérlésű manipuláló eszközként.
2023-06-01 17:41:50
A családi cégek több mint fele súlyosabban éli meg a jelenlegi gazdasági helyzetet, mint a koronavírusjárványt. A teljes nagyvállalati szektorban még borúsabb a hangulat, itt a cégek majdnem kétharmada vélekedik így – derült ki a K&H családi vállalatok kutatásából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS