100 milliónál is többe kerül az otthonteremtés a legnépszerűbb fővárosi kerületben

2023. 03. 20., 12:10

Élre tört a II. kerület a budapesti lakásvásárlók körében készült felmérés szerint februárban. A kerületben 990 ezer forintos átlagos négyzetméteráron lehetett használt ingatlant vásárolni tavaly, míg az idei eladások alapján 1,4 millió forintra nőtt a négyzetméterár. A vevők főként befektetési céllal vásároltak a kerületben és átlagosan 109 millió forintot költöttek ingatlanra 2022-ben a Duna House adatai szerint.

Tarolt a kerületek közötti népszerűségi versenyben a II. kerület.  A Duna House ügyfelei között végzett felmérés alapján idén februárban az első helyen végzett, maga mögé utasítva a keresettségben csúcstartó XIII. kerületet, illetve a befektetők által kedvelt Teréz- és Erzsébetvárost is.

„Sosem volt még ilyen magas arányú az érdeklődés a kerület iránt, a februári hónapban rögzített adatok szerint a fővárosi érdeklődők 18,9 százaléka részesítette előnyben a II. kerületet otthonkeresése során” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A főváros ötödik, a III. kerület után pedig a budai oldal második legnagyobb kerületének számít a II. kerület. A népesség szempontjából azonban nem minden a méret, a KSH 2021-es adatai szerint a kerület állandó lakosainak száma nem éri el a 87 ezer főt, ezzel népességét tekintve Budapest 23 kerületéből mindössze a nyolcadik a sorban.

A terület jelentős hányadát a Budai Tájvédelmi Körzet foglalja el, védett erdők, hegyek tarkítják a kerületet, ahol a földrajzi jellegzetességeknek köszönhetően mind a belváros nyüzsgését keresők, mind pedig a természetközeli, csendes, panorámás luxus iránt érdeklődők megtalálhatják a számukra ideális ingatlant. A Duna House értékesítési adatai alapján a kerületben 990 ezer forintos átlagos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni tavaly, ami a pandémia évéhez mérten közel 30 százalékos, 2021-hez képest pedig 27százalék-os növekedést jelent. A vásárlók átlagosan 109 millió forintot költöttek II. kerületi, átlagosan 110 négyzetméteres ingatlanokra. A legfrissebb, 2023-as tranzakciók alapján nem állt meg az áremelkedés a kerületben, a vevők 10százalék-kal többet költöttek lakásvásárlásra, az átlagos négyzetméterár pedig közel 1,4 millió forint volt az idén értékesített ingatlanok adatai szerint.

A vevők kiemelkedő arányban, 78 százalékban téglaépítésű lakásokra szerződtek 2022-ben, amelyekért 75,9 millió forintos átlagárat, illetve millió feletti négyzetméterárat fizettek. Az átlagos ingatlannagyság 71 négyzetméter volt. Családi házak tekintetében az átlagos ár 2022-ben már kevéssel 226 millió forint fölé emelkedett, ami 68 százalékos növekedést jelent az ingatlanra költött átlagos összegben, míg a négyzetméterárak 47 százalékban drágultak 2021-hez képest. Újépítésű otthont elenyésző arányban találni a kerületben, az idei, első negyedéves adatok alapján 2,1 millió forintos négyzetméteráron lehetett hozzájutni új ingatlanhoz, amelyért közel 250 millió forintos átlagárat fizettek a vevők.

„Bár a kerület iránt érdeklődők száma rekord nagyságú volt az idei év második hónapjában, rossz hír számukra, hogy a tulajdonosok nem szívesen válnak meg otthonaiktól ezen a területen. Az aktuális budapesti ingatlankínálatnak mindössze a 6 százalékát teszik ki a II. kerületben eladásra szánt házak és lakások a Duna House adatai szerint” – folytatta a szakértő.

A meghirdetett otthonok között olyan ritka különlegességekre bukkanhatnak a kerület iránt érdeklődők, mint például egy tájvédelmi terület mellett található, 3 milliárd forint felett kínált családi luxusrezidencia, amit kereken 3 millió forintért vásárolhat meg a vevő négyzetméterenként, de van közel 2 milliárdos összértéket képviselő villa is a palettán, amelyért 4,2 millió forintos négyzetméterárat vár az eladó.

A kerületben jelenleg elérhető, legalacsonyabb árú lakás egy 25 négyzetméteres, felújított garzon, ami központi elhelyezkedésének köszönhetően ideális befektetés, tulajdonosa közel 40 millió forintért válna meg tőle. Aki nagyobb összeget szán ingatlanpiaci befektetésre, közel 700 négyzetméter nagyságú, örökpanorámás telket is vásárolhat mindössze 211 ezer forintért négyzetméterenként.

 „A 2022-es ingatlanpiaci tranzakciókat vizsgálva a fővárosi eladások mindössze 4százalék-a zárult a kerületben, az eladók legnagyobb arányban örökségüket értékesítették, míg a tavalyi év során ingatlant vásárlók motivációját 28 százalékban a befektetési szándék, 25 százalékban a nagyobb ingatlanba költözés adta, a vevők 11,7 százaléka pedig első lakására szerződött a II. kerületben” – közölte Benedikt Károly.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-21 10:10:00
A KPMG Global Energy CEO Outlook legutóbbi kutatása szerint a vezérigazgatók a jelenlegi ingatag geopolitikai és politikai helyzetben is bizakodóak a növekedési kilátásokat illetően, a befektetések terén pedig legfőbb prioritásuk a generatív mesterséges intelligencia. Lelkesedésüket az etikai problémák és a kiberbiztonsági kockázatok mérséklik.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Május a legjobb időszak arra, hogy a természetben piknikezzünk – ehhez most egy tökéletes helyszínt is ajánlhatunk, hisz már csak párat kell aludni és a noszvaji Nomádban startol a szezon egyik leghangulatosabb rendezvénye!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS