Kovács Lajos: Csak a hosszútávú, érték alapú gondolkodásnak és stratégiának van értelme

Szerdahelyi Csaba  |  2021. 01. 06., 10:00

Nagyon érdekel az emberi viselkedés, az emberi agyban a tanulási folyamatok működése. Az ezzel kapcsolatos tanulmányok szintén a listámon vannak – mondta az Üzletemnek Kovács Lajos, az Executive Training Center ügyvezetője.

Kovács Lajos tanul, tanul és tanul, nem sajnálja a pénzt az ismeretek bővítésére. Eredetileg biztonsági szakember, de rendelkezik gyógymasszőr képesítéssel, és a nyelvoktatás területén szintén nagy tervei vannak. Ha arra is kíváncsi, hogy Lajos milyen következtetést von le a jó és rossz tapasztalatokból, olvassa el az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 250. interjúját!

Mit tart karrierje csúcsának?

– Szeretném azt hinni, hogy oda még nem jutottam el, és van még út felfelé. Folyamatosan igyekszem képezni, fejleszteni magam, valamint a vállalkozásaimat is. Szeretném mindkét vállalkozásom nemzetközi színtéren is sikerre vinni.

Milyen távra tervez?

– Hosszú távra. Úgy gondolom, hogy csak a hosszútávú, érték alapú gondolkodásnak és stratégiának van értelme. Szeretnék tartós értéket teremteni, mind magam, mind ügyfeleim számára.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Elkötelezett vagyok az élethosszig tartó tanulás iránt. Folyamatosan keresem a kihívásokat ezen a téren. Jelenleg a harmadik felsőfokú képzésemet végzem az Egyesült Királyságban, távoktatásban.  Szeretném a megszerzett szakmai tudásomat átadni és különböző típusú képzések formájában elérhetővé tenni. A nyelvek szerelmese vagyok, szeretnék 4-5 nyelven folyékonyan beszélni. Nagyon érdekel az emberi viselkedés, az emberi agyban a tanulási folyamatok működése. Az ezzel kapcsolatos tanulmányok szintén a listámon vannak.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy sok jó, példaképként tekinthető emberrel hozott össze a sors életem során. Igyekszem mindenkitől és minden helyzetből tanulni, legyen az jó vagy rossz tapasztalat. A jó tapasztalatok megerősítik az embert abban, ha jól csinál valamit, a rossz tapasztalatokból pedig le lehet vonni a következtetést arról, hogy mit érdemes másképp, vagy még jobban csinálni.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Egyéni képzési lehetőségekkel, amelyekkel ők is egyre értékesebbé válhatnak, nem csak a cégnek, de saját maguk számára is. Az értékesítési területen dolgozók nemrég fejeztek be egy igen színvonalas értékesítői tréninget, az új oktatóinknak pedig közvetlenül az általunk alkalmazott oktatási módszertan jogtulajdonosától kaptak képzést, hogy olyan színvonalú képzésben részesülhessenek, amiben Magyarországon kevesen. Nagyon jóleső érzés volt mindenki számára, amikor példaként került fel a csapat az angol jogtulajdonos honlapjára.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Kipróbáltam már magam több területen is, ami közül a legtöbb kedvemre való volt. Az eredeti szakmámat tekintve biztonsági szakember vagyok, ezt tanulom jelenleg is, nemzetközi viszonylatban. Van amerikai és európai végzettségem is ezen a téren, és a másik vállalkozásom is ezzel foglalkozik. Ezen kívül van gyógymasszőr végzettségem is, ami sport aktivitásom kapcsán került képbe, kb. 15 évvel ezelőtt. Az oktatás szintén nagyon testhezálló feladat számomra. Ezen a téren is szeretném még tovább képezni magam.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Networking által. Mindkét vállalkozásommal tagjai vagyunk a világ legsikeresebb és legdinamikusabban fejlődő networking szervezetének, ahol remek embereket lehet megismerni és üzleti kapcsolatokat szerezni. Az a pozitív szellemiség, a fejlődés és tanulás iránti elkötelezettség, valamint segítőkészség rengeteget ad nekem, úgy is, mint magánember, valamint a vállalkozásaim fejlesztésében szintén nagyon nagy segítséget nyújt.

Mire sajnálja az idejét?

– Az időrabló dolgokra, mint például a céltalan szörfölés a neten, valamint azokra az emberekre, akik cél nélkül rabolják más idejét. A feleslegesen elvett időt nem tudja visszaadni senki a másiknak, ezért az idő a legnagyobb érték. Minden pillanat egyedi és megismételhetetlen, ezért olyan tevékenységekre és emberekre kell fordítani azt, aminek valamilyen téren pozitív hozadéka van az életünkben.

Mivel lehet felbosszantani?

– Ha valaki visszaél más bizalmával, valamint a megbízhatatlansággal. Szeretek megbízni az emberekben, és hiszem, hogy az emberek alapvetően jók. Ha ez a bizalom sérül, az eléggé meg tud viselni.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Állatok védelmét. A munkatársaim nagy része is lelkes állatvédő. Felelősek vagyunk a környezetért, amiben élünk, és ebbe beletartoznak az állatok is, hiszen nekik is ez az életterük, amit az ember sokszor az ő kárukra befolyásol. A felelőtlen állattartás következményeként pedig rengeteg állat van menhelyen vagy kerül utcára.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Tanulásra. A tanulásba fektetett pénz a legjobb befektetés. Szívesen áldozok mind a saját, mind a munkatársaim képzésére. A híres motivációs trénerek is mind azt ajánlják, hogy a bevételed egy bizonyos százalékát mindig önmagad fejlesztésre fordítsd. Van egy mondás, amit az egyik, általam nagyra becsült ismerősömtől hallottam, miszerint a „tegnap tudásával nem lehet megfelelni a holnap kihívásának”. Ezzel teljes mértékben egyetértek.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Szeretek a kutyámmal és a fiammal kirándulni, programokat szervezni. Ritka, amikor teljesen ki tudok kapcsolni, de igyekszem időt szakítani erre is, hiszen fontos, hogy egyensúly legyen az ember életében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Miközben hazánkban folyamatos esélylatolgatás zajlik Paks 2 sikeres kivitelezésével kapcsolatban, sokan már azt vetik fel, hogy figyelembe véve hazánk energiaéhségét, valamint azt a tényt, hogy előbb-utóbb Paks 1-et mégiscsak le kell állítani, már rég Paks 3-on kellene gondolkodni – írja Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója.