Zöld pénzügyi tudományos díjakat ítélt oda az MNB

2023. 10. 13., 19:23

Németh-Durkó Emilia, a Corvinus Egyetem tanársegéde nyerte el az MNB Zöld Pénzügyi Tudományos Talentum Díját. A Zöld pénzügyi tudományos kutatási kezdeményezés pályázat első helyezettjei Lippai-Makra Edit és Bodó Regina, a Szegedi Tudományegyetemen dolgozó kutatócsoport tagjai lettek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a környezeti fenntarthatóság támogatásának ösztönzésére, s a kiemelkedő zöld pénzügyi kutatási teljesítményt nyújtó magyar és külföldi szakemberek iránti megbecsülése kifejezésére 2021-ben alapította meg a Zöld Pénzügyi Tudományos Díjakat, s hozta létre a Zöld pénzügyi tudományos kutatási kezdeményezést. A jegybank idén harmadik alkalommal hirdette meg pályázatát a díjak elnyerésére.

Az MNB Zöld Pénzügyi Tudományos Tanácsának döntése alapján a Zöld Pénzügyi Tudományos Talentum Díjat 2023-ban Németh-Durkó Emilia, a Budapesti Corvinus Egyetem tanársegéde nyerte el kiemelkedő kutatói munkájáért, interdiszciplináris tudományos szemléletmódjáért, illetve magas idézettséggel bíró kiváló publikációiért.

Zöld pénzügyi tudományos kutatási kezdeményezés I. díját Lippai-Makra Edit és Bodó Regina, a Szegedi Tudományegyetemen működő kutatócsoport tagjai kapták „az Európai Unió Fenntartható Pénzügyek Akciótervének hatása a magyar bankok fenntarthatósági közzétételére” témájában kidolgozott kutatási tervükért. A II. helyezett a Pécsi Tudományegyetem ESG Pénzügyek kutatócsoportja lett, a hazai kkv-k ESG-tudásának, -tudatosságának fejlesztése témájában kidolgozott kutatási tervükért. A III. helyezést Dudás Fanni és kutatócsoportja nyerte el a környezeti lényegesség tényezőinek hatása a vállalati pénzügyi teljesítményre és hitelképességre témájában kidolgozott kutatási tervükért. Különdíjat kapott Németh-Durkó Emilia, a bankok a zöld átállás szolgálatában témájában kidolgozott kutatási tervéért.

Az MNB vezetői a rangos elismeréseket a jegybank mai „Fenntarthatósági trendek és dilemmák a közgazdaságtudományban” című szakmai konferenciáján adták át a jutalmazottaknak.

Az MNB Talentum díját olyan 41 évnél fiatalabb magyar állampolgárságú szakember kaphatja meg, aki az elmúlt évek publikációs tevékenysége alapján kiemelkedő zöld pénzügyi kutatást végzett. A zöld pénzügyi kutatási kezdeményezésre olyan kutatási tervvel lehet nevezni, amely aktuális, a zöld pénzügyek területéhez kapcsolódó, tudományos igényességű kutatási programot fogalmaz meg. Kutatási tervet magyar állampolgárságú kutató, magyarországi székhelyű, jogi személyiséggel rendelkező intézmény vagy több magyar állampolgárságú kutatóból álló, jogi személyiséggel nem rendelkező kutatócsoport nyújthat be. Az évenkénti pályázati felhívások az MNB honlapján érhetők el.

A kutatási kezdeményezési felhívás 2021. évi nyertesei azóta már megvalósították kutatási vállalásukat. A Parádi-Dolgos Anett vezette kutatócsoport eredményeit Zöld pénzügyi eszközök fogadtatása az agráriumban – Egy Q-módszeres elemzés eredményei címmel jelentette meg a Hitelintézeti Szemle 2023. júniusi számában.

Az MNB a Nemzetközi Zöld Pénzügyi Életműdíjat a 2023. november 23-24. között megtartandó Budapesti Eurázsia Fórumon adja át. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS