Zöld pénzügyi tudományos díjakat ítélt oda az MNB

2023. 10. 13., 19:23

Németh-Durkó Emilia, a Corvinus Egyetem tanársegéde nyerte el az MNB Zöld Pénzügyi Tudományos Talentum Díját. A Zöld pénzügyi tudományos kutatási kezdeményezés pályázat első helyezettjei Lippai-Makra Edit és Bodó Regina, a Szegedi Tudományegyetemen dolgozó kutatócsoport tagjai lettek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a környezeti fenntarthatóság támogatásának ösztönzésére, s a kiemelkedő zöld pénzügyi kutatási teljesítményt nyújtó magyar és külföldi szakemberek iránti megbecsülése kifejezésére 2021-ben alapította meg a Zöld Pénzügyi Tudományos Díjakat, s hozta létre a Zöld pénzügyi tudományos kutatási kezdeményezést. A jegybank idén harmadik alkalommal hirdette meg pályázatát a díjak elnyerésére.

Az MNB Zöld Pénzügyi Tudományos Tanácsának döntése alapján a Zöld Pénzügyi Tudományos Talentum Díjat 2023-ban Németh-Durkó Emilia, a Budapesti Corvinus Egyetem tanársegéde nyerte el kiemelkedő kutatói munkájáért, interdiszciplináris tudományos szemléletmódjáért, illetve magas idézettséggel bíró kiváló publikációiért.

Zöld pénzügyi tudományos kutatási kezdeményezés I. díját Lippai-Makra Edit és Bodó Regina, a Szegedi Tudományegyetemen működő kutatócsoport tagjai kapták „az Európai Unió Fenntartható Pénzügyek Akciótervének hatása a magyar bankok fenntarthatósági közzétételére” témájában kidolgozott kutatási tervükért. A II. helyezett a Pécsi Tudományegyetem ESG Pénzügyek kutatócsoportja lett, a hazai kkv-k ESG-tudásának, -tudatosságának fejlesztése témájában kidolgozott kutatási tervükért. A III. helyezést Dudás Fanni és kutatócsoportja nyerte el a környezeti lényegesség tényezőinek hatása a vállalati pénzügyi teljesítményre és hitelképességre témájában kidolgozott kutatási tervükért. Különdíjat kapott Németh-Durkó Emilia, a bankok a zöld átállás szolgálatában témájában kidolgozott kutatási tervéért.

Az MNB vezetői a rangos elismeréseket a jegybank mai „Fenntarthatósági trendek és dilemmák a közgazdaságtudományban” című szakmai konferenciáján adták át a jutalmazottaknak.

Az MNB Talentum díját olyan 41 évnél fiatalabb magyar állampolgárságú szakember kaphatja meg, aki az elmúlt évek publikációs tevékenysége alapján kiemelkedő zöld pénzügyi kutatást végzett. A zöld pénzügyi kutatási kezdeményezésre olyan kutatási tervvel lehet nevezni, amely aktuális, a zöld pénzügyek területéhez kapcsolódó, tudományos igényességű kutatási programot fogalmaz meg. Kutatási tervet magyar állampolgárságú kutató, magyarországi székhelyű, jogi személyiséggel rendelkező intézmény vagy több magyar állampolgárságú kutatóból álló, jogi személyiséggel nem rendelkező kutatócsoport nyújthat be. Az évenkénti pályázati felhívások az MNB honlapján érhetők el.

A kutatási kezdeményezési felhívás 2021. évi nyertesei azóta már megvalósították kutatási vállalásukat. A Parádi-Dolgos Anett vezette kutatócsoport eredményeit Zöld pénzügyi eszközök fogadtatása az agráriumban – Egy Q-módszeres elemzés eredményei címmel jelentette meg a Hitelintézeti Szemle 2023. júniusi számában.

Az MNB a Nemzetközi Zöld Pénzügyi Életműdíjat a 2023. november 23-24. között megtartandó Budapesti Eurázsia Fórumon adja át. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Május a legjobb időszak arra, hogy a természetben piknikezzünk – ehhez most egy tökéletes helyszínt is ajánlhatunk, hisz már csak párat kell aludni és a noszvaji Nomádban startol a szezon egyik leghangulatosabb rendezvénye!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS