Zavarok az online pénztárgépek rendszerében Romániában

2019. 03. 27., 11:00

Romániában az online pénztárgépek éppen azt a szerepet nem töltik be, amiért kötelezték a bevezetésüket. A beérkezett adatokat az adóhatóság nem tudja megfelelően feldolgozni, hogy kiszűrjék az adócsalást.

A vállalkozókat ellenőrzik, hogy áttértek-e az elektronikus naplós pénztárgépek használatára, ám az adatokat a rosszul kiépített rendszer miatt nem tudja megfelelően feldolgozni az Országos Adóhatóság (ANAF) – hívta fel a figyelmet Florin Jianu, a romániai kis- és közepes vállalkozók országos szövetségének (CNIPMMR) elnöke

A szakember szerint az adóhatóság nem tudja megfelelő szinten feldolgozni az adatokat, hogy kiszűrjék az adócsalást, és növeljék az adóbevételeket – írja a Krónika.

A szövetség beadványt intéz az adóhatósághoz, arra kérnek választ, hogy miként dolgozzák fel az elektronikus pénztárgépek révén beérkezett adatokat.

„A felelősséget a vállalkozókra hárítják, de tudnunk kell, hogy pontosan mi történik ezekkel az adatokkal” – fogalmazott Jianu.

„A vállalkozókra kötelezettségeket ró a kormány, ezek teljesítését az adóhatóság ellenőrzi is, ám a rossz érzést erősíti, ha azt látják, hogy a hatóság nincs felkészülve arra, hogy megfelelően működtesse a rendszert” – értékelt Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A kamara elnöke a megfelelő tájékoztatást is hiányolja a pénzügyminisztérium, az adóhatóság részéről. Szerinte megfelelően tájékoztatni kellene a vállalkozói szférát, hogy miért van szükség az elektronikus pénztárgépek bevezetésére.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-02 17:18:00
Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.
2023-02-02 14:18:20
A már jól ismert folyamatok és a legújabb innovációk együttesen alakítják át a bankok működését. Az Accenture globális kutatása 10 trendet tart a legfontosabbnak 2023-ra a bankszektorban.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.