Zavarok az online pénztárgépek rendszerében Romániában

2019. 03. 27., 11:00

Romániában az online pénztárgépek éppen azt a szerepet nem töltik be, amiért kötelezték a bevezetésüket. A beérkezett adatokat az adóhatóság nem tudja megfelelően feldolgozni, hogy kiszűrjék az adócsalást.

A vállalkozókat ellenőrzik, hogy áttértek-e az elektronikus naplós pénztárgépek használatára, ám az adatokat a rosszul kiépített rendszer miatt nem tudja megfelelően feldolgozni az Országos Adóhatóság (ANAF) – hívta fel a figyelmet Florin Jianu, a romániai kis- és közepes vállalkozók országos szövetségének (CNIPMMR) elnöke

A szakember szerint az adóhatóság nem tudja megfelelő szinten feldolgozni az adatokat, hogy kiszűrjék az adócsalást, és növeljék az adóbevételeket – írja a Krónika.

A szövetség beadványt intéz az adóhatósághoz, arra kérnek választ, hogy miként dolgozzák fel az elektronikus pénztárgépek révén beérkezett adatokat.

„A felelősséget a vállalkozókra hárítják, de tudnunk kell, hogy pontosan mi történik ezekkel az adatokkal” – fogalmazott Jianu.

„A vállalkozókra kötelezettségeket ró a kormány, ezek teljesítését az adóhatóság ellenőrzi is, ám a rossz érzést erősíti, ha azt látják, hogy a hatóság nincs felkészülve arra, hogy megfelelően működtesse a rendszert” – értékelt Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A kamara elnöke a megfelelő tájékoztatást is hiányolja a pénzügyminisztérium, az adóhatóság részéről. Szerinte megfelelően tájékoztatni kellene a vállalkozói szférát, hogy miért van szükség az elektronikus pénztárgépek bevezetésére.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS