VOSZ: az Audi Hungaria világszínvonala lehetőség a magyar kkv-szektornak is

VOSZ: az Audi Hungaria világszínvonala lehetőség a magyar kkv-szektornak is
2023. 04. 27., 11:23

Több magyar vállalkozásnak is van belépőjegye a nemzetközi „ligába” a 35 éves érdekképviselet szerint.

Egyre több sikeres és fejlett cég van a magyar kkv-szektorban, és már nem csupán exportra termelő, hanem a nemzetközi gazdaságban aktívan megjelenő cégek is működnek idehaza. Számukra komoly lehetőséget biztosítanak a huszonegyedik századi munkakultúrát és fejlettséget képviselő nagyvállalatok – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által Győr-Moson-Sopron vármegyében megrendezett kihelyezett elnökségi ülésén, amely eseményen az Audi Hungaria üzemkomplexumát is meglátogatták a résztvevők.

Kihelyezett elnökségi üléseket tart országszerte a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), amelyek keretében több hazai vármegyét is felkeres a munkáltatói érdekképviselet. A kihelyezett ülések célja az, hogy a VOSZ bemutassa egy-egy térség vállalkozásait és még inkább hangsúlyozza azt, hogy nem csupán a helyi közösségek boldogulását, hanem az ország gazdaságának gerincét is jelentik a hazai kis- és középvállalkozások ugyanúgy, mint a nagy cégek. A magyar vállalkozói szféra érdekképviseletét 35 éve ellátó VOSZ az idei, jubileumi évet ennek a tételnek az igazolására kívánja fordítani. A magyar vállalkozói szféra érdekképviseletét 35 éve ellátó VOSZ minden térségben az egyik legkiválóbb céget, a régió „bajnokát” is meglátogatja, hogy rávilágítson az általuk nyújtott példa jelentőségére. Az eseményen felszólalt Dr. Kovács Péter, a VOSZ Győr-Moson-Sopron vármegyei elnöke. Mint elmondta, a VOSZ célja 35 éve az, hogy szerte az országban megismerje a vállalkozások problémáit és céljait és hatékonyan képviselje érdekeiket a szakpolitikai és társadalmi egyeztetéseken. Fontos, állandó program az is, hogy a vállalkozások részére információt szolgáltasson, aktívan segítse működésüket, döntéseik meghozatalát azzal, hogy értékeli az üzleti környezetet, felhívja a figyelmet a lehetőségekre és veszélyekre, és különböző fórumok keretében tanácsadást, valamint képzéseket is biztosít a tagságnak.

„A vármegye területe alapján a vármegyék sorában a középmezőnyben van, ám GDP arányos gazdasági teljesítménye alapján a második, ám az egy főre jutó GDP alapján pedig az első ugyanebben a rangsorban” – emelte ki Dr. Kovács Péter, majd hangsúlyozta a térség kivételes geográfiai elhelyezkedését, turisztikai vonzerejét és kulturális potenciálját, valamint magas foglalkoztatottsági mutatóját. A vármegyei elnök azonban kifejtette, hogy a jó gazdasági teljesítmény, jó elhelyezkedés, képzett munkaerő és pezsgő vállalkozói környezet mellett Ausztria és Szlovákia közelsége miatt erős munkaerő-elszívó hatás is jelen van, ami nagy kihívást is jelent a vármegyében működő kkv vállalkozásoknak.

Elérhetőbb és láthatóbb érdekképviselet

„A tavaly elfogadott ötéves stratégiánk keretében a VOSZ egy olyan növekedési pályára állt, amelynek során a meglévő értékeinket, a szakértelmet, a tudást és a vállalkozásokért végzett támogatói munkánkat igyekszünk még inkább láthatóvá tenni” – mondta el Eppel János, az érdekképviseleti szervezet elnöke. „A kihelyezett elnökségi ülések célja, hogy elérhetőbbek és hallhatóbbak legyünk a vállalkozások számára vármegyei szinten is. Mindez nem csupán szimbolikus jelentőséggel bír: az ilyen alkalmak során a személyes kapcsolatinkat is erősítjük a vállalkozásokkal” – tette hozzá.

Az Audi jelenléte országosan is kiemelkedő

Magyarországon az egyik kiemelten fontos szereplő a gazdasági életben az Audi, amelynek győri jelenléte a teljes magyar gazdaságra kihatással van. Az eseményen elhangzott: a cég 37 ezer négyzetméteres csarnokból indult el három évtizede, mára több, mint 1,3 millió négyzetmétert tesz ki a tevékenységi területe. Dolgozóinak száma 12 ezerre nőtt, vagyis egy kisvárosnyi embernek ad munkát közvetlenül az Audi Hungaria. További, csaknem 7 ezer szolgáltató dolgozónak, külsős partnernek nyújt napi megélhetést a cég, és jelentős mértékben számít a hazai kkv-szektorra, mint beszállítóra is. A rendezvényen bemutatták a cég hazai jelenlétének főbb állomásait, amely mára teljes járműgyártási tevékenységig jutott el, vagyis mára motorgyártással, járműgyártással, szerszámgyártással, műszaki fejlesztéssel is foglalkozik, ami mellett működtet egy kompetencia alapú szolgáltatási központot is.

Technológiát és munkakultúrát hoznak

A VOSZ felépítése nagyon hasonló a magyar gazdasághoz, az általunk képviselt vállalkozások túlnyomó többsége kis- és középvállalkozás, ám nagyon hangsúlyos szerepet játszanak a nagyvállalatok is – mondta el Perlusz László. A VOSZ főtitkára kifejtette: ugyanakkor érdekképviseleti szervezetként nagyon fontosnak tartják az innovációt, a digitalizációt, azt, hogy a hazai kkv-szektor fejlettségében is szintet tudjon lépni, és a magyar vállalkozások is lépést tartsanak a legújabb ipari forradalommal. „Ebben a folyamatban kulcsszerepet játszanak az olyan nagy vállalatok, mint az Audi Hungaria, hiszen világszínvonalú technológiát, nagyfokú szervezettséget és komoly munkakultúrát hoznak Magyarországra, és jelentős részben támaszkodik Magyarországi beszállítókra is.”

A főtitkár kijelentette: fontos, hogy újabb kis- és középvállalkozások nőjenek fel a feladathoz, és el is kell hinniük magukról azt, hogy be tudnak jutni egy olyan világszínvonalú értékláncba, mint amilyet az Audi Hungaria képvisel. „A VOSZ ebben próbál segíteni, közelebb hozza a legkiválóbb magyar vállalkozásokat a legjobb világcégekhez. Magyarországon is lehet világszínvonalat elérni, ha a tudásra és a modern munkakultúrára alapozunk. Az Audi Hungaria jelenléte és beszállítói köre nem csupán inspirációt, hanem konkrét példát is jelent mindazoknak a magyar vállalkozásoknak, amelyekben megvan a potenciál arra, hogy valóban sikeresen jelenjenek meg a nemzetközi gazdaság vérkeringésében” – tette hozzá.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-30 12:11:31
Újra az érdeklődés középpontjába kerültek az újbudai ingatlanok. A kerületi átlagos négyzetméterár mindössze 1 százalékot emelkedett tavalyhoz képest, az otthonteremtésre fordított összeg átlagosan 66,4 millió forint a Duna House 2023-as adatai alapján.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS