Újabb 50 sikeres magyar cég mutatkozik be

2020. 10. 01., 16:00

Újabb 50 sikeres és dinamikusan növekvő magyar vállalattal bővült az immár ötödik alkalommal megjelenő BÉT50 kiadványsorozat. A vállalatok kiválasztásában, felkeresésében és a BÉT50 2020 kiadvány összeállításában tanácsadóként a Deloitte nyújtott szakmai támogatást a Budapesti Értéktőzsde részére.

A kiadványban bemutatott 50 vállalat 970,4 milliárd forint árbevételt és 78,7 milliárd forint kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti üzemi eredményt (EBITDA) ért el az utolsó lezárt üzleti évben. Az ötvenek a 2018 és 2019 közötti időszakban átlagosan 9,6 százalékkal tudták növelni árbevételüket és 13,7 százalékkal a kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti üzemi eredményüket.

A koronavírus okozta gazdasági helyzet természetesen a kiadványban szereplő cégeket is érintette. A nehézségekre iparágtól függően eltérően reagáltak, bizonyos cégek belföldön erősítették a pozíciójukat, míg mások jelentős szervezeti átalakításokat hajtottak végre vagy új termékkel jelentek meg a piacon. Közös viszont az ötven társaságban, hogy a jövőt illetően bizakodóak, szerintük a gazdaság visszaesése csak átmeneti lesz.

„A magyar vállalatok az elmúlt 30 évben lendületesen fejlődtek, számos versenyképes hazai társasággal bővült a piac. A Deloitte számára mindig is kiemelten fontos volt ezen társaságok támogatása. Évek óta segítjük számos cég munkáját egy e célra specializálódott külön csapattal, a Deloitte Private-tal. A BÉT50 kiadványban bemutatott vállalkozások sikertörténetei bizonyítják, hogy a magyar vállalkozások továbbra is dinamikusan építkeznek. Ha így folytatják, a jövőben számukra reális opció lehet akár a tőzsdei megmérettetés, akár a nemzetközi piacok meghódítása is” – hangsúlyozta Bíró Balázs, a Deloitte pénzügyi tanácsadási üzletágának, kelet-közép-európai vezető partnere.

A kiválasztott cégek többsége, szám szerint 13 a gyártásban tevékenykedik, míg 11 a kereskedelemben, 8 az élelmiszeriparban, 6 az IT szektorban, 4 pedig az egészségiparban működik. Az ötvenek közel 17 ezer munkavállaló megélhetését biztosítják, földrajzi elhelyezkedésüket tekintve pedig 31 cég a fővárosban vagy Pest megyében tevékenykedik, míg a fennmaradó 18 megyéből 11 büszkélkedhetett 2020-ban BÉT50-es vállalkozással. A második legtöbb céget (4-4 vállalkozást) holtversenyben Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék adták.

Érdemes egy pillantást vetni a társaságok tulajdonosi és vezetői körének korösszetételére is. Mind a tulajdonosok, mind a cégjegyzésre jogosultak között az X generáció (az 1960 és 1979 között születettek) a legmeghatározóbb, a cégjegyzésre jogosultak 60 százaléka tartozik ide. Az idősebb Baby Boom generáció (1940-1959) visszaszorulóban van, arányuk 19 százalék. Helyüket az Y-generáció (1980-1995) veszi át, melynek tagjai 22 százalékban képviseltetik magukat a cégjegyzésre jogosultak között.

A tulajdonosok korát vizsgálva azonos arányban vannak jelen az X generáció (42 százalék) és a Baby Boom generáció tagjai (41 százalék), miközben csak minden hatodik tulajdonos az Y generáció tagja.

„A BÉT50 2020 kiadványban szereplő tulajdonosok és cégvezetők életkori adatait elemezve megállapítható, hogy a generációváltás a sikeres vállalkozásoknál is megkezdődött. A fiatalok cégvezetőként már sok helyen aktívak, tulajdonosként való megjelenésükre azonban még pár évet várni kell. Nagy kérdés, mi történik, ha cégen belülről nem sikerül kinevelni az utánpótlást? Ilyenkor lehetséges alternatíva lehet külső menedzsment bevonása, erre azonban ma még kevés sikeres példa akad Magyarországon. Jóval többen döntenek úgy, hogy részlegesen vagy teljesen eladják az általuk felépített vállalkozást. Bármelyik utat is választja egy cégalapító, tervei sikeres megvalósításához alapos tervezés és speciális szakértelem szükségeltetik, különben a fáradtságos munkával, hosszú évek alatt elért siker könnyen elenyészhet” – világított rá a tartósan sikeres cégműködés egyik aktuális kihívására Kóka Gábor, a Deloitte Private kelet-közép-európai vezető partnere.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-02 09:18:58
A januári csend után több nagybank is lépett, és elkezdte csökkenteni a kölcsönök kamatait. Volt olyan közülük, amelyik ezt a lakáshiteleknél és a személyi kölcsönöknél is megtette.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS