Tíz magyar női startup az EWA európai programjában

2022. 08. 04., 14:17

Az EIT Food és a Pozi.io elindította az Empowering Women in Agrifood programot az agrár-élelmiszeriparban tevékenykedő magyar női vállalkozók számára. A jelentkezők közül tíz magyar vállalkozás került az európai programba. Az EIT Foodot az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT), az Európai Unió egyik szerve támogatja.

Tíz magyar női vállalkozó 5 hónapos pre-inkubációs programon vesz részt, amelyben az agrár-élelmiszeripari ágazat sajátos kihívásaira való megoldások létrehozásához kapnak segítséget. Ez a program a női vállalkozókat támogatja vállalkozásuk fejlődésének korai szakaszában, általában még a cég megalapítása előtti szakaszban.

A programsorozatot harmadszor meghirdető EIT-food eddig 8 európai országban több mint 250 pályázatot gyűjtött össze. A harmadik szezonban további 11 országra kiterjesztett EWA immáron Bulgária, Csehország, Görögország, Horvátország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Horvátország, Törökország és Portugália női agrár vállalkozóinak is lehetőséget kínál a fejlődésre.

A múlt héten online megtartott „matchmaking” programon 10 vállalkozó és 10 mentor ismerkedett meg egymással, ezzel hivatalosan is elindult az Empowering Women in Agrifood projekt Magyarországon.

A programon részt vett Aleksandra Bara is az EIT Food North-East részéről, aki üdvözölte a közönséget és röviden bemutatta az EIT Food kezdeményezést. A program networkinggel és Müller Tamás (Pozi.io) bevezető előadásával kezdődött az EWA programról és arról, hogy mit jelent a mentorálás és hogyan segít a vállalkozóknak.

A programba jelentkezett hölgyek közül van olyan, aki Írországból települt haza, mert a földrajzi adottságok itt a legjobbak számára a sáfrány termesztésre, tervei szerint a megtermelt gyógynövény hasznos tulajdonságait széles körben kívánja megismertetni.
Szintén izgalmas kérdés, hogy a nagyvárosi gombatermelés lesz a magyarok új hobbija, mindenesetre az egyik pályázó kutatásai szerint van jövője a nagyvárosi kertek mellett az a könnyen megtermelhető élelmiszer előállításnak.

Helyet kapott a 10 legjobb között több újrahasznosítási projekt is, amelyek közül a beltéri komposztálás, vagy a biointenzív kertészet is a környezetterhelés csökkentését, a vegyszer és műtrágya mentes megoldások mellett száll síkra. Különösen érdekes, hogy a hagyományos alapanyagok felhasználását is újragondoló vállalkozás miként készít a borecetből szuper egészséges üdítőitalokat, vagy hogy milyen milyen lesz a jövő egészséges „smoothie-ja”.

A POZI.io által szervezett mentorok és a csapatok találkozóján a vállalkozások többsége megtalálta a neki szükséges segítőt, aki az elkövetkező hónapokban a tematikusan összeállított programban végigvezeti. A program záróeseményén novemberben a csapatok számot adnak majd munkájukról.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-25 16:38:35
A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.
2023-03-25 12:38:16
Minden évben Bangkokban rendezik meg a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági és állattenyésztési szakkiállítását és vásárát. Idén egy magyar cég szakemberei is ott voltak, hogy felkutassák és beszerezzék azokat az innovatív termékeket, amelyeket a hazai takarmánypiacon hasznosíthatnak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS