Rasovszky Miklós: Amerikai munkát kínál fiataloknak a Meló-Diák új projektje

2019. 02. 08., 10:15

Idén nyáron 1715-en dolgozhatnak nyári táborokban az Egyesült Államokban, a Meló-Diák új projektjében legalább 150 fiatal kiutaztatását szervezi. A részletekről Rasovszky Miklóst, az amerikai program divízió projektvezetőjét kérdeztük.

Készen állsz életed élményére? A Camp America nyarat sosem fogod elfelejteni! – így hirdeti új projektjét a Meló-Diák Iskolaszövetkezet az interneten. Magyar fiatalok amerikai táborokban – dolgozhatnak nyáron 9 hétig (aki akar, hosszabbíthat), csiszolják nyelvtudásukat, élményeket szereznek, pénzt keresnek. Rasovszky Miklós több mint húsz éves piaci tapasztalatát néhány hónapja a Meló-Diák kamatoztatja. Miklós az Üzletem olvasóit most beavatja a részletekbe.

Mennyire népszerű a program?

– Hadd kezdjem egy személyes példával: 1994-ben utaztam ki először tábori munkára az Egyesült Államokba, s azóta is rendszeresen részt veszek a programban, igaz, már szervezőként. Akkor talán nyolcvanan utaztunk Magyarországról, ez a szám idén 1715-re emelkedett. Húsz éve csupán két szervezet foglalkozott itthon a programmal, 2019-ben viszont már hét. Ezen ügynökségek képviselői mind ott voltak néhány nappal ezelőtt a budapesti amerikai nagykövetség éves találkozóján, ahol a partnerszervezeteket arról tájékoztatták, hogy idén hogyan működik az úgynevezett J1-es vízumprogram.

A kvóta országonként nyilván különbözik 

– Nincs Magyarországra külön kiadott kvóta. A Meló-Diák az egyik legnagyobb vízumszponzor szervezettel, az 1969 óta működő Camp America-val áll kapcsolatban. A világ sok országából visznek fiatalokat nyári munkára  gyerektáborokba.. Tavaly csak a CA több mint 8 ezer fiatalt vitt, az összes szervezettel együtt legalább 100 ezer külföldi foglalkoztatását biztosították. A legtöbben Angliából és Ausztráliából utaznak, de Lengyelországban és Németországban is nagy az érdeklődés. A Camp America most nyitott irodát Magyarországon, nyilván jó lehetőségeket látnak.

Inkább fiúk vagy lányok jelentkeznek?

– Nagyjából kétharmaduk a lány, egyharmaduk a fiú. Az oktatás-nevelés eleve a lányok között népszerűbb, ezért az amerikai táborokban a gyerekfelügyelői állásnál ők vannak többségben. Én Sárospatakon végeztem a tanítóképző főiskolát, a diákok 90 százaléka ott is lány volt. A másik kategóriát, a kisegítő-fizikai munkát viszont a többségében a fiúk részesítik előnyben.

A jelentkezők számára van felső korhatár?

– Az alsó korhatárt veszik nagyon szigorúan: csak az kezdhet el dolgozni nyáron, aki elmúlt 18 éves. 80-85 százalékban főiskolások-egyetemisták jelentkeznek, de egyre több tanár is Amerikát választja a nyári iskolai szünet idejére. Sokan nem tudják, de nem diákok is jelentkezhetnek erre a programunkra, annak ellenére, hogy a Meló-Diák szervezi a munkát. Azt tapasztalom a Meló-Diáknál, hogy sokan keresnek meg minket, akik még középiskolások, de már betöltötték a 18-at, vagyis tervezik a jövőjüket. Előfordul, hogy 30 év felettiek is jelentkeznek, a jelentkezők 99,9 százaléka egyébként megkapja a vízumot.

Jól beszélnek angolul a jelentkezők?

– Igen, az angoltudás eleve alapfeltétel. A fizikai munkára utazók a közepesnél picit gyengébben is beszélhetnek, de a másik kategóriában, a gyerekfelügyelői munkánál erős középfokot várunk el. Egyébként senkitől sem kérünk nyelvvizsga papírokat, helyette személyes beszélgetésen teszteljük a tudást.

A Meló-Diák idén először vesz részt a programban?

– Igen, a Meló-Diák fontosnak tartja, hogy a Magyarországon több mint 25 éve sikeresen működő amerikai táboroztató programot népszerűsítse. Nálunk tavaly október 1-től lehet jelentkezni, s hétről hétre nő az érdeklődés. Idén a Magyarországról kiutazók teljes létszámának 7-8 százalékát céloztuk meg. A Meló-Diáknak több mint negyven irodája van Magyarországon, természetesen vidéken is propagáljuk a lehetőséget: Pécsett,  Debrecenben és más egyetemi városokban kiemelten nagy az érdeklődés. Februárban-márciusban road-show jelleggel előadásokat tartunk több helyen, köztük középiskolákban is.

Miért éri meg részt venni a programban? Természetesen fizetést is kapnak.

– Éppen a fizetést sorolnám a végére. A legfontosabb ugyanis a nyelvtudás fejlesztése, amire kiváló lehetőség a 9 hét tábori munka, hiszen szó szerint éjjel-nappal angoloznak, s vannak, akik utána hosszabbítanak is. Ennyi idő alatt a középfokról a felsőfokig el lehet jutni. Én annak idején vívóoktatóként dolgoztam, s hihetetlenül erősödött az angoltudásom. Ugyancsak fontosnak tartom a személyiség fejlődését, a világlátást, a tapasztalatgyűjtést. Megnézni azt, hogyan élnek-gondolkodnak Amerikában, mennyivel másabb a mentalitás, a munkamorál. A táborok nem a városokban vannak, hanem a természetben, gyönyörű erdőkben, hegyekben, tavak mellett. Mindez hozzájárul a természethez „visszaszoktatáshoz”, hiszen igazi kütyümentes heteket lehet eltölteni. A munka végén a vízummal 30 napig lehet utazni az államokban, élményt gyűjtve, barátokat szerezve. Természetesen pénzt is lehet keresni, a 9 hetes munkáért a fizikai munkát végző úgynevezett support staff jelentkezők 1200 dollárt kapnak, a gyerekfelügyelő, (camp counselor) jelentkezők pedig 650-1000 dollár közötti összeget – életkortól és munkától függően. A 9 hét letelte után, lehetőség van további heteken is dolgozni – ilyenkor egységesen további heti 200 dollárt kereshetnek a fiatalok. A jelentkezők részvételi díjat fizetnek, amely magában foglalja az utazás költségeit, az egészségügyi biztosítást a teljes útra (beleértve az utazgatást is), az elhelyezést és az étkezést a táborban. Ez a jelentkezési díj még egy egész rövid ideig kedvezményes, 388 euró. Ennek első részletét 50 eurót a sikeres interjú után, második részletét, az elhelyezés után fizeti a jelentkező. 

A fiatalok már a jelentkezéskor tudják, hogy hová kerülnek nyáron?

– A Camp America több mint ezer táborral áll kapcsolatban. Felmérik, hogy a jelentkezők miben erősek a tábori foglalkozásokat tekintve, mit tudnak a legjobban tanítani, majd kiajánlják őket a táboroknak.  Van, akit egyből „felvesznek”, de előfordul, hogy a tábor felveszi a kapcsolatot (e-mail, skype) a fiatallal, és kicsit „vizsgáztatja”. Vannak úgynevezett állásbörzék is, január közepén például Budapesten tartottunk egyet – nagy sikerrel. Január végén Londonban 213 tábor mutatkozott be, s mi segítettünk abban, hogy Magyarországról is elutazhassanak az eseményre, és a helyszínen válogassanak a táborok ajánlatai közt. Többen meg is szerezték már a nyári munkát. A következő londoni állásbörze február 23-án lesz.

Figyelnek majd a kint dolgozókra?

– Természetesen. Az amerikai irodánkat ingyenesen lehet majd hívni, ha gond van, és mindenkinek segítünk. Egyébként a Camp America munkatársai és magam is járom majd nyáron a táborokat, vagyis meglesz a közvetlen kapcsolat.

Szerdahelyi Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A szervezők célja, hogy összehozzák a kenyér szerelmeseit, hogy kicserélhessék tapasztalataikat, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyérsütés fogalmát, készítésének változatait, eredeti ízeit.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS