Rasovszky Miklós: Amerikai munkát kínál fiataloknak a Meló-Diák új projektje

2019. 02. 08., 10:15

Idén nyáron 1715-en dolgozhatnak nyári táborokban az Egyesült Államokban, a Meló-Diák új projektjében legalább 150 fiatal kiutaztatását szervezi. A részletekről Rasovszky Miklóst, az amerikai program divízió projektvezetőjét kérdeztük.

Készen állsz életed élményére? A Camp America nyarat sosem fogod elfelejteni! – így hirdeti új projektjét a Meló-Diák Iskolaszövetkezet az interneten. Magyar fiatalok amerikai táborokban – dolgozhatnak nyáron 9 hétig (aki akar, hosszabbíthat), csiszolják nyelvtudásukat, élményeket szereznek, pénzt keresnek. Rasovszky Miklós több mint húsz éves piaci tapasztalatát néhány hónapja a Meló-Diák kamatoztatja. Miklós az Üzletem olvasóit most beavatja a részletekbe.

Mennyire népszerű a program?

– Hadd kezdjem egy személyes példával: 1994-ben utaztam ki először tábori munkára az Egyesült Államokba, s azóta is rendszeresen részt veszek a programban, igaz, már szervezőként. Akkor talán nyolcvanan utaztunk Magyarországról, ez a szám idén 1715-re emelkedett. Húsz éve csupán két szervezet foglalkozott itthon a programmal, 2019-ben viszont már hét. Ezen ügynökségek képviselői mind ott voltak néhány nappal ezelőtt a budapesti amerikai nagykövetség éves találkozóján, ahol a partnerszervezeteket arról tájékoztatták, hogy idén hogyan működik az úgynevezett J1-es vízumprogram.

A kvóta országonként nyilván különbözik 

– Nincs Magyarországra külön kiadott kvóta. A Meló-Diák az egyik legnagyobb vízumszponzor szervezettel, az 1969 óta működő Camp America-val áll kapcsolatban. A világ sok országából visznek fiatalokat nyári munkára  gyerektáborokba.. Tavaly csak a CA több mint 8 ezer fiatalt vitt, az összes szervezettel együtt legalább 100 ezer külföldi foglalkoztatását biztosították. A legtöbben Angliából és Ausztráliából utaznak, de Lengyelországban és Németországban is nagy az érdeklődés. A Camp America most nyitott irodát Magyarországon, nyilván jó lehetőségeket látnak.

Inkább fiúk vagy lányok jelentkeznek?

– Nagyjából kétharmaduk a lány, egyharmaduk a fiú. Az oktatás-nevelés eleve a lányok között népszerűbb, ezért az amerikai táborokban a gyerekfelügyelői állásnál ők vannak többségben. Én Sárospatakon végeztem a tanítóképző főiskolát, a diákok 90 százaléka ott is lány volt. A másik kategóriát, a kisegítő-fizikai munkát viszont a többségében a fiúk részesítik előnyben.

A jelentkezők számára van felső korhatár?

– Az alsó korhatárt veszik nagyon szigorúan: csak az kezdhet el dolgozni nyáron, aki elmúlt 18 éves. 80-85 százalékban főiskolások-egyetemisták jelentkeznek, de egyre több tanár is Amerikát választja a nyári iskolai szünet idejére. Sokan nem tudják, de nem diákok is jelentkezhetnek erre a programunkra, annak ellenére, hogy a Meló-Diák szervezi a munkát. Azt tapasztalom a Meló-Diáknál, hogy sokan keresnek meg minket, akik még középiskolások, de már betöltötték a 18-at, vagyis tervezik a jövőjüket. Előfordul, hogy 30 év felettiek is jelentkeznek, a jelentkezők 99,9 százaléka egyébként megkapja a vízumot.

Jól beszélnek angolul a jelentkezők?

– Igen, az angoltudás eleve alapfeltétel. A fizikai munkára utazók a közepesnél picit gyengébben is beszélhetnek, de a másik kategóriában, a gyerekfelügyelői munkánál erős középfokot várunk el. Egyébként senkitől sem kérünk nyelvvizsga papírokat, helyette személyes beszélgetésen teszteljük a tudást.

A Meló-Diák idén először vesz részt a programban?

– Igen, a Meló-Diák fontosnak tartja, hogy a Magyarországon több mint 25 éve sikeresen működő amerikai táboroztató programot népszerűsítse. Nálunk tavaly október 1-től lehet jelentkezni, s hétről hétre nő az érdeklődés. Idén a Magyarországról kiutazók teljes létszámának 7-8 százalékát céloztuk meg. A Meló-Diáknak több mint negyven irodája van Magyarországon, természetesen vidéken is propagáljuk a lehetőséget: Pécsett,  Debrecenben és más egyetemi városokban kiemelten nagy az érdeklődés. Februárban-márciusban road-show jelleggel előadásokat tartunk több helyen, köztük középiskolákban is.

Miért éri meg részt venni a programban? Természetesen fizetést is kapnak.

– Éppen a fizetést sorolnám a végére. A legfontosabb ugyanis a nyelvtudás fejlesztése, amire kiváló lehetőség a 9 hét tábori munka, hiszen szó szerint éjjel-nappal angoloznak, s vannak, akik utána hosszabbítanak is. Ennyi idő alatt a középfokról a felsőfokig el lehet jutni. Én annak idején vívóoktatóként dolgoztam, s hihetetlenül erősödött az angoltudásom. Ugyancsak fontosnak tartom a személyiség fejlődését, a világlátást, a tapasztalatgyűjtést. Megnézni azt, hogyan élnek-gondolkodnak Amerikában, mennyivel másabb a mentalitás, a munkamorál. A táborok nem a városokban vannak, hanem a természetben, gyönyörű erdőkben, hegyekben, tavak mellett. Mindez hozzájárul a természethez „visszaszoktatáshoz”, hiszen igazi kütyümentes heteket lehet eltölteni. A munka végén a vízummal 30 napig lehet utazni az államokban, élményt gyűjtve, barátokat szerezve. Természetesen pénzt is lehet keresni, a 9 hetes munkáért a fizikai munkát végző úgynevezett support staff jelentkezők 1200 dollárt kapnak, a gyerekfelügyelő, (camp counselor) jelentkezők pedig 650-1000 dollár közötti összeget – életkortól és munkától függően. A 9 hét letelte után, lehetőség van további heteken is dolgozni – ilyenkor egységesen további heti 200 dollárt kereshetnek a fiatalok. A jelentkezők részvételi díjat fizetnek, amely magában foglalja az utazás költségeit, az egészségügyi biztosítást a teljes útra (beleértve az utazgatást is), az elhelyezést és az étkezést a táborban. Ez a jelentkezési díj még egy egész rövid ideig kedvezményes, 388 euró. Ennek első részletét 50 eurót a sikeres interjú után, második részletét, az elhelyezés után fizeti a jelentkező. 

A fiatalok már a jelentkezéskor tudják, hogy hová kerülnek nyáron?

– A Camp America több mint ezer táborral áll kapcsolatban. Felmérik, hogy a jelentkezők miben erősek a tábori foglalkozásokat tekintve, mit tudnak a legjobban tanítani, majd kiajánlják őket a táboroknak.  Van, akit egyből „felvesznek”, de előfordul, hogy a tábor felveszi a kapcsolatot (e-mail, skype) a fiatallal, és kicsit „vizsgáztatja”. Vannak úgynevezett állásbörzék is, január közepén például Budapesten tartottunk egyet – nagy sikerrel. Január végén Londonban 213 tábor mutatkozott be, s mi segítettünk abban, hogy Magyarországról is elutazhassanak az eseményre, és a helyszínen válogassanak a táborok ajánlatai közt. Többen meg is szerezték már a nyári munkát. A következő londoni állásbörze február 23-án lesz.

Figyelnek majd a kint dolgozókra?

– Természetesen. Az amerikai irodánkat ingyenesen lehet majd hívni, ha gond van, és mindenkinek segítünk. Egyébként a Camp America munkatársai és magam is járom majd nyáron a táborokat, vagyis meglesz a közvetlen kapcsolat.

Szerdahelyi Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-29 09:10:00
2024 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég közel 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál; a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS