Öt trend, amely meghatározza a házhoz szállítást a következő öt évben

Öt trend, amely meghatározza a házhoz szállítást a következő öt évben
2022. 02. 25., 15:42

A kézbesítési idő és a szállítási útvonalak lerövidítése, a központi óriásraktárakat felváltó kisebb depók, a vásárlók mind pontosabb tájékoztatása és a futárok magas szintű képzése – a mesterséges intelligencia alapú kiszállítási megoldásokat kínáló DoDo szakértői szerint ez az öt irány határozza meg a logisztikai fejlesztések jövőjét. A trendek alakulását a cseh startup szerint elsősorban az adatvezérelt megoldások terjedése és a futárok személyének felértékelődése befolyásolja – az okoslogisztikai technológiák a rendelések teljesítését gyorsabbá, pontosabbá és fenntarthatóbbá teszik.

A házhoz szállítás gyorsasága és pontossága a vásárlói döntéseket is jelentősen befolyásolja, mivel a háztartások már egyre több terméket online rendelések útján szereznek be, az élelmiszerektől kezdve az elektronikai eszközökön át a bútorokig. Az internetes vásárlások a járványhelyzet nyomán végképp a mindennapok részévé váltak, s így eddig sosem látott figyelem irányul a megrendelt termékek kiszállítására.

A gyorsaság, a rugalmasság és az ügyfélközpontúság mellett kiemelt szerepet játszik a futárok személye, jelenleg már részben ezen áll vagy bukik az e-kereskedelem sikere. A kiszállítások eredményességét emellett nagyban segíti a technológiai és adatvezérelt megoldások használata.

Az innovatív okoslogisztikai fejlesztések terén 2020 óta már a magyar piacon is élen járó cseh startup, a DoDo szerint az e-kereskedelem jövőjét a következő öt trend alakulása fogja meghatározni a következő öt évben.

1. Egyre fontosabb lesz a rendelési igények alakulásának előrejelzése 

A házhoz szállítás minőségének megítélésében az egyik legfontosabb tényező a gyorsaság. Minden vásárló lehetőleg azonnal szeretné megkapni rendelését. A következő időszakban az aznapi kiszállítás lesz egyre inkább az alapelvárás, de a nagyobb városokban már csak órákban, sőt, percekben fogják mérni a rendelési feladatok teljesítéséhez szükséges időt.

Ehhez elengedhetetlen a precíz útvonaltervezés, az aktuális forgalmi helyzet figyelembevételével, illetve a forgalom várható alakulásának előrejelzésével. Éppen ezért a technológiai megoldások egyre inkább felértékelődnek a logisztikában. A hatékony kiszállítás kulcsa ugyanis már nem a jármű vagy annak vezetője, hanem egy olyan adatvezérelt platform, amely valós idejű információkra építve, mesterséges intelligencia segítségével azelőtt megtervezi a logisztikai folyamat minden elemét, hogy a vásárló egyáltalán elindította volna a rendelését.

A szállítási feladatok prediktív modellezése már most is fontos szerepet játszik a logisztikában, de a jövőben ez központi jelentőséggel bír majd, mivel csakis így lesznek teljesíthetőek az egyre rövidebb határidők.

2. A raktározás decentralizációja 

A logisztika felgyorsításának egyik fontos feltétele a raktározás gyakorlatának újragondolása. Egy, a város szélén fekvő óriásraktár már egész egyszerűen nem lesz elegendő az egyre magasabb elvárások teljesítéséhez. A változó vásárlói igények nyomán a sok, kisebb kapacitású depó használata válik egyre inkább elterjedtté.

A rendelések teljesítésének további gyorsítását szolgálja emellett az olyan megoldások terjedése, mint az áruk fogadását és azonnali továbbszállítását lehetővé tevő keresztdokkolás, illetve a jellemzően nagyvárosok belső kerületeiben használt úgynevezett „dark-store", vagyis kisebb kapacitású, az adott területen és időszakban nagyobb számban rendelt termékek tárolására szolgáló létesítmény.

Ez utóbbi általában olyan közel található a szállítási címhez, hogy akár kisebb elektromos autóval vagy cargo-biciklivel is kézbesíthető az áru. Egyre fontosabbá válik az ilyen kisebb kapacitású létesítmények esetén a raktárkészletek optimalizálása, amely a jövőben az adott kiszállítási körzetre jellemző vásárlói igények előrejelzésén alapul majd.

3- Percre pontos információk 

A kiszállítás sebességén és a futárok teljesítményén túl a vásárlókkal folytatott kommunikáció minősége is nagymértékben felértékelődik az elkövetkező években. Az ügyfelek nem csupán gyorsan szeretnék megkapni a megrendelt termékeket, de a kiszámíthatóság is fontos számukra. Ennek is a megfelelő technológia alkalmazása és a tökéletes tervezés az alapja. Ez teszi lehetővé, hogy az áru pontosan a vásárló által előre kiválasztott, órákban vagy akár ennél is kisebb egységekben számolt időablakban érkezzen meg.

A webáruházak és a logisztikai szolgáltató platformja közötti automatizált kapcsolatnak köszönhetően a megrendelő bármikor tájékozódhat arról, éppen hol tartózkodik a futár, és pontosan mikor fog megérkezni.

4. A fenntartható logisztikához a technológián át vezet az út 

A fenntarthatóság fogalma gyakran felmerül a modern logisztikával kapcsolatban, s ez nem merül ki a dízelüzemű járművek elektromosra cserélésében. A fenntartható kiszállítás kulcsa az adatelemzés. A big data, az üzleti intelligencia és az automatizált tanulási megoldások teszik lehetővé a logisztikai szolgáltatások folyamatos optimalizálását. A kiszállítások tökéletesítésével egyben minimalizálható azok környezetre, illetve a városokban élő emberekre gyakorolt negatív hatása is.

A pontos útvonaltervezéssel, a járművek szállítókapacitásának lehető legjobb kihasználtságával és a megrendelőkkel folytatott gördülékeny kommunikációval a futárfeladatok időben, késés nélkül teljesíthetőek, s így a kiszállítás fenntarthatóvá válik. A raktárok decentralizálásának köszönhetően rövidebb utakat kell megtenni a kézbesítéshez, s erre már az olyan környezetbarát, alternatív szállítóeszközök is alkalmasak, mint az Európa-szerte egyre inkább terjedő cargo-biciklik.

5. Felértékelődik a futár személye 

A vásárló részben a kiszállítással kapcsolatban szerzett élményei alapján dönt arról, hogy indít-e a jövőben újabb rendeléseket az adott webshopban. A futár személye, stílusa ezért kifejezetten fontos az internetes áruházak számára, mivel személyesen kizárólag vele találkozik az ügyfél a vásárlás során. Magyarországon rendkívül kiélezett a verseny az e-kereskedelemben, és a megrendelők nagyon ritkán adnak még egy esélyt egy online üzletnek, ha egyszer már kellemetlen élményben volt részük. Éppen ezért egyre több vállalat felismeri, milyen fontos a futár személye, aki már nem csupán a megrendelt termék kézbesítője, de a webshop arca, nagykövete is egyben a vásárlók szemében.

A járvány okozta lezárások során kiderült, mennyire fontos szereplőivé váltak a futárok napjaink társadalmának: mára az alapinfrastruktúra részeivé váltak, s munkájuk elengedhetetlen az ország működőképességének fenntartásához. Ezt felismerve az egyik meghatározó jövőbeni trend a logisztikában a futárok képzésének fejlesztése, illetve munkakörülményeik javítása.

(Fotó: DoDo)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.